Dyr

Puma (pung eller bjerglejon)

Pin
Send
Share
Send
Send


Puma er et rovfiskdyr. Dygtig og fleksibel jæger, en af ​​de mest kloge og mest yndefulde repræsentanter for store katte. I denne artikel kan du se beskrivelsen og fotoet af pumaen, lære en masse nye og interessante ting om livet i denne smukke vilde kat.

Hvad ser et cougar ud og hvad hedder det?

Puma ligner en stærk kat, hun har en meget fleksibel krop med en lang muskuløs hale. Poter er tilpasset til klatring af træer. Puma har et kort og tykt lag.

Voksne cougars har for det meste en rødlig farve, den nederste side af kroppen er lettere end den øverste. Næseparti af en kat med sorte mærker og mørke ører.

Længden af ​​puma'ens krop er 100-180 cm, hale længden er 60-75 cm. Højden på manken er 60-90 cm, pumaens vægt kan nå 100 kg. Det er bemærkelsesværdigt, at mænd er meget større end kvinder. Den gennemsnitlige vægt af kvinder varierer fra 30-50 kg og han - 60-80 kg.

Denne vildkat har andre navne. Puma kaldes også bjerg løven og cougar.

Hvor bor cougaren?

Puma - en udenlandsk repræsentant for store vilde katte. Cougar bor i Nord- og Sydamerika, beboer et ret stort område - fra Yukon (Canada) til Patagonia (Sydamerika).

Puma bor i bjergrige områder og er ikke bange for store højder. Også foretrækker habitat i nåletræ og tropiske skove, findes på sumpe og sletter.

Pumas er næsten universelle, de bevæger sig let langs bjergskråninger og klipper, de klatrer træer perfekt og kan svømme godt i vand. Dyrkappen er i stand til at tilpasse sig livet i enhver lokalitet.

Voksne cougars vælger ofte livet alene, undtagelser er mødre med killinger og par af parringssæsonen. I naturen lever kat puma op til 20 år.

Hvordan jager en cougar?

Cougar er en dygtig jæger og en fremragende rovdyr. Det har et meget skarpt syn, så cougaren jager i skumringen og mørket. I nogle tilfælde kan du gå på jagt og dag. Denne rovdyr har sin egen jagt taktik, den er en stor strateg.

Den vilde dyrepude kryber op for at bytte fra lejdsiden, så den ikke lugter lugten. Et pumaangreb opstår ved at hoppe på offerets ryg, hvorefter bjergleven bryder byttehalsen eller griber tænderne i halsen og begynder at kvælke.

Pumas er meget kloge og listige, de skjuler halvt spist kød ved at falde i søvn med sin løv. Sulten, de vender tilbage til skjult bytte. Ufærdige kadaver giver mad til andre omkringliggende dyr.

Puma'en jager hovedsageligt på rådyr, elg, guanaco. Den rovende cougar fodrer dog på andre dyr, herunder pumas og husdyr. På et år spiser en kat-puma fra 800-1300 kg kød, der er ca. 48 hovdyr.

America's Mountain Lion har tredive tænder, der er stærke nok og tilpasset til at rive væv og bryde knogler. Kløer han bruger til at fange og holde bytte.

Cougars kan gøre hoppe op til 6 meter lange og op til 2,5 meter høje, køre for korte afstande med hastigheder på op til 60 km / t. Den amerikanske bjerg løve har et meget omfattende jagtområde. I puma kvinder ligger det mellem 26 og 350 km², og hos mænd er det fra 140 til 760 km².

Cubs puma: Udseende og udvikling

Puma - dyret er ret stille. Hun udgiver højlydt skrig kun i ægteskabsperioden, som først kommer i en alder af to eller tre år. Varigheden af ​​puma's graviditet er tre måneder. I gennemsnit føder en puma 2-3 unger, vejer 250-450 g og en kropslængde på 25-30 cm.

Puma kattunger adskiller sig fra voksne primært i farve. Cougar cubs har en brunlig grå farve med sorte pletter, der ændrer sig i en alder af en.

Puma unger åbner deres øjne 2 uger efter fødslen, deres første tænder brister på samme tid. Indledningsvis har pungkattinger en udtalt blå øjenfarve, som gradvist ændres om seks måneder. Spots på uld begynder at falme med 9 måneder og forsvinder gradvist med 2 år.

Puma kattunger begynder at spise voksen mad i en alder af 6 uger, men mælk er stadig med i deres kost. Puma unger forbliver hos deres mor i op til to år, i løbet af hvilken tid de har tid til at lære alle de nødvendige færdigheder til overlevelse og jagt, for yderligere selvstændig levevis.

Derefter går den unge cougar på jagt efter deres egen jagtplads, men kan i grupper med deres brødre og søstre i flere måneder efter at have forladt mor.

Amerikas største kat har ingen naturlige fjender. Få ville tør at kæmpe med den majestætiske og hurtig-witted cougar. Kun nogle gange kan nogle store rovdyr angribe unge og uopmærksomme cougars.

Hvis du kunne lide denne artikel, og du kan lide at læse om vilde dyr, skal du abonnere på opdateringer af vores hjemmeside for at være den første til at modtage kun de nyeste og mest fascinerende artikler om forskellige dyr på vores planet.

Cougar Beskrivelse

Puma concolor - dette er navnet på arten på latin, hvor den anden del oversættes som "sort / hvid", og denne erklæring er sandt, hvis vi betragter farven med hensyn til manglende mønster. På den anden side ser dyret ikke helt sort / hvidt ud: den øverste del står i kontrast med en lys mave, og i ansigtet er der en tydelig hvid zone af hagen og munden.

udseende

En voksen mand er omkring en tredjedel større end en kvindelig og vejer 60-80 kg med en længde på 1-1,8 meter.. Individuelle kopier får 100-105 kg. Pumaen er 0,6-0,9 m høj, og den muskuløse, jævnt pubescente hale er 0,6-0,75 m. Cougaren har en langstrakt og fleksibel krop, kronet med et proportional hoved med afrundede ører. Puma har et meget opmærksom look og smukke, sortforede øjne. Farven på iris varierer fra hassel og lysegrå til grøn.

Hindbredde poter (med 4 fingre) er mere massive end de forreste, der består af 5 fingre hver. Fingrene er bevæbnet med buede og skarpe kløer, der trækker sig tilbage som alle katte. Indtrækningsklør er nødvendige for at fange og holde offeret, såvel som til klatring af kufferten. Bjerglejens jakke er kort, grovt, men tykt, der minder om farvningen af ​​dets vigtigste byttedyr. Hos voksne er den nedre side af kroppen meget lettere end den øvre.

Dette er interessant! De fremherskende nuancer er røde, gråbrune, sandede og gulbrune. Hvide markeringer er mærkbare på nakken, brystet og maven.

Ungerne er farvede anderledes: deres tætte pels er prikket med mørke, næsten sorte pletter, der er striber på for- og bagdelene og ringer på halen. Farven på pumas påvirker også klimaet. Dem, der bor i tropiske områder, giver ryzhina, og de der er i nord, viser ofte gråtoner.

Puma underarter

Indtil 1999 arbejdede biologer med den gamle klassificering af cougars baseret på deres morfologiske egenskaber og skelner mellem næsten 30 underarter. Den moderne klassifikation (baseret på genetiske undersøgelser) har forenklet beregningen, hvilket reducerer al mangfoldighed af cougars i alt til 6 underarter, der tilhører samme antal phylogeografiske grupper.

Kort sagt, rovdyr varierer både i deres genomer og i deres tilknytning til et bestemt område:

  • Puma concolor costaricensis - Mellemamerika,
  • Puma concolor couguar - Nordamerika,
  • Puma concolor cabrerae - den centrale del af Sydamerika,
  • Puma concolor capricornensis - den østlige del af Sydamerika,
  • Puma concolor puma - den sydlige del af Sydamerika,
  • Puma concolor concolor er den nordlige del af Sydamerika.

Dette er interessant! Puma concolor coryi, en Florida Cougar, der bor i skovene / sumperne i South Florida, anerkendes som de sjældnere underarter.

Den største koncentration blev noteret i Big Cypress National Preserve (USA). I 2011 boede lidt over 160 personer her, hvorfor underarten blev opført på IUCNs røde liste med statusen "kritisk truet" (i kritisk tilstand). Ifølge biologer er den person, der dræbte sumpene og jaget på grund af sportsinteresse, skyld i at forsvinde fra Florida puma. Indavl har bidraget til udryddelse, når nært beslægtede dyr parret (på grund af en lille befolkning).

Livsstil, karakter

Pumas er princippede singler, der kun konvergerer i parringssæsonen og derefter ikke mere end en uge. Kvinder med killinger holder også sammen. Voksne hanner er ikke venner: dette er kun karakteristisk for unge pølser, der for nylig er løsrevet fra moderens hæm. Tilstedeværelsen af ​​spil påvirker befolkningstætheden: et enkelt pung kan klare 85 km² og mere end et dusin rovdyr i et halvt område.

Den japanske jagtsplot tager som regel fra 26 til 350 km², der grænser op til hanens plot. Sektoren, hvor hanhundene er store (140-760 km²) og aldrig skærer med rivaliserende område. Mærkning af grænser sker ved hjælp af urin / afføring og ridser på træer. Puma ændrer placeringen på stedet afhængigt af årstiden. Mountain løver er perfekt tilpasset livet på hårdt terræn: de er fremragende hoppere (det bedste af alle katte) både i længde og i højden.

  • langhoppe - 7,5 m,
  • højspring - 4,5 m,
  • et spring fra en højde - 18 m (fra taget af et fem-etagers hus).

Dette er interessant! Cougar accelererer til 50 km / t, men hurtigt udånder, men overvinder let bjerget, klipper store klipper og træer. Pumas, flygende hunde i de sydvestlige ørkener i USA, selv klatrede kæmpe kaktus. Dyret svømmer også godt, men viser ikke stor interesse for denne sport.

Puma'en jager ved solnedgang, og foretrækker at slå offeret ned med et kraftigt spring, og i eftermiddag sover rovdyret i en hule, basker under solen eller ligner ligesom alle katte. I lang tid var der fortællinger om den chillende sjæl, udgivet af puma, men alt viste sig for at være fiktion. De højeste skrig falder på grøntperioden, og resten af ​​tiden dyret er begrænset til grønt, røvende, hissing, snorting og den sædvanlige katte "mia".

Kattearter

Storheden af ​​de geografiske områder, hvor pungen bor, ville give mulighed for at tildele det til den mest almindelige type feline. Men på trods af den eksterne lighed med repræsentanterne for denne familie er puma adskilt i en særskilt slægt. Og i dette slægt inkluderede en enkelt art med et stort antal underarter.

Den lange hale balance i et spring, en kraftig krop, stærke poter og et lille hoved lavede cougar en unik repræsentant for et særskilt slægt, en af ​​de mest almindelige på jorden. Beboere i Nord- og Sydamerika, fra Patagonia til Rocky Mountains, kan møde dette majestætiske dyr i skovene, på sletterne, i bjergområder, på sump og endda i den tropiske jungle. Det eneste der ikke kan lide cougar - åbne rum.

Et voksent dyr når en længde på op til 2 m. Massen af ​​et dyr kan nå mærket 106-110 kg. Halen har en længde på 0,8 m. Dyrets hoved er lille. En sådan stærk kat har meget stærke ben. Hendes næse har normalt en hvid slutning.

Farve og levesteder

Nordamerika og dets klima gav puma en sølv skinn af pels. I de mere sydlige pampas erhvervede pelsen af ​​dyret en fremherskende gylden-rød skygge. The Florida Cougar, der er opkaldt efter dets primære habitat, er mindre end resten af ​​underarterne, men også rødt, med en grå-sandfarve. Fra det sted, hvor pungen lever, afhænger af dens karakteristiske farve.

Enkle og nøjagtige navne

Florida Cougar er på udryddelsesranden og er opført i Red Book. Der var en tid, hvor ca. 20 personer var på hele planeten. Wisconsin puma blev ødelagt af amerikanske jægere i 1925. I dag er nogle underarter af de smukke naturskabelser på randen af ​​fuldstændig udryddelse grunden til dette den mand, der skyder et bjerg løve, der ødelægger naturens levesteder.

Udbredelsen af ​​geografiske breddegrader, hvor man kan møde repræsentanter for en bestemt art, førte til, at dyret på mange steder modtog poetiske og unøjagtige navne. Kun nogle underarter fik navnet på habitatet. Husk altid, at Cougar er et dyr. Hvor denne skov skønhed er afhængig af dens art. De resterende navne blev givet til hende i forskellige regioner af mennesker, der beundrede eller bange for hendes magt, skønhed, mysterium og fremragende jagthaver.

Navne er poetiske og unøjagtige

Muligheden for at møde en formidabel rovdyr på en natjagt eller om eftermiddagen i den blide sol gav anledning til ærefrygt, vildfarelse, tilbedelse. Appalachian Mountains, hvor puma bor, tjente som navnet på dens bjerg løve på disse steder, og i resten af ​​Amerika, især i vest, hvor dette dyr blev betragtet som et symbol på de store strækninger, blev det kaldt anderledes:

  • bjerg djævelen
  • kongekat
  • rød tiger
  • sølv løve
  • mexikanske løve
  • hjorte kat

Biologer tegner sig for omkring 30 underarter af den røde tiger, men de bor alle i Nord- og Sydamerika, så cougaren er stadig kærligt kaldt den største kat i Amerika. Manden fortsætter gradvist med at reducere antallet af steder, hvor cougaren lever. Fastlandet Nordamerika døbt puma puma, der lånte navnet på et majestætisk dyr fra Quechua-sproget, og næsten to underarter blev praktisk taget ødelagt der.

To kontinenter habitat

Smukt og majestætisk, der er i stand til at trække slagtekroppen af ​​et dyr, der er høstet fra en jagt og vejer mere end en jæger, adskiller pungen efter underarter afhængigt af det sted, hvor den lever. Svaret på spørgsmålet om, hvilken slags dyr puma, hvor den bor (på hvilket kontinent), foreslår to muligheder og to kontinenter - Nord- og Sydamerika. Dens underarter er forskellige i amerikanske habitater:

  • Puma concolor browni - i Mexico.
  • Puma concolor costaricensis - fra Panama til Nicaragua.
  • Puma concolor kaibabensis - i Utah, Nevada og Northern Arizona.
  • Puma concolor osgoodi - i Bolivia, i Andesøerne.
  • Puma concolor soderstromi, - i Ecuador og så videre.

Om eksistensen af ​​nogle underarter, for det meste latinamerikanske, kendt for latterligt lille. De er beskrevet i henhold til øjenvidne-konti, fattige og få slørede billeder og flere minedrevne huder. Nogle gange kan en naturforsker identificere ved trofæ, men hvor dyret lever og hvordan huden udvindes, er det ukendt.

Lignende men ikke så

Den udvendige lighed med et bjerg løve kan ses med forskellige kattefugle, og til tider er det endda muligt at få en hybrid af cougar og leopard eller at ske med en ocelot og en jaguar. Men dette er en kunstig krydsning, som ikke sker i det vilde, hvor jaguaren er en af ​​de rige tigers vigtigste fjender, og sidstnævnte er tvunget til at undgå jaguarens levesteder. Pantheren er ens på sin egen måde med cougar. Men hvis du ser tæt på, så meget mere puma som en huskat.

Lilleblinde killinger

Den amerikanske løve føder 2 til 6 killinger, og som en ægte kat er de små, blinde og helt hjælpeløse. Og selv om de allerede på 9 måneder kan jage på egen hånd, tager kvinden sig af dem i næsten 2 år. Alt dette sker i den anden halvkugle og i en anden dyreverden og i forskellige forhold, men i udseende minder små pumas både ocelot, jaguar og panter, fordi de er fødte plettet. Kun ved at vokse op, erhverver de den karakteristiske farve af deres art, og spejderne forsvinder. Dette er den indfødte indbygger i Amerika, og den er navngivet på de indfødte indbyggere i Amerika - pumaen. Hvor bor i Rusland? I Rusland eksisterer det simpelthen ikke. Er det kun i zoologisk have.

Selv i dyreparken skjuler puma sine unger fra nysgerrige øjne og tager dem en tur kun i en alder af en måned.

Fødevarer og levesteder

Stolt, stor, smuk, ægte kongekat - om nødvendigt kan man endda spise snegle og insekter. En bagatel, som marmoter, små fugle, coyoter, anteaters og endda slanger er ikke den vigtigste mad, men en let, hjertelig snack.

Aboriginerne troede oprigtigt, at pumaen lever kun hvor hjorte er fundet, men i visse levesteder er det på armadillos. På jagen er hendes yndlingsmetode et bakholdsangreb, og kongekatten i et hopp ser særligt ud.

Puma er en rovdyr. Hun jager forskellige dyr, fra mus og mus til hjorte, tyr og aber. Normalt vælger dyret at jage natten. Om eftermiddagen, ligesom alle katterepræsentanter, kan hun lide at baske i solen. Graviditeten af ​​en sådan kat varer 3 måneder. Pumas levetid er 18-20 år.

Den ødelæggende aktivitet hos mennesker i forhold til dyrelivet har ført til det faktum, at et storslået dyr, en repræsentant for en bestemt art, er på nogle steder truet med fuldstændig udryddelse. Og det er især bittert at indse, huske om hans sind, skønhed, nåde og originalitet.

Distribution og underarter

I oldtiden blev pumaens levested betragtet som meget omfattende blandt alle pattedyr i USA. Og endda i dag med hensyn til distributionens bredde er denne yndefulde kat sammenlignelig (fra kattefamilien) kun til en skovkat, en lynx trav og en smuk leopard. Nu i Amerika og Canada er puma blevet bevaret hovedsageligt i bjergområderne i det vestlige land. I øst blev puma fuldstændig udryddet. Undtagelsen er kun en meget lille befolkning af en sjælden underart af Puma concolor coryi, som bor i Florida.

Ifølge øjenvidne-konti findes i dag cougar ofte i Quebec i Canada og i Vermont (USA).

Florida puma

Dette er den sjældneste puma. Dyret, hvis antal i naturen udgjorde kun 160 personer i 2011, lever i sump og skove i det sydlige Florida. Den hurtige forsvinden skyldes dræning af sump, forgiftning, sportsjagt.

Florida Cougar har en relativt lille størrelse. Frakkefarve - rødlig, mørk. В результате инбридинга пума приобрела загнутый кончик хвоста. В настоящее время американские ученые собираются скрестить флоридских пум с представителями других подвидов, чтобы создать устойчивую саморегулирующуюся популяцию.

Черная пума

В природе существуют белые пумы, а также темно-коричневые особи, которые встречаются в Америке. Черная пума – животное, скорее, мифическое. Ученые утверждают, что черной пумы и пумы-меланиста в природе не существует.

Tidligere var der rapporter om opdagelsen af ​​puma-melanister, leucister, albinos. Rapporter fra sort cougar kom fra Syd- og Mellemamerika. En sort cougar dræbt i Costa Rica i 1959 viste sig at være mørk brun og ikke sort.

Det blev rapporteret, at den sorte puma blev rettet i Kentucky, men senere viste det sig, at denne kat havde en lysere skygge af mave. Det betyder, at dyret var en mørk brun farve.

I Idaho, efteråret 2007, blev puma skudt død med en sort næse, hals og bryst. Bag hendes øre havde hun en sort plet, som blev anerkendt af forskere som et fænomen med delvis melanisme. For officiel bekræftelse af denne kendsgerning kræves en puma med kendte forældre. Den holdes i fangenskab. Derfor er data om eksistensen af ​​sorte cougars endnu ikke blevet bekræftet i dag.

Eksterne funktioner

Pumaen er et dyr, hvis beskrivelse kan findes i alle publikationer afsat til rovdyrs liv. Ikke kun eksperter, men også almindelige dyreelskere er interesseret i disse smukke mænds vaner.

En af de største feline rovdyr, der bor i USA i dag er cougar. Dyret i størrelse er ringere end jaguaren. Denne kitty har en kropslængde på op til 180 cm, med en hale længde på 75 cm. Højden på manken når 76 cm. Vægten af ​​en voksen mand er omkring 105 kg. Hunnerne er 30% mindre end mænd.

Puma - et dyr med en fleksibel og langstrakt krop, lave poter og et lille hoved. Bagbenene er meget mere massive end fronten. Halen er muskuløs, lang, pubescent jævnt.

Tæberne er brede og slutter med skarpe tilbagetrukket buede klør. Oval fingerpuder.

Frakke og farve

Puma (billede af dyret kan ses i alle referencebøger om rovdyr) har en tyk, kort og grov pels. Pumas er de eneste katte i Amerika af en enkelt farve.

Voksne dyr har en gråbrun eller brunlig gul pels. I dette tilfælde er den nedre side af kroppen meget lettere end den øvre. Pumas er ens i farve til deres vigtigste bytte, hjorte. På halsen, brystet og maven er der lyse burninger på ansigtet - sorte pletter. Ørene er mørke, halen slutter med en sort speck. Pumas, der lever i tropiske områder, er røde, og nordlige individer er gråfarvede.

I ung pels er meget tykkere. Den har mørke striber, pletter på bag og forben, samt ringe på halen.

Livsstil

Pumas lever i forskellige lokaliteter - fra sletter til ret høje bjerge (4700 m), i forskellige landskaber - i nåletræer af bjerge, på græsklædte sletter, i pampas. Kort sagt er puma et dyr, der bor i enhver lokalitet. Hun skulle kun finde der nok mad og et sikkert havn.

Disse vilde dyr forsøger at undgå vådområder og lavland. Cougar giver et sådant område til jaguarerne, der har valgt sådanne steder. Disse rovdyr er velegnede til livet på hårdt terræn. Muskulære lemmer giver dem mulighed for at hoppe op til seks meter i længden og op til to og en halv meter i højden. Pumas under løb kan nå hastigheder på op til 50 km / t (omend kun på korte afstande).

Puma (du kan se et billede af et dyr i vores artikel) - et dyr, der foretrækker at leve alene. Familier dannes kun i parringssæsonen. Befolkningstætheden afhænger af tilgængeligheden af ​​spillet.

Den del af hun hunter er mellem 26 og 350 kvadratkilometer. Hanenes plot kan besætte et stort område på op til 760 kvadratkilometer. Puma bevæger sig på sin plot i henhold til sæsonen. Om vinteren kan det være på et sted, og om sommeren - på en anden.

Til bytte kommer puma ud om natten. Hendes kost er for det meste hovdyr - hjorte, elg, tornheste. Hun vil ikke give op på husdyr.

Samtidig spiser puma forskellige dyr - fra egern og mus til lynxer, coyoter og endda pumas. I modsætning til leoparder og tigre skelner pumaen ikke mellem huslige og vilde dyr, der ofte angriber husdyr, katte og hunde. Samtidig dræber det langt mere levende væsener end det kan spise.

Ved jagt bruger cougar overraskelsesfaktoren - den sniger sig op på stor bytte og hopper til sit offer fra en ret tæt afstand, bryder sin hals. I året bruger kuberen op til 1300 kg kød. Predators skjul rovets rester, falder i søvn med sin pensel, blade eller sne. De kan mere end en gang vende tilbage til dette lager.

Puma er et meget stærkt og varigt dyr, der kan trække en karkasse i lang afstand, hvilket er fem til syv gange sin egen vægt.

I naturen har puma ingen fjender. Kun lejlighedsvis angriber store rovdyr (grizzly, jaguarer, ulve) unge og syge individer.

Habitat, levesteder

Dette er den eneste vildkatte i Amerika, som besidder det længste område på kontinentet.. Et par århundreder tidligere kunne puma findes på et stort område fra den sydlige del af Patagonien (Argentina) til Canada og Alaska. I dag er sortimentet forringet betydeligt, og nu er cougars (hvis vi snakker om USA og Canada) kun fundet i Florida såvel som i mindre befolkede vestlige regioner. Sandt nok er zonen af ​​deres vitale interesser stadig Sydamerika som helhed.

Zoologer har bemærket, at puma-rækken praktisk talt gentager distributionsområdet for vilde rådyr, dets vigtigste kommercielle objekt. Det er ikke tilfældigt, at rovdyret kaldes en bjerg løve - det kan godt lide at bosætte sig i højlandskovene (op til 4.700 meter over havets overflade), men undgå sletterne. Det vigtigste er, at der i det valgte område er masser af hjorte og andet foderkamp.

Pumas beboer forskellige landskaber, såsom:

  • tropiske skove
  • nåletræer
  • pampas,
  • græsklædte sletter
  • sumpede lavlandet.

Det er sandt, at små-mellemstore cougars i Sydamerika er bange for at dukke op i de mygede lavland, hvor jaguarer jager.

Cougar mad

Dyret går på jagten, når det bliver mørkt og normalt ligger i baghold for at hoppe brat på de gabende levende væsner. En åben konfrontation med en tyr eller en elg gives vanskeligt til pumaen, så hun anvender overraskelsesfaktoren og fastgør den med et præcist spring på offerets ryg. En gang på toppen ruller pungen på grund af sin vægt op i nakken eller (som andre katte) stikker tænderne i halsen og strængler den. Pumaens kost består hovedsagelig af hovede pattedyr, men sommetider spredes det med gnavere og andre dyr. Puma er også set i kannibalisme.

Bjerget løve menuen ser sådan ud:

  • hjorte (hvid-tailed, black-tailed, pampas, caribou og wapiti),
  • elks, tyr og højtørret får,
  • fyrveje, dovendyr og possums,
  • kaniner, egern og mus,
  • bævere, muskrater og agouti,
  • skunks, armadillos og vaskebjørn,
  • aber, lynx og coyoter.

Puma nægter ikke fugle, fisk, insekter og snegle. Samtidig er hun ikke bange for at angribe baribaler, alligatorer og voksne grizzlies. I modsætning til leoparder og tigre er der ingen forskel mellem husdyr og vilde dyr: ved enhver bekvem lejlighed skærer det husdyr / fjerkræ, og ikke spiser også katte og hunde.

Dette er interessant! For året spiser et cougar fra 860 til 1300 kg kød, hvilket svarer til den samlede vægt på ca. halvtreds hovdyr. Hun trækker ofte og langt den uudslettede kadaver til at skjule (fyldt med penseltræ, løv eller sne) og vende tilbage til det senere.

Cougar har en dårlig vane at dræbe spil med en reserve, det vil sige i et volumen, der langt overstiger dets behov. De indianere, der vidste om dette, så rovdyrens bevægelser og indsamlede sig selv ind i dem, ofte helt intakte kadaver.

Reproduktion og afkom

Det menes at bjergløver ikke har en fast avlssæson, og kun for pumas, der lever i nordlige breddegrader, er der en vis ramme - dette er perioden fra december til marts. Kvinder er sat til at mate i omkring 9 dage. Den kendsgerning, at cougars er aktivt på udkig efter en partner, viser mænds og deres kamps hjerteskærende skrig. Hanen kopulerer med alle hunner i østrusen, der vandrer ind i dens område.

Pumaen bærer afkom fra 82 til 96 dage, der giver op til 6 killinger, der hver vejer 0,2-0,4 kg med en længde på 0,3 m. Efter et par uger begynder den nyfødte at se verden og se verden med blå øjne. Efter seks måneder ændres luftens himmelfarve til rav eller grå. I en og en halv måned er killinger, der allerede har skåret deres tænder, skiftet til en voksen kost, men nægter ikke modermælk. Den sværeste opgave står overfor moderen, som skal bringe kød til sine voksne cubs (tre gange mere end for sig selv).

Ved 9 måneder begynder mørke pletter at forsvinde på pelsen af ​​killinger, der forsvinder fuldstændigt med 2 år. Cubs forlader ikke deres mor, før de er omkring 1,5-2 år gamle, og derefter spredes efter deres plot. Forladelse af moderen, unge pølser i nogen tid holde i små grupper og endelig sprede, ind i puberteten. Hos kvinder begynder frugtbarheden på 2,5 år hos mænd - seks måneder senere.

Naturlige fjender

Puma har praktisk taget ingen. Med nogle strækninger kan sådanne store rovdyr, som kan tilskrives sine naturlige uønskede:

  • jaguarer,
  • ulve (i pakker)
  • grizzly bjørn
  • sorte kaimaner
  • Mississippi Alligatorer.

Dette er interessant! Puma tolererer stoisk tortur med en fælde (i modsætning til den vanvittige jaguar og tiger). Hun gør adskillige forsøg på at frigøre sig selv, hvorefter hun trækker sig til sin skæbne og sidder ubevægelig, indtil jægeren ankommer.

Alle disse dyr angriber normalt svage eller unge pølser. En af pumaens fjender er en mand, der skyder og fælder den.

Puma og mand

Theodore Roosevelt oprettet Society for the Protection of Animals, men af ​​en eller anden grund kunne han ikke lide pumas og (med støtte fra lederen af ​​New York Zoological Society) tillod ham at udrydde med straffrihed i hele landet. Jægerne måtte ikke overtales i lang tid, og hundreder af tusinder af cougars blev ødelagt i Amerika, på trods af at dyret selv undgår personen og angriber ham meget sjældent. Samlet set forekom der i USA og Canada (fra 1890 til 2004) mindre end hundrede registrerede cougarangreb, hvoraf de fleste forekom i Fr. Vancouver.

Elementære forholdsregler skal overholdes i pumaens levested:

  • pas på børn
  • tag med dig en stærk pind
  • ikke bevæg dig alene,
  • Når det er truet, må man ikke løbe væk fra pumaen: man skal se på hendes øjne og ... hylle.

Det er bevist, at dyret er bange for høje mennesker. Som hovedregel er genstandene for hans angreb børn eller stuntede voksne, der krydser pumaens sti i mørket.

Befolkning og arter status

Takket være sikkerhedsforanstaltningerne (siden 1971 har pumas været beskyttet af staten), er befolkningen gradvist ved at komme sig. Jagt på pølser er forbudt eller begrænset i hele Amerika, men de er stadig skudt, da skaden er forårsaget af jagt og husdyr.

På trods af periodisk skydning og miljøforandring, forøgede nogle underarter af puma deres tal, da de tilpassede sig de tidligere ukendte landskaber. For eksempel blev pudebefolkningen genoplivet, bosatte sig i det vestlige USA og praktisk taget ødelagt der i forrige århundrede. I dag har det næsten 30 tusind rovdyr, som er begyndt at aktivt udforske de østlige og sydlige regioner.

Dette er interessant! Imidlertid er tre underarter (Puma concolor coryi, Puma concolor couguar alle og Puma concolor costaricensis) stadig omfattet af bilag I CITES om truede dyr.

Og den sidste. Flere og mere modige tager på uddannelse af søde pumas unger. Moden påvirker eksotiske og farlige repræsentanter for faunaen. Hvordan slutter vi med at tæmme vilde dyr, vi kender fra Berber-familiens eksempel.

Se videoen: GUCCI SKO - UNBOXING (Juni 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org