Fugle

Frygtelig Preyfugl - Shrike

Pin
Send
Share
Send
Send


Den fælles gråskrig har et ry som en eremit, da det er en stor sjældenhed at møde ham. For at lægge mærke til denne fjer, har du brug for tålmodighed og observation. Men da fuglen undgår kvarteret med mennesket, kan den kun ses på skovkanter, i udkanten af ​​sumpene, på toppen af ​​buske og høje træer. Hvis du hører en sang, der minder om en magspuds stemme, så er det måske en grå skrig.

Den røde bog blev genopfyldt med denne sjældne fugl, da antallet af arten er meget lille. Hun fik 3 kategori. For at redde denne underart, er der behov for omhyggelig behandling af skovmosser og gamle skovområder.

Shrike beskrivelse

Denne fuglearter tilhører de store fugle. Kropsstørrelse - gennemsnitlig 26 cm. Fuglvægt - ca. 70 gram. Skrigens farve er lys, ryggen er askegrå, og maven er hvid. På brystet er der et billede. Steget langstrakt hale og vinger er sorte. På kanten af ​​halefjederne - hvid kant. Også det lette tværgående bånd løber langs vingerne. Hovedet er også dekoreret med striber - en sort "maske" strækker sig fra næb gennem øjet. Da denne fugl er en rovdyr, blev den "belønnet" med en hakket næb. Kvinde og mand i farve adskiller sig ikke. Du kan mærke forskellen i deres størrelse, "drenge" er lidt større.

Når en grå skrig sidder på en gren, falder halen ned eller bukker ud. Flyvningen af ​​denne fugl er bølgende.

levested

På trods af at antallet af disse fugle er lille, er deres levested meget bredt. Skrigsgrå i små mængder beboer hele Europa, et betydeligt territorium i Rusland, Nordafrika. Desuden opdager fuglen i nogle områder af Sydasien, op til den østlige del af Indien. Det er også fjeret, trænger gennem Chukotka, stopper tæt på skovområderne i USA og Canada.

Denne type fugl foretrækker at bo i åbne områder. Men på trods af dette har Shrike mestre bjergrige områder, taiga og tundra. Det kan bemærkes, at tættere mod syd er denne fugl nomadisk, og repræsentanter for de nordlige zoner flyver over til overvintring.

Fugl stemme

Grå Shrike laver lyde, der ligner magpie sange. Hans stemme er hård. Sangen er ikke melodisk, består af knirkende lav-fløjte lyde eller en humming trill. Men i hans repertoire kan der lyde overhørt i andre fugle. Med alderen akkumulerer mændene repertoaret, og deres sange bliver mere kunstneriske og forskelligartede.

Også ved hjælp af lyde skylles overfør information. For eksempel i tilfælde af fare udsteder de hyppig check-check-check. Særlig sang de adskiller sig i ægteskabsperioden.

Skrigsgrået er en dristig rovdyr, derfor springer den på, hvad den fanger. Store insekter, såsom sprinkler, store biller, slugfe, etc., kan indgå i kosten. Men fuglen jager også små hvirveldyr, da der er meget få insekter i de nordlige regioner. Shrike fanger villigt firben og små amfibier. Derudover elsker den gnavere, såsom voles, shrews, mus, mol, og spiser små fugle (spurver, warblers, bryster).

Efter at byttet er fanget, spiser skrigene straks det. Fuglen laver ikke reserver, men hvis der er en overflod af mad, kan den tørre byttet ved at hænge det på nålen fra akaciaen og hvirveldyret og lade det ligge i gaffelens grene. Men det er værd at bemærke, at ikke alle grå skud er tilbøjelige til sådan adfærd.

Fjervildende

Da gråskrig er en stor fugl, er dens reden også stor. Normalt er et sådant hus bygget kun af en kvindelig. Mænd er involveret meget sjældent. For at bygge en reden skal du vælge den relevante gren. Ofte er dette en tyk proces af en busk eller et træ. Huset kan også monteres i selve bagagerummet. Resten er lav, fra 1 til 2,5 meter. Den har to lag. Ydersiden er vævet af tynde grene fra buske og træer, og også tørre græsblad er vævet her. Et karakteristisk træk ved shripe reden er dele af grene med grønne blade.

Indersiden er lavet af blødere materialer. Så spredes bakken med uld, tynde blade af græs og et stort antal fjer, men i nogle rede er der ingen.

Høstperioden er forskellig i forskellige områder. Det kan være april eller maj, og i de nordlige dele af intervallet er det juni. Skriget består af 4-6 æg med en hvidgrøn skygge og brune pletter. Kvinden inkuberer hovedsageligt afkommet, og faderen udskifter kun lejlighedsvis moderen.

Shrike grå forbliver på liggende i op til 15 dage. I disse to uger flyver hanen ikke langt væk fra familien. Begge forældre fodrer klækket afkom. En mand og en kvinde tager sig af de unge i omkring 20 dage. På dette tidspunkt er kyllingerne klar til at flyve. Men det er interessant, at nogle gange endda før børnene lærer at flyve godt, flyver de allerede væk fra redenen. Indtil forældrenes afgang tager sig af afkom. Et par kan fodre deres kyllinger i lang tid.

Bjælker og biller er inkluderet i de unge, og i sjældne tilfælde får de larver og larver.

Yderligere detaljer og interessante fakta om Gray Shrikes

Shrike er en snedig fugl med en bidende karakter. Så han kan lide at retfærdige små falke og høge. Når man mærker fjenden, klipper den listige ræv til toppen af ​​et fyrretræ og begynder at synge uforsigtigt. Rovdyret bemærker ham og skynder at angribe, men skriget skjuler tydeligt i tætte tykkelser.

Denne fugl klarer at jagte væk fugle der er større end den. Det er nysgerrig, hvordan shrike gør det. Til dette forkæler han med vilje jagen for alle rovdyr, fjer og almindelige dyr. Han advarer offeret med lyde, som en jæger sniger sig til hende, og så forbliver det alene på hans område.

shrikes

The Shrike familie - Laniidae ... I disse fugle kombineres kendetegnene ved korsfugle og rovfugle. Størrelsen på shrike små: størrelse 15-30 cm, vægt 20-120.

De tæller op til 69 arter, der tilhører 9-12 år. Forskellige taxonomer skiller sig ud fra 2 til 4 familier. Shrikes lever i Eurasien, Afrika, hvor deres største mangfoldighed, og i Nordamerika.

Shrike fugl tæt opbygge. Deres stærke og lateralt komprimerede næb er lidt kortere end hovedet og ender med en krog buet nedad. Ved dette, såvel som ved tilstedeværelsen af ​​den præapiske tand af skrigens mandal ligner falkefugle. I hjørnerne af munden har de veludviklede følsomme setae. De hjælper med at fange mobile insekter. Halen er lang, trappet, nogle gange afrundet. Farven er varieret, men de nordlige arter er ikke lyse, herunder nuancer af grå, brun og hvid. Tropiske shrikes er undertiden malet meget modley. Hannerne er noget større end kvinder, og i nogle arter er de mere levendefarvede. Mænd og kvinder synger Den sidste sang er lettere.

Skrigene beboer forskellige landskaber med buske både i bjergene og på sletterne. Kopformede reden er opbygget af begge partnere og befæstede dem i gaffel af grenene i forskellige højder, hovedsagelig i tætte buske. Murværk består af 4-6 bølgede æg, som inkuberer begge partnere eller en kvinde, men hanen føder hende. Inkubationstid 14-16 dage. Begge forældre fodrer kyllinger. Efter 2 - 2,5 uger forlader kyllingerne redenet og fodrer deres forældre i yderligere to uger. Efter at have opnået uafhængighed, falder brødene fra hinanden, og skudene går til en ensom livsstil.

D. Kaigorodov skriver: "Skrigernes rovinstinkt er ekstremt udviklet. Disse fugle fanger og dræber deres bytte, tilsyneladende, selv når de er helt fodret. " Skrigene fodrer normalt på store insekter og fanger dem fra deres perches - en tør gren eller telegrafkabler. Deres ofre er sommerfugle, biller, græshoppe, slugfe og i tilfælde af mus, æg og småfugle af småfugle, firben. Shrikes stikker stort bytte på en torn eller skarp knude, og så rive den op. Ofte opbevares pinned insekter og små hvirveldyr på reservens dunker.

Med hensyn til sangen skal det bemærkes, at shrikes er fine mockingbirds. Til dette holdes de hjemme hos nogle elskere af fuglesang. Her er hvordan A. Brem karakteriserer Shrike: "På de højeste grene af træer står alene blandt marker, på fremtrædende grene af buske, på poler, bunker, kantstolper og andre højder kan du ofte se en siddende fugl, stolt som en falk, opmærksom som en ørn og rastløs som en flycatcher. Om foråret sker det at høre, at hun synger en temmelig lang sang, og hvis du lytter hende omhyggeligt, kan du se, at hun i virkeligheden kun er en blanding af alle andre menneskers lyde, som fuglen overhørte sangere, der bor omkring hende og gentager på den mest underholdende måde. Hele stoffet i sangen, som hun væver lidt efter lidt, er så behagelig og attraktivt at du kan lytte til snyderen med glæde. "

På ordet "Shrike" er der flere versioner. Et af de gamle navne slutter med bogstavet "d", så ordet består af to rødder, som giver ordene - fyrre pund. Professor D. Kaigorodov argumenterer med denne version. Han hævder, at denne fugl ligner en magpie. "Med hensyn til slutningen af" puten "er det sandsynligvis tilføjet som et kendetegn ved disse fugles imitative sang, som i deres sange forvirrer andre fjeders kæledyrs stemmer, siger denne forfatter. KNKartashev i sin bog "Birds Systematics" angiver Shrike mockingbirds egenskab "at væve bindinger til fyrre fugle", det vil sige at efterligne deres stemmer og dermed introducere mennesker og endda fuglene selv at bedrage.

Der er 9 arter af skud i vores land. Af disse er den mest berømte tornskade(Lanins cristatus)beboer det meste af landet med undtagelse af tundraområdet. Det er lille, lidt større end en sparvfugl. Hos mænd, der befinder sig i Europa og Vestsibirien, er den øverste del af hovedet og halsen grå, ryggen er kastanje, og halen, vingerne og et bredt bånd, der går gennem øjet til øret, er sorte. Underkrop og ekstrem styring hvid. I fugle, der bor i øst, erstattes sort i fjerdragt med lerabrun, den strimmel, der går gennem bækkenet, er brun. Hunnerne er okkerbrune ovenfra, beskidt-hvidt nedenunder med mørkt skællende mønster.

Der er rødbagede rejer oftest i floddalen, på skovkanterne, i haver og parker, det vil sige overalt hvor der er buske eller enkelte tykke buske. I dem, fuglene og arrangere deres rede. Tilstedeværelsen af ​​con kan detekteres straks. En fugl fra et par, som regel en mand, sidder på et fremtrædende sted. Når man nærmer sig observatørens rede, er det lyde der ligner en skarp check-check eller en høj chjaa-chyaa.

Zhulans findes oftest blandt fuglekikkerne, de er ganske gode mockingbirds. Nogle gange indeholder celler Grå Shrike(Lanins excubitor), en stor hvidgrå fugl, mindre ofte en anden art. Ved R.L. Boehme boede i flere år long-tailed shrike eller shah(Lanins schach)Det har en skarp og knitrende stemme.

Shrike meget hurtigt bliver tam og tager mad lige fra hænderne. På grund af deres rovdyr, som er farlig for andre fugle, skal disse fugle holdes alene i bur. Jeg husker sagen, der fortalte G. Lafer, en entomolog, men en stor elsker af fugle. Han fangede for sig selv sangfugle i foråret. Det skete i den sydlige del af Primorsky Krai. Den mannafugl han havde var en mandlig dubrovnik havregryn. Denne fugl var lammet, havde kun en pote og et sundt øje. Sandsynligvis har denne funktion og tiltrukket migrantens svulmende opmærksomhed. Først havde jægeren kommet til hans sanser, da julen fløj op til buret og greb den uheldige Dubrovnik ved hovedet med hans næb gennem trelliserne. Lafer indså, at Dubrovnik allerede var fortabt for ham, da dækkede han skurken med et net. Denne fugl boede i sin lejlighed i lang tid, glad i sine forskellige sange.

Vladimir Ostapenko. "Fugle i dit hus." Moskva, "Ariadia", 1996

"Warbler" og "fjedrede rovdyr" for os er forskellige poler af fugleverdenen. Imagining af en hawklukningspiller er lige så vanskelig som en nattergale, der river i et offerets krop. Men evolutionen er ligeglad med vores stereotyper.

Shrike grå, eller stor
Lanius excubitor

Type - akkord
Klasse - fugle
Afskærmning - passerformet
Familie - Shrike
Rod - Shrike

Længden af ​​kroppen er 23-38 cm (med en hale), vingespidsen er 35-39 cm, vægten er 60-80 g. Der er praktisk taget ingen seksuel dimorfisme (forskel i farve og struktur af kroppen).

Den beboer store områder i Eurasien og Nordamerika, omtrent mellem 50 og 66-71. Danner en række underarter. Befolkningerne i den iberiske halvø, Nordafrika og de asiatiske ørkener blev tidligere betragtet som en underart af Gray Shrike, da disse former regelmæssigt blev krydset i de fælles områder. For nylig er sådanne hybrider ikke blevet observeret, og eksperter har isoleret ørkenskriget i en uafhængig art af Lanius meridionalis, hvis evolutionære dannelse er afsluttet bogstaveligt for vores øjne.

Gråskrig er opført i Den Russiske Føderations Røde Bog, men generelt giver arterne ikke anledning til bekymring.

På en sommerdag spredes en fuglesang over en eng eller en lille lund. Korte melodiske triller og gurgling fløjter veksler i det med en buzz og en rattle, og alt dette er krydret med knæ fra sange fra forskellige fugle. Hvis du kigger nærmere, kan du se en sanger på et enkelt træ - en temmelig stor (fuglestørrelse) fugl med en karakteristisk næsten lodret position i kroppen. Hun sidder næsten ubevægelig, og gennem kikkert kan hun ses i detaljer: en mørk grå ryg, et lystgråt bryst, sort med hvide vinger og en hale, en sort stripmaske over hovedet.

Hvis det ikke var for størrelsen, kan skriget forveksles med tyrefægtningens kvindelige, men hans næb er kraftig, hooked, som en hawk, som veltalende vidner om denne fugles erhverv. Grå shrike er gået på vej fra insekter til predation, måske længere end alle sine slægtninge. Hoveddelen af ​​sit bytte består af små hvirveldyr: frøer, øgler, gnavere og fugle, selv om det heller ikke er ramt af store insekter (store biller, græshopper osv.). Skrækets beskedne størrelse tjener som en slags forklædning for ham - små fugle opfatter ham ikke som en rovdyr. Han kan roligt lande midt i en flok sparv, der hviler, vælger langsomt et offer, og indtil han kaster sig til hende, vil de ikke mistanke om, at fjenden er blandt dem. Hans yndlingsjakt taktik sidder højt på et træ over en eng eller et felt, der søger efter bytte. Når målet er valgt, overhaler det det med et kort, næsten lodret kaste, og hvis det går glip af, eller hvis offeret har tid til at genere sig, kører skriget efter det på jorden.

Dog fuglerne forfølger han og gennem luften - på kort afstand uden indsats at fange en sparv eller en fugl. Shrike hunter gambling - selvom en skræmt fugl i fortvivlelse rushes til en nærliggende person, kan en grå rovdyr tage den næsten fra hans hænder. Der er tilfælde, hvor skriget, der er dækket med et net af fælder, fortsatte at plage fuglen med begejstring allerede i snaren. Shrike dræber fanget bytte og bærer det i klør (ligesom en stor rovdyr) til en af ​​sine "fodringstabeller" - steder, der er valgt til at skære og absorbere mad. Ofte er et sådant sted en busk eller et træ med store rygsøjler eller talrige og stærke korte kvistarter. Rovdyret strækker sit bytte på en torn eller knude (nogle gange kile i grenens gaffel) og fortsætter med sin planlagte opskæring. Så alle medlemmer af slægten Shrike virker, og det er for dette, at de modtog deres generiske navn Lanius - "slagter". Hvad der giver shrike denne "proprietære" måde at håndtere spil på er, at forskere ikke har nogen fælles mening om dette spørgsmål. Sandsynligvis sparer rovdyret det overskydende spil til en regnvejrsdag. Faktisk, hvis fødevarerne er knappe, forbliver der kun en fuldstændig skrabet hud fra en vole, der sættes på en torn, mens ejendommens rigelige besiddelse er dekoreret med en hel samling ikke spist eller helt uberørte trofæer.

Ifølge en anden version gør en sådan befæstning af bytte det lettere at skære det - en lille, lys rovdyr, og det er faktisk ikke let at rive den robuste hud af en vole eller rive et frøben. Og de uberørte ofre spændt på torner er omkostningerne til det rovende instinkt: mange rovdyr dræber mere spil end de kan spise. Måske er "gaverne", der hænger på grene, en slags visuelle hjælpemidler, ifølge hvilken de voksne kyllinger undervises i voksenfuglens livsregler. I hvert fald kan hængende bytte på knuder ikke betragtes som et "adfærdsmæssigt rudiment", et ubrugeligt ritual, der længe har mistet sin adaptive betydning og vedblivede i fuglens medfødte opførsel kun på grund af genoms konservatisme. Grundlæggeren af ​​etologi, Konrad Lorenz, der havde studeret dette problem specifikt, fandt ud fra fødslen, at en skrig kun havde et ønske om at trykke på byttet mod en fremspringende tæve. Искусству накалывания трофеев молодые птицы довольно долго учатся, постепенно приобретая мастерство и вырабатывая собственные ухватки, точно так же, как они осваивают приемы охоты или строительства гнезда.

Ни размерами, ни окраской самцы серого сорокопута почти не отличаются от самок. Уже по одному этому можно догадаться, что в выращивании потомства участвуют оба родителя. Так оно и есть, хотя роли супругов в этом процессе заметно различаются. Право выбора места для гнезда принадлежит самцу — владельцу охотничьего участка. Normalt er den bygget i dybden af ​​kronen af ​​et tilstrækkeligt tykt (eller endnu bedre - tornet) træ ved bagagerummet eller ved en gaffel af tykke grene, i en højde, der ikke er lavere end en meter. Under frieri kan hanne endda lægge en symbolsk "første mur" i fremtiden hus - flere grene. Men hvis kvinden accepterede denne invitation, tillader hun næsten ikke, at hanen viderebygger og udruster redenet selv, fordi hun vil tilbringe næsten en fjerdedel i det. Fra kviste og stilke væver kvinden en tykvægget kurv, og fra indersiden linjer den med bløde blade af græs, uld (det sker om foråret, under massemeltning af dyr) og fjer. Wingede arkitekter væver ofte unge skud med grønne blade ind i det ydre lag, måske for skønhed eller måske for forklædning.

Det tager normalt omkring 15 dage fra æg, der lægger udklædning af afkom. Kvinden sidder hovedsagelig på æg. Hanen er involveret i beskyttelse af stedet og udvinding af mad til sig selv og sin kæreste, og udskifter kun lejlighedsvis det på reden. Efter udseendet af kyllinger vender kvinden tilbage til aktivt fiskeri og transporterer mad sammen med sin ægtefælle. Efter 18-20 dage erhverver chicks evnen til at flyve og forlade nestet. I det centrale Rusland falder dette omkring begyndelsen af ​​juni. Men hele sommeren og efteråret fortsætter familien med at holde sig sammen, og forældrene fodrer lejlighedsvis de unge.

Hvor venlige skud er inden for familien, ligesom de er fjendtlige og aggressive over for alle andre skabninger. Den anden del af ordet "shrike" går tilbage til det slaviske verb "puditi" - "drive", i ukrainsk er denne fugl kaldt "fortyogin", det vil sige fyrre og halvt. Og det er sandt: Bevogtning af sit plot forsøger Shrike at slippe af med ikke kun dens kongener, men alle fuglene større end sig selv (det betragter mindre som potentielt byttedyr). Han ødelægger jævnligt jagten på konkurrenterne - firebenede og fjerrede rovdyr, der fortæller alle omkring deres udseende (sortens navn på den gråskrigs ekskubitor betyder "vagt", "sentinel"), fra ren spænding, som uglen hviler på det om eftermiddagen. Den lille rovdyr tør også græde og små falke - sådan sjov er dødelig, men Shrians stopper aldrig.

Efterhånden som vinteren nærmer sig, skyder den fra den nordlige del af rækken (og denne fugl strækker sig til polarcirklen, og nogle steder længere) flyver syd, men ikke til troperne, men tættere - til små snedækkede stepper. Deres mere sydlige stammefolk er begrænset til kun små migreringer. Det antages, at den grå (eller store) skrigebrydning her skiftes mod syd til vinteren, og deres slægtninge fra de nordlige befolkninger kommer til os. Det skal dog bemærkes, at overvågningen af ​​gråskrig blev gentaget igen, selv i Kronotsky-biosfærereservatet i Kamchatka, der er berømt for sine gejsere, nord for hvilke disse fugle slet ikke burde være. Tilsyneladende er der i hver befolkning separate personer, som slet ikke flyver væk og forbliver i deres fælles steder.

Det ser ut som utroligt, at denne strengt kødædende fugl formår at overleve den lange vinter: af alle dens vanlige jagtobjekter på dette tidspunkt forbliver kun gnavere næsten utilgængelige under et tykt lag sne og få dyrearter af småfugle.

Men at dømme efter udseende og opførsel af de overvintrende gråskrig, føler de sig store: de er helt klart ikke sultne og ikke i fattigdom, og deres ægteskabssang kan høres selv i midten af ​​januar.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org