Fisk og andre vandlevende væsener

Belukha pattedyr og dets træk

Pin
Send
Share
Send
Send


Belugas er store dyr: deres kropslængde er 3-5 meter, vægten er 500-1500 kg. Mænd er ca. 25% længere end kvinder og næsten dobbelt så meget.

Nyfødte hvaler er brune, så bliver de gradvist lysere og erhverver en grå farve i en alder af en. Voksne er hvide eller lidt gullige.

Et karakteristisk træk ved hvalhvaler er den mobile hals, som de, i modsætning til de fleste hvaler, er i stand til at vende hovedet fra side til side.

En anden funktion er fraværet af rygfinnen. I stedet er beluga langs ryggen (fra midten af ​​kroppen og til halen) et kam.

Det er bemærkelsesværdigt, at den hvide hval kan ændre udtrykket "ansigt". Når hvalen er i ro, ser det ud som om han smiler. Men demonstrationen af ​​åben mund med 32-40 tænder er specielt imponerende.

Deres tænder skæres kun i andet eller tredje år af livet, og det er muligt, at deres hovedfunktion ikke tygger overhovedet. Belugas klikker ofte på deres kæber, og deres tænder kan bruges til at få en højere lyd. Derudover kan de godt lide at demonstrere deres "smil" til deres slægtninge.

Voksne har en godt udtalt melon (en afrundet fed pude på panden), men den udvikler langsomt, og hos nyfødte er helt fraværende. I en-årige unger er melon allerede ret stor, men dårligt adskilt fra snuten. Kun i alderen 5-8 år (det er på dette tidspunkt, at puberteten begynder), tager fedtpuden sin sædvanlige form.

Melon bruges til at fokusere lyde under ekkolokation. Denne evne er afgørende for målretning og søgning efter bytte i mørkt vand eller i mørke.

Naturen sørgede for, at den hvide hval ikke fryser i koldt vand og giver det et lag fedt. Desuden er dette lag så tykt, at hovedet virker for lille til en sådan krop.

levested

I forhistorisk tid boede belugas i farvande i tempererede zoner. I dag lever de kun i de kolde arktiske haver i det nordlige Rusland og Nordamerika samt i Grønland og Spitsbergen. De findes både i kystfarvande og i det åbne hav og om sommeren i flodmundinger.

I Beauforthavet under migrationen mod øst stopper hvalhvaler i omkring en uge i det store Mackenzie River Delta og fortsætter derefter deres rejse. På nogle områder, som Svalbard, kommer hvaler til foden af ​​gletscherne.

Livsstil

Det meste af året spenderer hvalhvaler langt fra kysten, i områder med store mængder is og til tider i store polynyas i pakis.

Fra juni til september samles disse hundreder af hvaler i bred flodmundinger. På dette tidspunkt smelter de: Den gamle gulvede hud skræller af, erstattet af en ny skinnende hvid hud.

De mest omgængelige hvaler

Sanghvaler er et af de mest sociale dyr blandt hvaler. De ses sjældent alene. Klynger af hundreder og tusinder af belugas er ret almindelige og dækker ofte et område på mange kvadratkilometer. Det ser ud til, at en sådan klynge opfører sig som en helhed, men hvis du ser ovenfra, kan du se, at den består af mange små grupper, som regel indbefatter personer af samme størrelse eller køn. Kvinder med kalve kommer sammen, store voksne mænd udgør også separate grupper.

Mellem de hvide hvaler kommunikerer gennem lydsignaler og ansigtsudtryk. De laver mange forskellige lyde, herunder mumlende, kvidrende, fløjtende, gnashing osv. Under vandet ligner lyden af ​​disse hvalands besætninger lyden af ​​en staldgård. Nogle akustiske signaler udgivet af dem kan høres over vandet.

Flytning af mund og nakke tillader belugahvaler at kommunikere med hinanden og bruge ansigtsudtryk.

Hvad spiser hvaler hvaler?

Kost af hvalhvaler er ganske forskelligartet. Alle former for skolegang, floder, forskellige orme, rejer, krebsdyr og bløddyr tjener som fødevaregenstande til dem.

Sanghvaler jager normalt nær bunden i dybder på op til 500 meter. De kan dykke til en dybde på over 1000 meter, hvilket begrænser dem kun i respiratoriske pause, som normalt er 10-20 minutter.

Den bevægelige hals gør det muligt for hvaler at visuelt og akustisk scanne et stort overfladeareal af bunden. De kan både suge op i vandet og lade det ud for at få det skjulte offer fra lyet.

reproduktion

Graviditet varer 14-15 måneder. Fødsel forekommer oftest i starten af ​​sommeren, når is på havet bryder op. Normalt en cub er født, tvillinger er ekstremt sjældne.

Umiddelbart efter fødslen etableres en stærk binding mellem mor og baby. En baby kan spise modermælk i mere end to år. Hele denne tid er mor og baby næsten uadskillelige. Den fulde reproduktive cyklus af graviditet og amning tager 3 år eller mere.

Bevarelse af belugas i naturen

Belugas vender tilbage til deres sommerhabitater langs de samme ruter, selvom de jages der. Sådan konstantitet har gjort denne art særlig sårbar. De er så konservative i præference af velkendte migrationsruter og avlssteder, at de ikke befolker de ledige områder, hvor befolkningen blev udryddet. Et af disse steder - bugten Ungava på halvøen Labrador. Tidligere var hvide hvaler ganske mange her, men i dag forekommer de næsten ikke.

I XYIII og XIX århundreder kørte amerikanske og europæiske hvalfangere hundreder af belugas til kysten. Den indfødte befolkning led dem også til at jage, men tidligere jage de et relativt lille antal dyr uden at forårsage alvorlig skade for befolkningen. I moderne Eskimo-jægers udstyr indgår hurtigtrevne rifler, harpunpistoler og motorbåde, så en sådan jagt kan alvorligt underminere befolkningen af ​​hvaler.

I øjeblikket er antallet af hvalhvaler over hele verden anslået til omkring 100 tusind, og den samlede årlige fangst spænder fra hundredvis til flere tusind individer. Men den største bekymring skyldes nedbrydningen af ​​belugaens levesteder som følge af udviklingen af ​​oliefelter og opførelsen af ​​vandkraftværker, selvom den globale opvarmning også kan være et problem i fremtiden.

udseende

For at forstå, hvad en hvidhval ligner, skal du forestille dig en stor delfin med et lille hoved uden næse ("næse"). Et kendetegn ved dyret er tilstedeværelsen af ​​en stor fremtrædende pande på hovedet, hvorfor hvide hvide ofte kaldes "lobasty". Deres livmoderhvirvler er ikke fusionerede, og derfor kan disse repræsentanter for hvaler, i modsætning til de fleste af deres slægtninge, slå deres hoveder i forskellige retninger.

Belugas har små ovale pectoral finner og en kraftig hale, men der er ingen rygfinde.

Voksne dyr (ældre end tre år) har en monokromatisk hvid hud, hvorfra deres navn kommer. Babyer bliver født blå eller endda mørkeblå, men efter et år lyser deres hud og bliver en delikat blålig gråfarve.

Beluga er et pattedyr af imponerende størrelse: hanner når 5-6 meter i længden og vejer mindst 1,5-2 tons, hunner er mindre.

levesteder

Disse marine indbyggere har valgt farvande i det arktiske hav - Kara, Barents, Chukchi hav. I Det Hvide Hav findes man ofte nær Solovetsky-øerne. De tættest hvide hvaler afregnes mellem 50 ° og 80 ° nordlig bredde. Stillehavets marginale hav - Okhotskhavet, Japan og Bering, beboer Østersøen (Atlanterhavsbassinet).

Belukha er et havpattedyr, men i udøvelse af bytte kommer det ofte ind i de store nordlige floder - Amur, Ob, Lena, Yenisei, sejler opstrøms hundredvis af kilometer.

Grundlaget for belugas ration er skolens fisk - lodde, sild, arktisk torsk, torsk, Stillehavet navaga. De kan lide at spise flounder, hvidfisk eller laks, sjældnere jage efter krebsdyr og blæksprutter.

Disse pattedyr sendes til fisk af en stor flokk. "Samtale" indbyrdes og handler sammen, de kører fisk til lavt vand, hvor det er mere bekvemt at fange det.

Den hvide beluga suger og slukker sit bytte helt. En voksen bruger mindst 15 kg fisk om dagen.

Befolkningsstatus

Belukha - et pattedyr, der er beskyttet. Befolkningen af ​​"hvide hvaler" blev kraftigt reduceret i XVIII-XIX århundreder, da de blev det eftertragtede bytte af hvalfangere på grund af det højkvalitetsfedt, lækre ømtkød og tykke hårde skind. Senere blev indfangningen af ​​beluga kontrolleret, og i øjeblikket er antallet af disse dyr ifølge omtrentlige beregninger 200 tusind individer. Derfor er der ingen åbenlyse trussel om belugas forsvinden, selvom de lider meget på grund af folks intensive udvikling af mennesker og forurening af farvande i Det arktiske hav.

Interessante fakta

Hvalhvalerne har meget udviklede mundspidser, så de kan ændre udtrykket af "ansigtet", det vil sige at vise tristhed eller vrede, glæde eller kedsomhed. Denne fantastiske evne er ikke iboende for alle undervandsindbyggere.

Belugas svømmer i de nordlige breddegrader, deres naturlige isolering giver stærk hud op til 2 centimeter tyk og et kraftigt lag af fedt op til 15 cm tykt. Dette beskytter dyr mod hypotermi.

Belugas kaldes "polar kanarier" eller "sanghvaler", fordi de udgør op til 50 forskellige lyde såvel som ultralydsklik, som de kommunikerer med hinanden. Det var fra de "hvide hvalers evne" at lave høje lyde, som det russiske idiom "roar beluga" gik.

Belukha - hval eller delfin?

Nu ved du alt om dette hav. Men det er stadig et åbent spørgsmål om, hvorvidt belugahvalen er en hval eller en delfin. I folket hedder det ingen andre end den polære eller hvide delfin. Dette navn stammer fra dyrets udseende og habitat. Men i den biologiske forstand tilhører den hvide hval hvalandsholdet, og delfinen kan kaldes sin fætter. De evolutionære stier af deres forfædre divergerede for flere millioner år siden. Derfor er det mere korrekt at sige, at den hvide hval er en hval, og ikke en delfin.

Hvad ser en hvidhval ud på?

Hanner når 6 m i længden og vejer op til 2 t, hunnerne er lidt mindre. I løbet af livet ændrer hvidhvalens farve: Nyfødte babys hud har en lyseblå farve, efter et år bliver det blåagtigt og i en alder af 3-5 år - hvid. Det er for denne hudfarve at dyret hedder beluga. Hjernen på halsen er ikke smeltet sammen, så den hvide hval, i modsætning til de fleste hvaler, er i stand til at vende hovedet, hvilket er nyttigt, når manøvrerer i isen. Belugas hud er så tæt som rustning, der beskytter dyr mod skade, mens du svømmer blandt isen. Et tykt lag af subkutant fedt, der udgør 40% af belugaens kropsvægt, sparer fra hypotermi. Hun har ikke en rygfin, så dyret fik det latinske navn delphinapterus, som oversættes som "vingeløs delfin".

I den røde bog

Tilbage i 1996 var beskyttelsesstatus for de hvide hvaler i den Røde Bog af Verden VU. Befolkningen af ​​arten er i øjeblikket omkring 100.000 individer, og i de senere år har i nogle regioner i løbet af de nærmeste år forsvundet. I den internationale røde liste er hvalhvalens bevogtningsstatus NT. Men det betyder ikke, at den aktuelle tilstand af arten kan vurderes som velstående. Den hvide hvals globale befolkning består af et stort antal lokale subpopulationer, derfor afspejles lokale processer i arten som helhed. Den mest alvorlige trussel mod eksistensen af ​​arten er hvalfangst. Da de hvide hvaler er karakteriseret ved filosofi, er de meget forudsigelige. Poachers beregner nemt de flodmundinger, hvor der vil være mange belugas om sommeren, og arten bliver sårbar. Hertil kommer, at den generelle forurening af verdenshavet, olieproduktion, industrifiskeri, globale klimaændringer - alt dette førte til, at belugahval tilhører den beskyttede kategori NT.

Interessant faktum

Om vinteren holder belugas normalt til iskanten. Men de kan trænge meget langt ind i gletschonen. Her finder hvalhvaler åbninger, som de svømmer for at trække vejret. De kan også lave huller i isskorpen på egen hånd, hvilket medfører hurtige og skarpe tilbageslags bevægelser på isen. Belugas opretholder polynyas hele vinteren, da dyrene kan dø, hvis hullerne trækkes i for tykt et lag is.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org