Dyr

Mole ordinary: beskrivelse og foto

Pin
Send
Share
Send
Send


Den almindelige mol (Talpa europaea) - en bosiddende i løvskove fra en række insektlevende - findes overalt nær menneskelige boliger: i enge, køkkenhaver, haver, grønne områder. Det bor endda i centrum af store byer på velslettede og dehydrerede blomsterbed, græsplæner osv. Derfor henvises der mol til synantrope, det vil sige dyr - ledsagere af menneskelige bosættelser. Molen er et meget ejendommeligt dyr, og det findes sjældent i naturen.

Vi genkender normalt forekomsten af ​​mol ved tilstedeværelsen af ​​molehills - koniske bunker jord, hvilke dyr skubber til overfladen og bryder gennem underjordiske passager. Nogle gange om aftenen eller om morgenen, hvor der ligger mol, kan man se hvordan en lille bunke jord kommer frem, som gradvist stiger. Men selve molen kan ikke ses, da den fører en underjordisk livsstil.

Hvad ser en almindelig mol ud

Moles er små dyr. Deres krop er omkring 15 cm lang, den har form af virkelige udgravninger. Det er skærpet foran og rundt bagved, hovedet langstrakt, ender med en mobil, kort, meget følsom proboscis, nakke næsten umærkelig. Mole almindelige har veludviklede hjørnetænder i overkæben, ligner hundyr af rovdyr. Underbenets hjørnetænder er svagt udviklede og adskiller sig næppe fra snitene. Deres ører er små, uden ører, omgivet af en kort folde af hud, der åbner og lukker den auditive åbning. Øjnene er meget små, skjult under huden. Mole lemmer har en ejendommelig struktur: korte og meget stærke forreste, i form af inverteret til siden og udad af spatulatlignende formationer. Fingrene er sammenkoblet med en læderagtig membran med lange fladede, afrundede stumme kløer. Forbenene har en ekstra, såkaldt sjette finger, som øger deres graveflade. Alle disse enheder hjælper dyret til at bryde gennem dens underjordiske passager, der bevæger sig fremad i jorden. De bageste lemmer af mol er meget mindre end de forreste, fingrene på dem er ikke forbundet med membraner og slutter med skrøbelige klør. Lige så vigtigt for den underjordiske livsstil er hår, som pålideligt beskytter muldens hud, når den bevæger sig i smalle passager. Pelsen er flad, kort, næsten sort med en gråglans. På maven er det mørkegrå, nogle gange med en rødlig tinge. Et særligt træk ved muldyren er, at den ikke er opdelt i awn og undercoat. Farven på mol, der befinder sig i Ukraines territorium, har ofte forskellige farveskygger: brun, rødlig, gylden gul, stålgrå, selv snehvid (albino). Årsagen til dette fænomen er endnu ikke kendt.

Mole habitat

I Ukraine er en almindelig mol distribueret bredt, især i sin højre bankdel. Her er han fundet i Polesie, i skov-steppe bælte, i Karpaterne, og i floddalerne trænger de langt ind i steppeområderne op til Sortehavskysten. I valg af levesteder er molene ikke særlig lunefulde, men de foretrækker våd (men ikke sumpende) jord, hvis de har nok mad. Derfor findes disse dyr ganske ofte i åbne enge, i floddale, i kulturelt dyrkede lande, selvom de ofte ses i løvskove. I de bjergrige regioner i Karpaterne stiger molene til engene.

Moles bruger næsten alle deres liv i mørke passager gravet på forskellige dybder (5-50 cm) fra overfladen og ikke forbundet med det. Han bruger en masse energi på konstant at grave underjordiske aktiviteter og kræver derfor meget mad.

Mole Meal

I løbet af dagen spiser en voksen dobbelt så meget som den vejer sig selv. Muld kan sulte ikke mere end 17 timer, hvorefter de dør. Den fælles muldyr spiser forskellige dyrefoder: insekter, deres larver, popper, regnorme, tusindpiger, edderkopper, snegle og andre hvirvelløse dyr, der falder til deres jagtstier. Lejlighedsvis kommer mus eller firben ind i muldyrens kost, skjuler sig fra fare og falder til molepassager. Moles er aktive hele året, deres friske muldvarp kan ses i bjælkerne med lavt snedække. Moles er de mest aktive om natten, når de regnorms, som de jager efter, bliver rejst fra jordens dybe lag tættere på overfladen, der er mere fugtige. Mindst aktiv ved middagstid.

Avlsmol

Nestekammeret, godt strøet med tørt græs, blade eller mos, arrangerer kvinden på en dybde på mere end 1,5 m fra overfladen, ofte under beskyttelse af rodsystemet af et træ eller busk, under stubbe og selv under bygninger. Her i den første halvdel af maj, efter en 40 dages svangerskab, fødder muldyren tre til ni hårløse, meget hjælpeløse unger, der vokser hurtigt. Efter 5-6 uger efter fødslen når de allerede halvdelen af ​​moderen og forlader redenen til de underjordiske passager, hvor de begynder et selvstændigt liv. Ved to måneders alder graver unge mol allerede overfladiske passager.

Fordelene og skaderne på mol

Den økonomiske værdi af en almindelig mol er todelt. Forbruger et enormt antal insekt skadedyr, især maj biller, deres larver, mol fordel, deres pels er ret værdifuldt. Imidlertid bosætter sig i engen, hvor molene primært fodrer med regnorme, og deres mange molehills indtager et stort areal i jorden og forstyrrer maskinens græsgræs og forårsager skade her. Meget skade fra dem og på frugtskoler, blomsterbed, græsplæner, havens senge, hvor de smider unge dyr i deres vask, rive deres rodsystem og lignende.

Du kan også se en sjov video om en lille og sjov mole, der blev opdaget ved jordens overflade.

Særlig forfatning

Mole ordinary - et lille dyr, kun 10-20 centimeter i længden. Bag hans kalv er en hale. Dens længde er 2 centimeter. Hertil kommer, at kroppens struktur også tillader molen at bevæge sig under jorden uden forstyrrelse. Dens hud er dækket af et glat, kort hår, behageligt at røre ved. Det forstyrrer ikke vendingen og støtten i de mørke ganger, fordi den vokser opad og ikke i retningen bagud. Dyret har oftest sort uld, men nogle gange er der undtagelser i form af ashy eller brune nuancer. Men pelsen er stadig ikke forsikret mod skade. Molen skal trods alt flytte rundt i et stramt rum.

vending

For at genoprette håret i tid, smelter disse dyr 3-4 gange om året. Den smukkeste pels, de vokser efter efterårsmalt, der begynder i slutningen af ​​oktober. Om vinteren bliver den højere og tykkere, og om sommeren kommer "relief" igen og ulden bliver kortere og mindre. Dyrsnuset er langstrakt og dækket af følsomme hår.

Det er kendt, at en almindelig mol kan "gå" baglæns. Han har denne mulighed takket være vibrissae vokser på halen. Han har et specielt værktøj til at lette bevægelsen. Mole almindelige graver under jorden bevæger sig, med hjælp af deres poter. Hvis du ser nærmere, kan du se, at de er brede, kraftfulde og udstyret med stærke klør. Disse "skovle" og muldyren virker, der bevæger sig i endeløse underjordiske tunneler.

Prose of life

Mol sover flere gange om dagen: i 2-3 timer. Om vinteren dvner de ikke, men bevæger sig i dybe, ikke-frysende jordlag. Det ser ud til, at der under jorden ikke truer noget. Men det er det ikke. I det øjeblik, når det vises på jordens overflade, kan man smide det ekstra jord, martens, ræve, rovfugle. Selvom de kun gør det, når det er umuligt at få anden mad. Fordi lugten af ​​muldvarp er ubehagelig for andre dyr. Derudover er forskellige sygdomme og parasitter som lopper, flåter og orme farlige. Under gunstige betingelser lever disse dyr i 3-5 år. Mellem molene går ikke godt sammen. De kæmper over territoriet, de bor ikke i familier og tøver ikke med at spise deres kammerat efter hans død.

Mole hedder et skadedyr, fordi det går under jorden i grøntsagerhager, det gnaver på planternes rødder, som dør derefter. Men det er en fejl at tro, at dette dyr spiser grønne. Han er langt fra planteædende. Hvad spiser en almindelig muldvarp? Han er insektbeskadiget. Han spiser muldvarpet af alle repræsentanter for hvirvelløse dyr, der står over for ham: mollusker, larver, orme, snegle, tusindfugle, træløg. Det sker, at firben, mus og frøer falder til ham. Denne baby er en frygtelig glutton. Dette er ikke overraskende, fordi små pattedyr skal spise meget for at bevare deres kropsvarme. På dagen bruger han mængden af ​​mad svarende til hans vægt (60-100 gram). Om vinteren spiser han hvad han formåede at oplagre.

Forøgelse af tal

En almindelig mol har tendens til at forlade afkom som enhver anden væsen på vores planet. Til dette formål mager hanen med kvinden. Dette sker normalt i marts eller april. I en måned bringer kvinden afkommet i mængden 4 til 9 unger. I starten er de ikke dækket af uld, er meget små og har brug for konstant pleje. Derfor er moderen ved siden af ​​dem, indtil ungdommene når op til 1,5 måneder.

Dette dyr crawls ikke kun under jorden. Han opretter et hus til sig selv, der dækker med tørt græs. Desuden er betegnelsen af ​​bevægelser, som bøjer molen, forskellig. Ifølge nogle gør han vej til vandingsstedet, foder og sin rede, mens andre tjener som fælder til insekter og hvirvelløse dyr. Mole ordinary ordner et hus på en dybde på 1,5-2 meter. Ofte vil boliger placeres mellem rødderne eller under bygninger. Der er ingen begrænsninger for dybden af ​​bevægelserne, der supplerer det multi-tierede system. Hvis jorden er løs, kan molen gå ned 100 meter. "Korridorerne" gravet af ham forbliver i lang tid. Hvis de ikke ødelægges af andre dyr eller mennesker, kan flere generationer af mol leve i dem.

Disse dyr arbejder med deres poter med høj hastighed, så der er mange snoede passager under jorden. En hindring for dem er den "tunge" jord. Mulden er særligt dårlig under en tørke. Det kan endda dø, hvis det ikke er muligt at kravle gennem et tørret jordstykke. Fælden for fremtidige fødevarer er, at den fælles muldvarp er lav. Interessant nok tiltrækker lugten, som afviser rovdyr, orme. De kryber ind i de træk, han foretager, hvor de normalt spises. Andre dyr, såsom mus, bruger ormhuller. Og skruer trænger ofte ind i fødepassager specielt til at spise orme.

Har de brug for natur og mennesker?

Hvis et sådant dyr eksisterer, er der en vis fordel af det. Ikke alle kan afgøre, hvad det er. Især dem, der har landområder eller bor i deres eget hjem. Sådanne mennesker ved, at mulden er et skadedyr. At lægge bevægelserne, det ødelægger de planter, der kan dø. Krotoviny ødelægge udseendet af græsplæner og græsplæner. Fra deres aktiviteter reduceres antallet af regnorme, der er nyttige til jorden. Ejerne forsøger at slippe af med sådan et ubehageligt kvarter. For at gøre dette skal du anvende både moderne og folkemæssige retsmidler, og forsøge at gøre alt for at få molen til at forlade deres websted. Men samtidig dyrker dette dyr skadedyr og løsner jorden. Så der er stadig en fordel af det. Det vigtigste er, at han arbejdede væk fra hjemmet gårde.

Det er svært at forestille sig, hvem der kunne have en ide at sy en pels fra pels. Denne idé om skaberen af ​​det første sådant produkt har sandsynligvis ført til blødhed og silke i dyrets hår. Ja, disse jakker ser attraktive, usædvanlige og eksklusive ud. Men de er dyre. Fremstilling af sådan pels og andre produkter. Vi kan sige, at en person hævder sig på mulden for forkælet grøntsagshave.

Beskrivelse og egenskaber

Fælles og europæiske mol findes mest i skove, enger og marker. Hvor molene lever, regerer mørket derfor mol har ingen øjne. Nogle repræsentanter har nogle gange øjne, de er små og næsten uudviklede, med deres hjælp kan mulden kun skelne natten fra dagen.

Mole næsten hele tiden er underjordisk, til overfladen er den valgt ved at grave molehills. Under jorden Mole vision er ikke nødvendigt, han har forværret andre sanser - lugt, berøring og et meget følsomt øre. Hørelsenes organer i molen er interne.

Så hvordan ser en muldvarp ud? Dette er et ret lille individ, hvis længde ikke overstiger 20 cm. Mundens mund uden øjne er dækket af hår, hvorved molen opfatter omgivelserne. Dyrets næse ligner kuffert. Med sin hjælp producerer mulden sin egen mad. Dyret er dækket med sort hår, til berøring er kappen fløjlsagtig og blød. Oftest findes dette dyr i sort farve, men repræsentanter for denne art er også ashen og brune. Pelsen vokser udelukkende opad, ingen vækstretninger er blevet bemærket, det vil sige, ullen ligger ikke enten til højre eller venstre, hverken op eller ned.

Molens poter ligner hænder. De har fingre, i alt 5. På fingrene er lange, tætte kløer, hvilke hjælpe dyret med at grave jorden og bygg tunneler. Dyrets hals kan ikke bemærkes under den første inspektion.

Typisk smelter repræsentanter for denne art 2-3 gange om året. Det er bedst af alt at røre og udse ulden efter efterårsmolten, før vinteren bliver den tykkere og længere for at beskytte dyret mod hypotermi om vinteren.

For hele sit liv vokser repræsentanter for denne race op til 44 tænder.

På trods af den gennemsnitlige højde er dyrets vægt ekstremt lille. Moles vejer kun 180-200 gram. Hannerne er lidt større end kvinder.

Om vinteren går de underjordiske indbyggere ikke i seng, dvale er ikke typisk for dem. Om dagen sover de 2-3 timer og går i seng et par gange om dagen. Med slægtninge i verden sameksisterer ikkeopdele territoriet. De er i stand til at spise carrion, spise døde stammefolk. Under jorden næsten ingen fjender. Fare for mulden er repræsenteret af land rovdyr - ræve, martens. En underjordisk indbygger for disse dyr er den sidste i fødekæden, fordi molen udstråler en lugt der er ubehagelig for alle andre dyr.

Hudparasitter leverer en masse problemer til underjordiske dyr, det fører ofte til døden.

Skader og fordele ved mol

Landmændene indser straks, at en ubudet lodger er startet på deres ejendom. Vises på jorden små jordhøje. Dette er udgangen af ​​dyret til overfladen og udluftningen på samme tid. Tunnelene kommunikerer med hinanden, hvilket også gøres, så den underjordiske bolig har nok iltet luft.

Nogle gange forårsager underjordiske gravemaskiner væsentlig skade på afgrøden, beskadiger rødderne og fjerner fugt fra planterne. For løst gravet over af disse dyr jorden, planten mister støtte, rødderne får ikke nok fugtighed.

Med hensyn til fordelene fodrer de underjordiske gravemaskiner primært på insekter, så de kan redde afgrøden fra overdrevne angreb af trælus, orme og andre skadedyr.

I den moderne modeindustri begyndte at fremstå frakker af muld. De er meget dyre, men kvaliteten er fremragende. Det menes at i en lignende pels umuligt at fryse. Med muldens pelsskind begyndte at sy og andre pelsprodukter.

Se videoen: Digital doctor: AI singles out skin cancer from photos (Juni 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org