Dyr

Sable (Martes zibеllinа)

Pin
Send
Share
Send
Send


Sabel er et pattedyr, der tilhører familien Cunha. Dens nærmeste slægtning er fyrmosen. Enheder af repræsentanter for dyrenes verden kan prale af en sådan adel, sådan elegance og harmoni, som har sabel.

Sabel (dyr): beskrivelse

Mandens krop når 60 cm i længden med en vægt på 2 kg. Kvinder er meget mere yndefulde, de er mindre end mænd i størrelse. Sabelens krop er lidt langstrakt, korte ben, derfor er dyrets bagside buet hele tiden. Tæber er brede, perfekt tilpasset det jordiske liv. Dyret har en meget frodig hale, hvis længde når 20 cm.

Sabel har et trekantet hoved, ret stort. Næsepartiet er lidt spids, indrammet af trekantede store ører.

Det dyre rigdom af dette dyr er dets tykke frodige pels, som bliver endnu tykkere om vinteren, der dækker sine kløer og pote puder. Om sommeren er dyrets kropsfarve solid, mørkebrun, dens poter og hale er lidt mørkere. Om vinteren bliver hans pels lysere. Hovedet skiller sig ud med en lys skygge, et lyst sted fremstår ofte i halsen, som ikke observeres om sommeren.

På grund af de forskellige farveindstillinger havde dyret forskellige navne: "pels" - den letteste, "hoved" - sorte sabel og "vorotovoy" - mellemfarve.

spredning

Sable er et dyr (billedet er præsenteret i denne artikel), som bor i taiga-regionen i Eurasien. De fleste af dem bor i Fjernøsten og Sibirien. Derudover findes der et lille antal dyr i Korea, Mongoliet, i den nordøstlige del af Kina, på den nordlige del af øen Hokkaido (Japan).

Hvis dyret i dette rum plejede at leve i store mængder, da i øjeblikket på grund af intensivt fiskeri er sortimentet faldet kraftigt. I begyndelsen af ​​det tyvende århundrede var befolkningstætheden mindst 10%. Bæger Taiga er Sabelhuset. Dyret forlade aldrig. Det kan findes i de mørke nåletræskove, hvor gran, gran, cedertræ vokser, hvor det er mørkt og fugtigt. Han vælger vanskelige at nå, rode steder dækket med sten, mos, grene.

Livsstil

Sable er et unikt dyr, der fører nomadisk og stillesiddende livsstil. Dyret er bundet til et bestemt sted og går sjældent ud over sine grænser i en levetid. Skovbrande, naturkatastrofer, mangel på mad, masseafskovning kan kun tvinge dyreserviet, interessante fakta om hvilket liv der er givet i denne artikel for at forlade sit levested.

Dyret på dets websted har et stort antal midlertidige huse og flere permanente. Sidstnævnte er opdelt i vinter og brød. Det er karakteristisk for sabelen, at han ikke opbygger sine egne huse, men bruger naturlige hulrum.

Han vælger en kløft mellem stenene, en niche under vendingerne, huler i liggende dæk eller træer. Om vinteren tager han vej til sin rede under sneen. Dyret skjuler ikke et hul, hvilket betyder, at det let kan findes på et stort antal spor, der konvergerer på et fælles sted.

Sabel er et næsten altærende dyr. De fleste af hans fødevarer er forskellige gnavere, mus, shrews, mol, chipmunks. Fra tid til anden fanger han pika mellem klipper, nogle gange spiser han egern. Store mænd kan endda jage kaniner. Små passerines (voksne, kyllinger, æg), sorte grouse, partridges kan blive mad til dyret fra fugle. Selvom han jager dem ekstremt sjældent.

Sables, der bor i Fjernøsten, kan også spise fisk. Under gydning kommer dyrene ud på floderne, hvor der vælges døde fisk. I vintersæsonen, når det er sværere at få mad, føder sabel på carrion. Hvis et stort dyr dør, spiser et stort antal af disse små dyr på sin løv. Især for dette arrangerer de midlertidige lysthuse for sig selv i nærheden.

Sabel med glæde at spise og honning. Efter at have fundet hule bier, vil han komme til ham indtil det øjeblik, hvor han ikke er fuldstændig ødelagt (larverne, honningkagen og bierne selv). Selvom dens vigtigste mad er bær og frugter. Han stjæler ofte pinjekerner fra andre dyrs huler, og i vintersæsonen trækker han bær fra sneen (lingonberries, blueberries, cloudberries) fra under sneen.

reproduktion

Sable er et dyr, befrugtning og reproduktion, som forskere har studeret i lang tid. Små sables fødes i foråret, primært i april, i størrelsen 2-5 personer. Fødslen foregår i et af de specielt udstyrede huse, som kvinden dækker med mose, uld og hø. Vægten af ​​nyfødte er ca. 30 g, mens de er helt hjælpeløse. I måneden begynder de at skelne forskellige lyde og også åbne deres øjne.

Der er flere underarter af dyr, der adskiller sig i habitat, pels og farve:

Sabel - et dyr, der er værdsat for meget tyk pels. En sådan rigdom af dyret bragte en masse problemer. Hans hud er meget dyr. Hun blev kendt som "blødt guld". Følgelig blev disse dyr løbende jaget. På grund af dette er antallet faldet betydeligt.

Fra sin pels sy hatte, pelsfrakker. På samme tid værdsatte folkene i Sibirien ikke sabelpelse og slog deres ski ned. Lokale jægere forsøgte at redde dyrenes husdyr. Jagen på ham blev kun udført en gang om 3 år for at genoprette befolkningen.

Veje til jagt

En sabel er et dyr, der er fanget eller jaget med huskier. I sidstnævnte tilfælde drives dyret til et træ, hvor det allerede er skudt ned. Men hvis sablet gemmer sig i tykkelsen, er det næsten umuligt at udvise det derfra. Derefter opretter jægerne et net omkring dette sted, og så begynder at køre det ud med en sonde. Denne metode til jagt blev kaldt obmet.

Taming sable

Det skal bemærkes, at sabelen let udmærker sig til domesticering. Dyret derhjemme ligner opførsel af en kat. Dette dyr bliver meget hurtigt vant til ejeren. I øjeblikket opdrættes sables mest kunstigt på pelsplanter. I fangenskab kan en sabel (kæledyr) leve op til 18 år.

Restaurering af tal

Ved at holde antallet af dyr begyndte de at forsøge at opdrætte det i reserver og derefter genbosættes til andre områder. Dette viste sig at være en vanskelig opgave, da det i starten var svært at få afkom. Det var nødvendigt at studere dyrets vaner og gøre en stor indsats for dette.

Når man planlægger dyrets genintroduktion, er det nødvendigt at omhyggeligt studere områdets udgivelse, såvel som at kontrollere, om han boede der før. Af stor betydning er skiftet af naturen (brande, skovrydning). Efter genproduktion på dette sted er det nødvendigt at stoppe med at fiske i nogen tid.

For at bestemme territoriet for sabel afgørende betydning er tilstedeværelsen af ​​en fødevarebase, hegnesteder, dyrkonkurrenter og rovdyr.

Avlssorter i fangenskab

Nogle vanskeligheder opstår ved opdræt af dyr derhjemme. Sabel er et mobil dyr, derfor er et stort område nødvendigt for dets livsvigtige aktivitet. Buret skal være særligt udstyret: For at give en pålidelig deadbolt, tilstrækkelig plads, vinduer til at stramme med et metalgitter. Dyret er meget smart, det kan åbne låsen uden problemer. Så han ikke kede sig, kan du give plastik legetøj, fordi dyret elsker at spille.

Sable beskrivelse

På grund af den smukke, slidstærke og ret dyre pels, fik sable sit andet navn - "kongen af ​​vild pels" eller "blødt guld". Forskere skiller sig ud om sytten sorter af sabel med forskellige farver og uldkvalitet samt størrelser. Den mest værdifulde er Barguzinsky-arten (Marthes zibelllina rynsere), der ofte findes i den østlige del af Baikal-kysten.

Dette er interessant! I det naturlige, naturlige miljø er der en hvid sabel, som er en meget sjælden repræsentant for Cunha familien og lever under betingelserne for uigennemtrængelige taiga.

Sable-Barguzin afviger den rige sort farve på huden, såvel som blød og silkeagtig pels. De mest lyse underarter med grov og kort pels er præsenteret:

  • Sakhalin underarter (Mārtes zibеllinā sahaininsis),
  • Yenisei underarter (Martes zibеllinа yеnisеjеnsis),
  • Sayan underarter (Marthes zibеllinа sajаnеnsis).

Yakut sablen (Mārtes zibеllinа jakutensis) og Kamchatka underarter (Mārtes zibеllinа kamtshadalisa) har ikke mindre værdifuld pels.

udseende

Den maksimale kropslængde for en voksen sabel overstiger ikke 55-56 cm, med en hale længde på op til 19-20 cm. Kropsvægten hos mænd varierer mellem 0,88-1,8 kg og hunner ikke mere end 0,70-1,56 kg.

Farven på sablehuden er meget foranderlig, og alle dens variationer er kendetegnet ved særlige navne:

  • "Head" - dette er den mørkeste, næsten sorte farve,
  • "Fur" er en interessant farve af meget lys, sand-gul farve eller lysegul nuancer.

Dette er interessant! Det skal bemærkes, at mænd af sabel er signifikant større end kvinder, cirka en tiendedel af den samlede kropsvægt.

Blandt andet er der flere mellemliggende farver, herunder "vorotovoy", hvor brune toner er meget vellykket kombineret med tilstedeværelsen af ​​en mørk rem i ryggen, såvel som lettere sider og et stort, lyst halspunkt. Predator med kileformet og spids mund, har trekantet form samt små poter. Halen er kort og dækket med fluffy, blød pels. Om vinteren dækker kappen potehynderne såvel som klørne. Skur på dyret udføres en gang om året.

levealder

I fangenskab holdes sabel i gennemsnit i op til femten år. I naturen kan et sådant rovfugl leve i omkring syv til otte år på grund af mange negative eksterne faktorer, manglende forebyggelse af de mest almindelige dødelige sygdomme samt risikoen for at møde mange rovdyr.

Habitat, levesteder

I øjeblikket findes vildsabel ganske ofte i hele taiga-delen af ​​vores land, fra Urals og til Kystzonen i Stillehavet, tættere mod nord og til selve grænserne for den mest almindelige skovplantage. Det rovende pattedyr foretrækker at befinde sig i mørkebarns- og fyldte zoner af taigaen, men især cedrachi er især glad for.

Dette er interessant! Hvis bjergagtige og lavlandske zoner af taiga samt cedertræer og birkeltræer, stenede pladser, skovtundra, vindstød og øvre del af bjergrømmer er naturlige for sabel, så undgår røvdyret at bosætte sig i de bjergrige tåre.

Dyret findes også ganske ofte i Japan, i området Hokkaido. I dag findes der i perioderne i den østlige Urals region den hybride form af sabel med mart, der kaldes "kidus".

Sabel ration

For det meste sable hunts på jordens overflade. Voksne og erfarne dyr bruger mindre tid på at søge foder sammenlignet med unge dyr. De vigtigste, vigtigst for sabel mad er præsenteret:

  • små pattedyr, herunder voles og shrews, mus og pikas, egern og harer, chipmunks og mol,
  • fugle, herunder træspur og hvide vagtel, grouse og passerine, såvel som deres æg,
  • insekter, herunder bier og deres larver,
  • pinjekerner,
  • bær, herunder rowan og blåbær, lingonbær og blåbær, fugle kirsebær og vinmarker, vilde rosenrød og cloudberry,
  • planter i form af vilde rosmarin,
  • varieret carrion,
  • bi honning.

Trods det faktum, at sabel klatrer træerne meget godt, kan et sådant dyr hoppe fra et træ til et andet, hvis der er tætte lukkede grene af træer, derfor er fødevarer begrænset.

Naturlige fjender

Undtagelsesvis for deres føde skyldes ingen rovfugl eller dyr på sabel. Dog har pattedyret et par fødekonkurrenter, som er repræsenteret af en ermine og en søjle. De sammen med sables spiser alle slags muslignende gnavere og kan også kæmpe for bytte.

Den mest risikogruppe blandt sables er de yngste individer, såvel som meget gamle dyr, der har mistet hastigheden under bevægelse. Et svækket pattedyr kan godt blive offer for næsten enhver stor rovdyr. Unge sabler er ofte udryddet af ørne og høge, samt ugler og andre store rovfugle.

Befolkning og arter status

I det nittende århundrede levede sables en masse i områder fra Stillehavet og op til Skandinavien, men i dag i europæiske lande forekommer sådanne pelsbærende dyr næsten aldrig. På grund af alt for intensivt fiskeri i forrige århundrede er det samlede antal og sortiment af sables blevet reduceret betydeligt. Resultatet af rovdyrudryddelsen var statusen "er ved udryddelsen".

For at bevare antallet af vilde pelsdyr blev der taget særlige bevaringsforanstaltninger, herunder opdræt af sables i reserver og genbosættelse i de oprindelige områder. Indtil nu har sabelbefolkningens tilstand i mange områder af vores land, herunder Troitsko-Pechora-regionen, ikke forårsaget alvorlige bekymringer. I 1970 talte befolkningen omkring 200 tusind individer, så sablen blev opført i International Red Book (IUCN).

Dette er interessant! I løbet af de sidste halvtreds år er sablerne blevet afgjort succesfuldt for en halvfjerds kilometer stribe mørke nåletræskove, der ligger tæt på Ural Range, og rovdyrets fiskeri udføres i tilstrækkelige mængder uden økonomisk statsstøtte.

For effektivt at optimere udvindingen af ​​sables blev det imidlertid besluttet at udføre en vedvarende omorientering af jægerne til udførelsen af ​​selvfiskeri af massepartier af vild pels. Også meget vigtigt er behovet for at regulere produktionen i sæsonen, når der ikke er nogen migrering af et værdifuldt kommercielt dyr, hvilket vil gøre det muligt at bevare sabler på jagtsteder.

Udseendet af sabel om sommeren og vinteren

"King of wild pels" refererer til familien Kunih og når gennemsnittet for dyr i denne gruppe af størrelser - om en kat. Kropslængden på hannen kan nå 50-50 cm med en hale, vægt - en og en halv kg. Som med hele familien er sables kendetegnet ved korte ben, en fleksibel krop, et kileformet hoved og afrundede ører. Fra nærmeste slægtning - mart - skelnes dyret af flere tegn:

  • manglen på en gullig halsplacering, men et lysere hoved sammenlignet med kroppen,
  • tendensen til at bosætte sig og finde mad ikke på træerne, men på jorden,
  • pelsmættede farver med en karakteristisk glans.

Sælgens sommerfrakke er mørkere, men ikke så tyk at være af interesse for jægeren. I midten af ​​oktober kaster dyret fuldstændigt ud - på dette tidspunkt vises den berømte silkeblå pels med en blålig farve. For vinteren dækker uld selv pote poter og sabel klør, fordi det er nødt til at bevæge sig i den kolde sne.

Advarsel! Når du holder en sabel i huset, skal du være opmærksom på, at dyret i mørket altid er i bevægelse - det er bedre at placere fuglen i et separat rum.

Taiga - huset og bordet af en fluffy vært

Sables naturlige habitat er Eurasiens taiga zone, fra Urals til Fjernøsten selv. Oftest lever den i modent cedertræ. I nord og syd går dyret ikke ud over skovens grænser, men i den bjergrige del af Sibirien stiger det ofte til holtz-bæltet, hvor det tiltrækkes af cedertræets modnesæd.

Sabeln foretrækker at leve i en mørk nåletræ, mens jo mere en vindbreak, et dødt træ, en tykk underborste er i det, desto bedre. Han føder på det, han finder på jorden:

  • gnavere,
  • chipmunks og pikas,
  • carrion og strandede fisk
  • frugter, bær, pinjekerner, selv honning.

Om vinteren får sabelen en værdifuld fordel ved snejagt. Når han går, afhænger han, ligesom de fleste af vædene, ikke på fingrene, men på hele foden. Voksende hår til vinteren bliver foden bredere - dyret løber som en ski. Han kan gøre sine bevægelser under sneen i uger uden at gå op. På dette tidspunkt jager han med glæde grouse og sort grouse, der gemmer sig i de snedækkede huller fra kulden.

På sit jagteområde har dyret flere skoler, hvor det venter dårligt vejr eller hviler efter en jagt. Han selv graver aldrig et hul, huset til ham er et sprække i stenene, en hul fra inverterede rødder, en lavtliggende hul.

Sable i Sibirien og Canada

Tidligere var sabel-serien meget bredere og endda nået Skandinavien. Men russiske købere solgte "blødt guld" til Europa og det osmanniske rige i sådanne tal, at de i det 16. århundrede skød dyret tilbage til Uralerne. Jægerne og handlende fulgte ham mod øst. Den indfødte befolkning blev belejret med "yasak": op til 12 skind per person om året. Rusland solgte i udlandet op til 80 tusinde skind årligt.

På grund af overudnyttelse er dyrets rækkevidde faldet kraftigt. Ved begyndelsen af ​​det 20. århundrede var der et par øer på Sibiriens kort. Et fuldstændigt forbud mod jagt og efterfølgende dets strenge licenser og oprettelsen af ​​sable reserver gjorde det muligt for dyret at genopfylde den russiske taiga. Foruden Sibirien bor en fluffy elsker af kød og fyrretræer i det nordlige Mongoliet, i Sydkorea, Japan og i nogle dele af Kina.

I de tætte granskove i Canada er der en amerikansk sabel - en art med mindre værdifuld pels. Det er større end den sibiriske og er tilbøjelig til en woody livsstil, hvorfor det ofte er forvirret med marten.

В Западной Сибири соболь и куница иногда скрещиваются. Их потомок называется «кидус» и выглядит как нечто среднее между обоими животными. Самки кидусов сохраняют плодовитость и при спаривании с самцами соболя или куницы способны принести потомство.

På grund af sin ekstraordinære pels forlod sablen næsten Russlands fauna. Men naturlig forsigtighed og en misundelsesværdig evne til at tilpasse sig nye forhold reddede sit liv. Efter at have tabt næsten hele sin rækkevidde, slog det vidunderlige dyr igen Sibirien og føler sig godt i det.

Hvor sabel lever

For sabel er den vigtigste habitat nåletræ. Sabel foretrækker gran, gran og cedertræer, hvoraf den såkaldte sorte taiga - den våde en - sædvanligvis overvejende dannes. I større grad er det fyldt med vindfald og overgroet med moser.

Sædvanligvis ligger sæden i ceder- og øvre bjergstrømme. Men det kan slå sig ned og tæt på jorden - i tømmer af elve træ på stenede steder. I sjældne tilfælde krøller den hule i en hule af et træ krone.

Hvad sable spiser

Som allerede nævnt er sabelen en rovdyr. Grundlaget for dets fødevareforsyning er gnavere. Dens kost omfatter pikas og hovedsagelig en rød vole (og i den sydlige del en rødgrå vole). De får primær betydning. Også sabel kan angribe hare eller egern. Sable ødelægger flere millioner egern i regionen om et år. Han spiser også fugle, som f.eks. Hasselnødder eller, for eksempel, skovrug. I foråret jagter efter gydefisk. Til jagt vælger man normalt nat eller aften, men kan gå på jagt efter dagligt efterforskning.

Men foruden dyrefoder er sabel ikke vild med smag og vegetabilsk mad. Han kan lide: pinjekerner, blåbær, tranebær, vilde rosenrød. Kan spise fugle kirsebær eller ribs.

Sable. Sabel i reserven "Krasnoyarsk Pillars". Sabel i reserven "Krasnoyarsk Pillars". Sabel i reserven "Krasnoyarsk Pillars".

Se videoen: Sable Martes zibellina (Kan 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org