Dyr

Leopard (lat

Pin
Send
Share
Send
Send


Farven på leopardens pels er normalt orange gul i forskellige nuancer, hvidlig nedenfor, på hovedet med sorte prikker, nakke, for- og bagben og faste pletter langs ryggen med 2 rækker af enkle sider med 6-10 rækker af brækkede ringformede pletter. På halen sorte pletter. Hele kropslængden er i gennemsnit 180-240 centimeter, hvoraf 60-96 centimeter falder til halen.

Pletterne på leopardens hår ligner øjnene, og derfor er denne yndlingsjæger, der venter på sit bytte, ofte kaldt Vagtsvagten før.

Leopard livsstil

Leoparden klatrer godt på træer og klipper, svømmer godt, lever hovedsagelig i skove, men også i stepper og tykninger, i Abessinia stiger til 2.000-3.000 meter over havets overflade. På mange steder er det meget mere skadeligt og farligt end endda tigre. Leoparden jager normalt antilope, rådyr, små husdyr og fugle, jakaler, aber og lignende, men angriber undertiden store dyr.

Leopard føles godt på et træ. Han hviler der og sidder i baghold, og nogle gange jager han aber. Men oftere leoparden baghugger og fanger bytte på jorden. Snige sig på hende først og derefter hoppe. Men hvis offeret klarer at glide væk, forfølger jægeren ikke hende.

Generelt omfatter spredningsområdet for leoparden Afrika og vestlige og sydlige Asien. I Kaukasus når leoparden sydlige Dagestan, og langs den vestlige skråning kommer længere nordpå. I Centralasien spredes den nordlige grænse af leopard langs Kopet-Dag og tilstødende floddale i den russiske turkestan i den nedre Amu Darya. I Indien er der ingen panthere i Punjab, dele af Sindh og på det østlige Himalayas højland. Mod øst findes i det nordlige Kina og Japan.

Hvem er hurtigere leopard eller cheetah?

Det hurtigste landdyr er cheetahen. Han kan køre med hastigheder på op til 112 km / t. Sandsynligvis bliver cheetahen træt hurtigt. Efter at have kørt omkring 400-500 m, skal han tage sig afsted for at forberede sig på det næste kast.

På evnen til at accelerere og kraftigt sænke har cheetahen ikke lige stor. Dyrets poter overgår ethvert bildæk i kørestyring. Godt greb giver klør, der spiller rollen som torner. Og på vejen vil hverken en racehest eller en hundehunde indhente denne kloge kat enten på sving eller på en lige vej. Men i det lange løb kan en cheetah også overvinde en mand, fordi dyret simpelthen vil løbe tør for damp og stoppe tidligere!

Den maksimale hastighed for en leopard er ca. 60 km / t. Derfor er det ikke tilrådeligt at sammenligne disse dyr, og cheetahen er meget hurtigere.

Er leopard farlig for mennesker?

Mennesket siden oldtiden vidste om leopards grusomhed og blodtørhed. For eksempel brugte romerne ofte leoparder til at kæmpe i et cirkus. Sådanne briller blev afholdt i Sydasien af ​​de indfødte herskere. Normalt, når han møder en person i et naturligt miljø for en leopard, vender han til flyvning, men i nogle steder dræber ofte mennesker, især børn. Fanget blandt dem, som blandt tigre og kannibaler, der kan dræbe mange mennesker. I årtiet før 1886 i Indien, ifølge officielle data, døde 2368 mennesker fra pantere (i det sidste årti af det tyvende århundrede faldt dette tal til 20 personer). Som regel udelukkes kun sårede og gamle mænd af leopardfolk, men hvis en ung person prøver mindst et menneskekød, så vil det bestemt kun jage for folk, da det er meget lettere at indhente og dræbe en person end et dyr.

Udseende, størrelse

Leoparder har en langstrakt, muskuløs, noget komprimeret lateralt, let og slank, meget fleksibel krop. Hale længde mere end halvdelen af ​​den samlede kropslængde. Leopardpoter er shortish, men veludviklede og stærke, meget kraftige. Kløerne er lyse, voksfarvede, med et knus på siderne og med en stærk krumning. Dyrets hoved er relativt lille, afrundet i form. Frontområdet er konvekst, og forsiden af ​​hovedet har en moderat forlængelse. Øre af lille størrelse, afrundet type, med en bred postavom. Øjnene er små i størrelse med en afrundet pupil. Vibrissae har udseende af elastiske hår i sort, hvid og sort og hvid, ikke mere end 11 cm.

Størrelsen af ​​dyret og dets vægt varierer markant og er direkte afhængig af de geografiske egenskaber i habitatområdet. Personer, der befinder sig i skovområder, er generelt mindre og lettere i vægt end leoparder, der bor i åbne områder. Den gennemsnitlige kropslængde for en voksen individ uden hale er 0,9-1,9 m, og hale længden er inden for 0,6-1,1 m. Massen af ​​en voksen kvinde er 32-65 kg, og hanen er 60-75 kg. Høden på hanken på manken er 50-78 cm, og hunnerne - 45-48 cm. Der er ingen tegn på seksuel dimorfi, så kønsforskelle kan kun udtrykkes af individets størrelse og lethed i kranens struktur.

Den tætte og relativt korte pels af dyret er ensartet i længden over hele kroppen og får ikke fluffiness selv om vinteren frost. Uld grov, tyk og kort. Udseendet af sommer og vinter pels i forskellige underarter er lidt anderledes. Baggrundsfarven på vinterpelsen er dog lysere og svag i forhold til sommerfarven. Den generelle tone i farven på pels i forskellige underarter kan variere fra blegt strå og gråagtige til rustne brune toner. De mellemasiatiske underarter er overvejende sandgrå i farve, og de fjerntliggende underarter er rødlige gule. De yngste leoparder har en lysere farve.

Variabel i de geografiske og individuelle egenskaber ved pelsfarven, varierer også med sæsonen. Det skal bemærkes, at den forreste del på leopardens overflade ikke har nogen pletter, og der er små mærker omkring vibrissæerne. På kinderne i panden mellem øjnene og ørerne på øverste del og sider af halsen er faste, forholdsvis små pletter af sort farve.

På bagsiden af ​​ørerne er der en sort farve. Ringpunkter er placeret i ryggen og på dyrets sider, såvel som over skulderbladene og på lårene. Lemmerne og området af leopardens underliv er dækket af solide pletter, og halenes over- og underdele er dekoreret med store ringformede eller faste pletter. Naturen og graden af ​​spotting er meget foranderlig og unik for hvert enkelt pattedyrs rovdyr.

De melanistiske leoparder, der findes på territoriet i Sydøstasien, bærer ofte navnet "sorte panter". Huden af ​​et sådant dyr er ikke helt sort, men sådan mørk pels tjener som en glimrende forklædning af dyret i tætte skovtykkelser. Det recessive gen, der er ansvarlig for melanisme, findes oftest i leoparder, der lever i bjergområder og skovområder.

Dette er interessant! Personer med sort farve kan være født i samme kuld med kalve med normal farvning, men det er panterne som som regel mere aggressive og adfærdsmæssige.

På Malacca-halvøens område er tilstedeværelsen af ​​sort farve karakteristisk for næsten halvdelen af ​​alle leoparder. Ufuldstændig eller pseudo-melanisme er heller ikke ualmindeligt hos leoparder, og de mørke pletter, der er til stede i denne sag, bliver meget brede, næsten fusionere med hinanden.

Karakter og livsstil

Leoparder er pattedyr, der fører en hemmelig og ensom livsstil.. Sådanne dyr er i stand til at bosætte sig ikke kun på ret døv steder, men også ikke langt fra menneskelig beboelse. Leopardens mænd alene er en væsentlig del af livet, og hunnerne ledsages af halvdelen af ​​deres liv af de unge. Størrelsen på det enkelte område kan være meget anderledes. Kvinden indtager oftest et område på 10-290 km 2, og mænds område kan være 18-1140 km 2. Ofte overlapper hinanden de tilstødende områder af forskellige køn.

For at indikere dets tilstedeværelse på territoriet bruger rovdyret forskellige mærker i form af skrælning af bark på træer og "skrabning" på jordens overflade eller på en snedækket skorpe. Med urin eller udskillet markerer leoparder steder, der er forbeholdt rekreation eller specielle permanente lysthuse. Mange rovdyr er overvejende stillesiddende, og nogle, især de yngste mænd, migrerer ofte. Leopard krydsninger finder sted på regelmæssige ruter. I bjergområder bevæger rovdyr langs skråningerne og langs strømmen sengen, mens vandhinder overvindes langs faldet vegetation.

Det er vigtigt! Leopardens evne til at klatre i træer hjælper ikke kun dyret med at få mad, men tillader det også at hvile på varme dage, bosætte sig på grene og også skjule sig fra større jordbaserede rovdyr.

Leopardens lair ligger normalt i bakkerne, hvilket giver rovdyret et meget godt overblik over omgivelserne.. Pattedyr bruger huler som et tilflugtssted, såvel som basale huler i træer, stenaflejringer og vindbreaker, temmelig store stenbjælker. Et roligt skridt med en let og yndefuld slidbane kan erstattes af en rovdyrs galop, og den maksimale hastighed ved kørsel er 60 km / t. Leoparder er i stand til at udføre simpelthen store spring op til seks eller syv meter lange og op til tre meter høje. Sådanne rovdyr er blandt andet i stand til at svømme og om nødvendigt nemt overvinde vanskelige vandhinder.

Habitat, levesteder

I øjeblikket betragtes ca. ni underarter af leoparder, der adskiller sig i habitat og habitat, for at være tilstrækkeligt isolerede. Afrikanske leoparder (Rantha rardus rrdus) beboer Afrika, hvor de bor ikke kun i de fugtige jungler i de centrale regioner, men også i bjergene, halvøken og savannerne fra Cape of Good Hope til Marokko. Rovdyr undgår tørland og store ørkener, så de findes ikke i Sahara.

Underarterne Indiske leopard (Rantha rareus fusa) beboer Nepal og Bhutan, Bangladesh og Pakistan, det sydlige Kina og det nordlige Indien. Det er fundet på territoriet af tropiske og løvskove i de nåletræne nordlige skovområder. Ceylon leoparder (Rantha rrdus kotiya) beboer kun øens territorium Sri Lanka, og den nordlige kinesiske underart (Rantha rrdus jaronensis) beboer det nordlige Kina.

Distributionsområdet for den fjerne østlige eller Amur-leopard (Panther pardus orentalis) er repræsenteret af Rusland, Kina og Koreas halvø, og befolkningen i den truede persiske leopard (Panther pardus сiscaucasica) findes i Iran og Afghanistan, Armenien, Armenien, Armenien, Armenien, Armenien, Armenien, Armenien, Armenien og Armenien. , såvel som i det nordlige Kaukasus. Den sydlige arabiske leopard (Panther pardus nimr) bosætter sig på den arabiske halvøs territorium.

Leopard kost

Alle medlemmer af Panther-slægten og Leopard-arterne er typiske rovdyr, og deres kost omfatter primært hovdyr i form af antilope, hjorte og rådyr. I sultens perioder er kødædende pattedyr helt i stand til at flytte til gnavere, fugle, aber og krybdyr. I nogle år angriber leopard angreb på husdyr og hunde.

Det er vigtigt! Uden at blive forstyrret af mennesker angriber leoparder sjældent mennesker. Sådanne tilfælde registreres hyppigst, når en såret rovdyr konfronterer en skødesløs nærende jæger.

Ulv og ræve bliver ofte til byder på en stor rovdyr, og hvis det ikke er nødvendigt, forhindrer leoparder læggerier og kan stjæle bytte fra nogle andre rovdyr. På samme måde som andre arter af store katte foretrækker leoparder at jage alene og vente på deres bytte i baghold eller snige sig til det.

Reproduktion og afkom

På territoriet i de sydlige habitater kan enhver leopard underart være i stand til at opdrætte i hele året rundt.. I Fjernøsten forekommer fældning hos kvinder i det sidste årti efter efteråret og vinterens begyndelse.

Sammen med andre katte ledsages yngleperioden af ​​leoparder af et ret højt brøl af mænd og mange kampe hos modne individer.

Dette er interessant! Unge leoparder udvikler sig og vokser mærkbart hurtigere end tiger-unger, derfor når de på ca. tre år op i fuld størrelse og seksuel modenhed, men kvinder bliver modne en smule tidligere end mandlige leoparder.

Processen med en tre måneders graviditet af en kvindelig ender med fødslen af ​​oftere en eller to unge. I undtagelsestilfælde fødes tre babyer. Nyfødte er blinde og fuldstændigt forsvarsløse. Som en hule bruger leoparder sprækker og huler samt store nok huller, der er udstyret med et omvendt rodsystem af træer.

Befolkning og arter status

Det samlede antal af de fleste leopard underarter er støt faldende, og den største trussel om rovdyr udryddelse er en ændring i naturlige levesteder og et mærkbart fald i fødevareforsyningen. Underarter Javanese leopard (Rantera rrdus melas), der befinder sig på øen Java (Indonesien), står for fuldstændig udryddelse.

De truede arter omfatter i dag også den ceyloniske leopard (Ranthara orus), alperne, alperne og den manchuriske leopard (Rantharardus orthalis), den persiske leopard, den persiske leopard og den persiske leopard (Ranthurus orususis).

levested

Den afrikanske leopard, hvis billede er slående i sin skønhed og storhed, er de mest almindelige underarter af vilde katte. Dette dyr er fundet over hele kontinentet, med undtagelse af Sahara og tørre Namibia. Et lille antal leoparder lever i Marokko, Egypten, Somalia. Der er en rovdyr i Niger, Sudan, Kenya. En lille befolkning bor i sydøstlige Algeriet, østlige Nigeria og Cape Province.

levested

Den afrikanske leopard foretrækker fugtige og umulige troper, savanner og halvøken. Det bor også i et bjergrige område, hvor der er overgroede buske og praktiske sprækker. Uanset hvor leoparder bor, er der en forudsætning - der skal være mindst en lille vandkilde i nærheden. Predators kan ikke lide at svømme, men ofte jager de på vandingsstedet, hvor ofrene kommer selv.

Afrikansk leopard: udseende beskrivelse

Habitat påvirker stærkt leopardens størrelse, farve og vægt. Forest rovdyr er meget mindre og lettere end deres "bjerg" brødre. Deres farve er lyse og saftige toner. Den mindste er den somaliske rovdyr. Alle leoparder har ligheder i udseende.

Predators har en stærkt udviklet muskulatur, kroppen er langstrakt, lidt fladt lateralt. Dens længde sammen med halen når 2,5 meter. Rædderens højde ved manken er fra 50 til 70 cm for mænd og højst 45 cm for det modsatte køn. Vægten af ​​en voksen mandlig person er ikke mere end 60 kg, i en kvindelig - op til 40 kg.

Leopardenes hoved er massiv, med en kraftig kæbe, fyldt med skarpe og stærke fangs. På ansigtet pryder 10 centimeter overskæg, hvid og sort. Øjnene er små, med runde elever. Ørene er små, buede i enderne. Tæberne er ret stærke, fødderne er brede med indtrækelige kløer.

Frakken er kort og grov, tæt på kroppen. Farven varierer fra sand-gul til rød-rød. Der er helt sorte leoparder. I farvevariationer er toner mere mættede på den øverste del af kroppen (hoved, ryg, nakke). Maven og indersiden af ​​lemmerne er hvide.

På ulden er der et klart mønster i form af ring og solide sorte pletter. Hver enkelt person har et individuelt mønster. Nakke og næse er dekoreret med mindre sorte pletter. I samme farve malet bag ørerne. Halen ses også.

Uldbeklædning

  • Med hensyn til frakken er den forkortet og forholdsvis tyk. Ensartet i længden på hele kroppen. Det kan være lidt frodigt i nogle områder, når det kommer til den kolde årstid. Uld forkortet og grov. Ifølge eksterne data er der ingen særlige forskelle i sommer og vinter. Men vintertøj er lidt mørkere i pigmentering, lysere og mere jævnt. Sommer outfit er farverigt og lyst.
  • I betragtning af farven er det værd at sige, at der er en masse af dens variationer. Farvetone kan variere, lige fra blegt strå, slutter lyse rødt og endda brunt. Personer af den centralasiatiske type er pigmenteret gråbeige, mens leoparder, der bor i Fjernøsten, er farvede gulrøde. Juveniler er lettere end voksne.
  • Pigmentering ændres i forhold til geografisk levested, ernæring og mange andre aspekter. Også rollen spilles af årstidens årstid. Vi understreger, at pigmenteringen i forsiden af ​​ansigtet uden pletter, mens der i fliserne er lette pletter. Området på panden, ørerne og øjnene har sorte pletter af samme størrelse. Det samme kan siges om sidedelene af nakken, kinderne og områderne bag ørerne.
  • Øren fra bagsektionen er pigmenteret med sort. På siderne af sagen og tilbage er der ringformede indeslutninger. De ligger i området over skulderbladene og på hofterne. Benene og den nedre del af abdominalområdet har solide og mørke pletter med klare konturer. Halen er dekoreret med ring-linjer, der bogstaveligt talt drejer rundt om det. Pletter kan overholdes i stedet for linjer. Igen er dannelsen af ​​pletter og deres egenskaber direkte afhængige af individet, denne farve er strengt individuel.
  • Те леопарды, которые предпочитают обитать в юго-восточной части Азии, иначе называются чёрными пантерами. Они не полностью пигментируются чёрным, но большая секция пигментации имеет именно такой цвет. Мех густой, затемнённый, что позволяет особям маскироваться в своей среде. Интересно то, что такие леопарды могут появиться одновременно с потомством с крапинками. Они более агрессивные, недоверчивые, отстранённые.
  • Если рассматривать популяцию млекопитающих, распространённую на острове Малакка, то более половины поголовья пигментировано чёрным. Вторую часть занимают животные, у которых выявлен неполный меланизм. Он проявляется в том, что пятна имеют гораздо более крупный размер и располагаются ближе.
  • Черные и белые леопарды

    Иногда в одном выводке с пятнистыми малышами появляются черные или черно-бурые детеныши. Таких леопардов-меланистов называют черными пантерами. Правда, шкура черных леопардов все же имеет пятна, которые проступают в большей или меньшей степени.

    Автор фото: Davidvraju, CC BY-SA 4.0

    Forfatter foto: gary Whyte, CC BY-SA 3.0

    En anden usædvanlig leopardfarve er abundisme eller ufuldstændig melanisme (pseudo-melanisme).

    I leoparden abundist vokser pletterne sammen og fusionerer sammen. Det vil sige, at sort farve ikke vises på hele frakken, men på sine individuelle områder.

    Den persiske leopard mand med en atypisk farve tæt på Abundisme. Forfatter foto: Altaipanther, Public domain

    Ud over sorte panthere er der albino leoparder med blå øjne, hvid farve og næsten umærkelige pletter, næppe synlige i lyset. Sådanne personer er yderst sjældne: de blev fundet i det vilde i det sydlige Kina, i Indien i Hazaribag-distriktet, i Zimbabwe, Mozambique. Flere personer med hvid pels blev født i zoologiske haver rundt om i verden. Også i naturen er cremefarvede leoparder nogle gange født med lyse pletter og blå øjne.

    I reserven, der ligger i Los Angeles County i USA, blev leucister engang født: leoparder med hvidt hår, men normal øjenfarve. Med alder har de pletter.

    Foto af: Messybeast, CC BY 2.5

    Hvor lever leoparden?

    Leoparder er mere udbredt end andre medlemmer af kattefamilien, men i nogle regioner er deres tal bogstaveligt talt snesevis og lige enheder. Men på andre steder kan de jages, dog til tiden og på bestemte steder.

    I Afrika befinder sig spotted rovdyr store arealer syd for Sahara og lokale områder i nord. I Asien er leopardens levested meget bredt og strækker sig fra Kaukasus og Transkaukasien, Centralasien, Fjernøsten til nogle områder af den arabiske halvø, sydlige og sydøstlige regioner i Kina og Sydøstasien. Black Panther er især kendt for Java og Malacca Peninsula.

    Leoparder lever i tropiske, subtropiske, bredbladede skove, i tykninger langs floder og på bjergskråninger (hvor de ikke stiger op over 5.200 meter over havets overflade), i stepper, savanner, når ufrugtbare ørkener og næsten grænserne for bosættelser. Det vigtigste for leoparder er tilstedeværelsen af ​​husly, et tilstrækkeligt antal dyr, der vil sørge for deres fødevarebehov og fraværet af trussel fra mennesker.

    Forfatter foto: Whit Welles, CC BY 3.0

    Hvad spiser en leopard?

    Leoparder spiser forskellige hovdyr. I savanner, ørkener, stepper og halvøken kan det være antiloper, impalaer, zebraer, unge giraffer og kameler, i skove og bjergområder - rådyr, rådyr, gazeller, bjerggeder, gazeller, mouflons, taras, elg, hjorte, muskeshort, sjældent orner. Små bytte kan også medtages i leopardens ration: mus, svinekager, aarduber, harer, ræve, martens, badgers. Med mangel på konventionel mad lever leoparder på aber, gnavere, fugle (fasaner, sorte grouses, kekliks, snowcocks osv.), Selv fanger krybdyr (firben, slanger) og insekter. Nogle gange bliver andre rovdyr, som hyenahunde, jakaler og andre cheetaher, deres bytte. Der er rapporter om, at fjerntliggende leoparder selv angrebet små unger. Græskekatte sommetider også fisk og krabber (selv om de gør det sjældent), og nogle individer (ofte gamle) foragt ikke at forfølge carrion eller stjæle bytte fra deres egen slags. Leoparder, der bor i nærheden af ​​en persons hjemsøgt efter hunde og husdyr (får, æsler, heste, geder, svin, mindre ofte køer).

    Leopard er i stand til at angribe folk. Men kannibale leoparder er meget mindre almindelige end tigre og løver, der angriber mennesker. Kun et gammelt eller sygt dyr kan gå efter det. Et sundt og ungt dyr angriber kun en person, hvis den er skadet.

    I løbet af dagen spiser leoparden op til 20 kg kød. Efter at have dræbt stort bytte spiser han det endnu 4-5 dage. Først efter går leoparden til næste jagt.

    Leoparder drikker meget, især efter at have spist. I den henseende er de altid bosatte sig i de steder, hvor vand er konstant. Ved vanding katter gå som regel om natten.

    Ud over dyrkød spiser leoparder græs for at rydde tarmkanalen af ​​uld, som sluges, mens du rengør dens pels.

    Forfatter foto: NJR ZA, CC BY-SA 3.0

    Hvordan jager leoparder?

    Leoparder er nattjægere. Men nogle gange kan de jage om dagen, især i overskyet vejr. Til bytte går leoparderne i de tidlige timer om natten og jager i den første halvdel af natten. Hvis jagten mislykkedes, fortsætter de det om morgenen.

    Disse rovdyr er i stand til at angribe en række dyr, der virker slidt og hurtigt. De ligger i ventetid for ofrene hovedsagelig på jorden, men samtidig klatrer de på træer og overtager rovet derudover. Gåden af ​​disse katte er tavs. De forsøger at vente på deres bytte på dyreveje eller på et vandingssted, på solonet eller endog på en trægren. Leoparder lugter tydeligt og smukt op på jagtens formål, nærmer sig det med 2 meter og spiller et afgørende kaste. Leoparden kan ikke lide at jagte byttet: dyret, der er angrebet af et baghold, løber ofte ikke mere end 40-50 meter. Små dyr leoparder dræbes af en bid i nakken. Hopper på bagsiden af ​​et stort dyr, de banker ham fra hans fødder, hopler med hele sin krops vægt, lås offerets nakke med sine poter og bidter gennem halsen eller halsen.

    Leoparder jager normalt alene. Kvinden kan gå på jagt sammen med de ældre børn, mens familien endnu ikke har brudt op. Leoparder dræber som regel et dyr uden at røre eller skræmme de andre. Hvis leoparden ikke spiser det drabte offer straks, kan han trække restene af måltidet ind i et træ for at beskytte det mod hyener, jakaler og andre kødædende dyr. Men normalt tager de resterne af et par hundrede meter og gemmer dem i plantens tyk. Disse rovdyr konkurrerer ikke med andre store katte til mad, da de ikke kun fodrer med store hovdyr.

    Leopard slog bytte til en trægren. Forfatter foto: Raphael Melnick, CC BY-SA 2.0

    Leopard reproduktion

    I de sydlige områder af deres habitat opdrætter leoparder hele året rundt. I Fjernøsten parrer de i januar. I parringssæsonen er leoparder, mænd, aggressive, ofte kæmper, brølende højt. Leoparder gør deres hule til eftertiden i de mest afsidesliggende og ensomme steder. Disse kan være forskellige indrykninger: under træer, under sten, i klipper. Før babyerne udviser kvinden bunden af ​​hylsten med tørre blade og græs.

    Graviditet leopard varer 3 måneder. Levering foregår om natten og varer 6-10 timer. Normalt findes 1-4 babyer, der vejer 500-700 g og kropslængder op til 15 cm, i kuld, men der kan forekomme op til 6 nyfødte killinger. Leopard unger er født blinde og hjælpeløse, dækket af lang, tyk brunlig pels med mørke pletter. De ser igennem 1,5 uger, og står op på deres fødder kun efter 2 uger, krybende langs hulen. Leopard kattunger mødes som deres slægtninge, indenlandske katte. Hvis den kvindelige leopard føles fare, skjuler hun killingerne på et andet sted og bærer dem i deres tænder en efter en. Op til 6-8 uger holder kvinden babyerne i husly, og så begynder de at forlade hulen for at spille. Kvinden fodrer dem med kødfoder: Først burper man halvt fordøjet mad, og derefter får de dræbt små dyr og fugle. Efter 5-6 måneder, efter at moren har stoppet med at fodre babyerne med mælk, begynder hun at lede dem til det dræbte bytte.

    Brood går med moderen i mere end et år, lærer teknikkerne for jagt og overlevelse, før det begynder i varme. Unge leoparder fra en brød holder sammen i nogen tid. De bliver seksuelt modne efter 2 år, med kvinder lidt tidligere end mænd. I denne periode afviger unge dyr og bosætter sig andre steder.

    Foto af: Mirek Heran

    Melanistisk killing i leopardens kuld. Forfatter foto: Tomáš Adamec, Prag Zoo

    Leopard underarter, foto og navn

    En leopard er en slags dyr af panther slægten. I denne form udmærker sig flere underarter:

    1. Panthera pardus delacouri (Pocock, 1930) - Indokines leopard,
    2. Panthera pardus fusca (Meyer, 1794) - Indisk leopard,
    3. Panthera pardus japonensis (J. E. Gray, 1862) - Nordkinesisk leopard,
    4. Panthera pardus kotiya (Deraniyagala, 1956) - Ceylon leoparden,
    5. Panthera pardus melas (G. Cuvier, 1809) - Javan leopard,
    6. Panthera pardus nimr (Hemprich og Ehrenberg, 1833) - Syd Arabisk leopard,
    7. Panthera pardus orientalis (Schlegel, 1857) - Fjernøsten leopard, Amur leopard, East Siberian leopard,
    8. Panthera pardus pardus (Linnaeus, 1758) - afrikansk leopard,
    9. Panthera pardus saxicolor (Pocock, 1927) - Persisk leopard. På nuværende tidspunkt er den persiske leopard (kaukasisk leopard) også forenet med perserne (Latin Panthera pardus tulliana, Panthera pardus ciscaucasica).

    Nedenfor er en kort beskrivelse af hver underart.

    • Indokinese leopard (lat.Pantherapardusdelacouri) - Underarter, der ofte har en sort farve. Rovdyret bor i Sydøstasien (Malaysia, Myanmar, Thailand). Ifølge data fra 2016 (Rostro-García et al., 2016) findes den ikke længere i Singapore, eventuelt ødelagt i Laos og Vietnam, og er næsten forsvundet fra Cambodja og det sydlige Kina.

    En befolkning på højst 2503 personer er konstant truet med ødelæggelse. På grund af skovrydning reduceres det område, der er habitat for denne art. Poaching og ulovlig dyreliv handel påvirker også befolkningen i indokiske leoparder.

    Foto af: Tomáš Najer, CC BY-SA 4.0

    • Indisk leopard(Lat.Pantherapardusfusca).

    Mandens kropslængde når 128-142 cm, hale længde - 71-92 cm, den maksimale vægt af leoparden ikke overstiger 77 kg. Hunnernes længde er 104-117 cm, længden af ​​halen er 76-88 cm, hunnerne vejer 29-34 kg.

    Den indiske leopard bor i det nordlige Indien og de tilstødende lande: i Nepal, Bangladesh, Bhutan, Pakistan, Sydkina. Indiske leoparder har længe været kendt som kannibaler. Måske i tidligere tider skyldtes dette, at de spiste ubårne lig af mennesker, der døde i perioder med epidemier, og derefter efter at have smagt humant kød fortsatte deres angreb.

    Forfatter foto: Zdeněk Hašek

    • Nordkinesisk leopard (lat.Pantherapardusjaponensis) har samme størrelse som Amur leoparden: kropslængde op til 136 cm, hale op til 90, vægt op til 75 kg. Den gennemsnitlige vægt af mænd er 50 kg, hunner - 32 kg.

    Nordkinesiske leoparder findes i skovene og bjergene i det centrale og nordøstlige Kina. Ifølge data fra 2015 (Laguardia et al., 2015) er antallet af rovdyr 174-348 individer. Til sammenligning: i 1998 nåede deres tal ca. 1000 individer.

    Forfatter foto: Rufus46, CC BY-SA 3.0

    • Ceylon leopard (lat. Panthera pardus kotiya).

    Hannerne når en længde på 142 cm, hunner 114 cm. Halen af ​​en mand er op til 96,5 cm, hunner op til 84 cm. Den maksimale vægt af en mand er op til 77 kg, hunner op til 44 kg.

    Navnet på denne art blev modtaget fra dets eneste habitat - øen Ceylon, der nu kaldes Sri Lanka. Fra 700 til 950 bor bor i naturen (data for 2015).

    Forfatter foto: Gihan Jayaweera, CC BY-SA 3.0

    • Javan leopard (lat.Pantherapardusmelas) - En af de truede underarter, bor kun på øen Java i Indonesien. Det dør ud på grund af reduktionen af ​​boligområdet, som er lidt over 3000 kvm. km og fortsætter med at falde. Ifølge data fra 2008 (Ario et al., 2008) er der mellem 350 og 525 individer i naturen.

    Tidligere blev det antaget, at den javanesiske leopard udelukkende kan være sort, men da blev det konstateret, at en spotty farve blandt dem også forekommer.

    Forfatter foto: Vachovec1, CC BY-SA 4.0

    • Syd arabisk leopard (lat.PantherapardusNimr) - Dette er den mindste leopard, der når en længde på højst 140 cm med en vægt på op til 20 kg (hos kvinder) og op til 30 kg (hos mænd). Baggrundsfarven kan enten være lysegult eller lyst guld. Mønstret rosettes.

    Når en rovdyr var udbredt i Mellemøsten. I øjeblikket bor sydlige arabiske leoparder kun i små områder i den vestlige del af den arabiske halvø. En truet underart med dybt beskyttelsesbehov. Ifølge data fra 2008 lever ikke mere end 45-200 sydlige arabiske leoparder i det vilde.

    Fotoforfatter: עמוס חכמון, CC BY-SA 3.0

    • Fjernøsten leopard (Amur, East Siberian) (LatinPantherapardusorientalis) Manchurian leopard eller koreanske leopard har også navne. Små underarter. Kropslængde 107 - 136 cm, hale længde 82-90 cm, højde i skuldrene op til 78 cm. Den gennemsnitlige vægt af en leopard er 32-48 kg, men kan nå op på 75 kg. Det adskiller sig fra andre underarter med blødere og længere pels: 30-50 mm på ryggen og op til 70 mm på maven. Om vinteren er dyrets farve lettere end om sommeren. Baggrunden varierer fra creme til guld. Siderne er lettere, og maven og indersiden af ​​lemmerne er hvide. Om sommeren er pelsfarven mere mættet. Rovdyrskallen er tæt komprimeret i interorbitalområdet.

    I øjeblikket lever fjernøsten leoparder i et lille område på grænsen af ​​tre stater - Rusland, Kina og Nordkorea. For et århundrede siden besatte habitatet hele den koreanske halvø, Primorye og områder i det nordlige Kina. Ifølge 2014 forblev ikke mere end 50-60 personer i det vilde. Dette er den sjældneste af levende leoparder. I øjeblikket arbejdes der aktivt for at bevare og genoprette befolkningen både i fangenskab og i naturen. I den sydlige del af Primorsky Krai er der oprettet reserver for at bevare dette sjældne dyr.

    Forfatter foto: Derek Ramsey (Ram-Man), GFDL 1.2

    Forfatter foto: Fabio Usvardi, CC BY-SA 3.0

    • Afrikansk leopard (lat.Pantheraparduspardus) - de mest almindelige underarter Kropslængden er op til 180 cm, halen er op til 110 cm. Den maksimale vægt af hanner når 91 kg, mens gennemsnitsvægten er 60 kg. Kvinder vejer i gennemsnit 35 til 40 kg.

    Rovdyret besidder store områder i Afrika, der møder i bjergene, savannerne, halvøken og tropiske regnskove. Undgår ørkenområder, hvor der ikke er permanente vandkilder. Ikke fundet i Sahara og i ørkenregionerne i Nordafrika og Namibia.

    Forfatter foto: Derek Keats, CC BY 2.0

    • Persisk leopard (det samme Persisk leopard, kaukasisk leopard) (Lat.Pantherapardussaxicolor) - Et stort dyr med en kropslængde på op til 183 cm (ifølge data fra webstedet www.inaturalist.org op til 259 cm) og en hale længde op til 116 cm. Leopardens masse når 60 kg. Vinterpelsen af ​​dyret er bleg, kedelig, baggrunden er gråhvit, pletterne er relativt sjældne, brune. Sommerpels kan være af to typer - lysere og mørkere.

    Ifølge 2008 er der mellem 870 og 1290 voksne i verden. Persiske leoparder lever i Iran, Afghanistan, Pakistan, Det østlige Tyrkiet, Turkmenistan (i Kopetdagbjerge), Aserbajdsjan: i Nakhichevan, Talysh bjergene, Karabakh, Armenien og de større kaukasusbjerge i Georgien. Leopards levested - klippernes grund og placer sten, undertiden sletter, dækket af buske.

    Personer, der var udbredt tidligere i Nordkaukasus, blev fuldstændig udryddet i midten af ​​det 20. århundrede. Men det kan håbes, at rovdyr vil vende tilbage til disse steder igen, siden Rusland i 2007 har lanceret et program for at genoprette befolkningen i den persiske (kaukasiske) leopard. Leopard Restaurationscenter i Kaukasus opererer på Sochi National Parks område, og dets første kæledyr er allerede blevet frigivet i naturen. Den persiske leopard er inkluderet i Den Røde Bog i Rusland som en truet art.

    Forfatter foto: Johannes D., CC BY-SA 3.0

    Uddøde leopard underarter

    Europæisk leopard(lat panthera pardus sickenbergi) boede i Europa. Det døde for omkring 10.000 år siden, mod slutningen af ​​Pleistocene.

    Zanzibar leopard(lat panthera pardus adersi)formodentlig er en uddød underart. Han boede på øen Unguja (Zanzibar). Sidste gang Zanzibar-leoparden blev observeret på dette område i 1980.

    Forfatter foto: Peter Maas, CC BY-SA 3.0

    Leopardhybrider, billeder og titler

    Leoparder, ligesom andre dyr, interbreed med andre arter i fangenskab. De personer, der er født med dette, er ufrugtbare. Følgende leopardhybrider er kendt:

    • leopon - et kryds mellem en leopard og en løve Det er mindre end en løve, men større end en leopard.

    Dyret er dækket med brune eller sorte pletter, har en børste på enden af ​​halen. Hos mænd vokser manen.

    • Yagopard - et kryds mellem en jaguar og en kvindelig leopard

    Modtaget fra webstedet: rdn-team.com, CC BY-SA 4.0

    • pumapard - Resultatet af at krydse en kvindelig leopard med puma.

    Dyrets størrelse er lille - 2 gange mindre end begge forældre. Pote er korte, halen er lang. Kroppen er dækket af mørke pletter.

    Forfatter foto: Dr Karl Shuker

    Hvad er forskellen mellem en jaguar og en leopard?

    Kroppens struktur i begge dyr er ens. Men jaguarets krop er mere massiv, træt og stærkfoldet: dyret ser mere solid og robust ud end leoparden.

    Jaguaren har en kortere hale - 70-91 cm. Ved leoparden når den 110 cm.

    I modsætning til en leopard er jaguarens hoved større og ser massivt ud.

    Leopardkæber er mindre og smalere end jaguar.

    Forskellen mellem en leopard og en jaguar spores i dyrepletter. Pletterne på jaguarens hud ligner leopard, men har større størrelser. Desuden synes jaguarens farve lysere. Dyrene er forenet af det faktum, at begge kan være melanister, det vil sige sorte (sande med lidt farvet på baggrund af sort farve), og navnet "sort panter" kan anvendes på både jaguaren og leoparden, fordi begge disse dyr tilhører slægten pantere.

    Venstre leopard, højre jaguar. Forfatter billede til højre: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

    Leopardens maksimale hastighed er 60 km / t. Jaguar er hurtigere: den kan nå hastigheder på op til 90 km / t.

    Jaguar adskiller sig fra leoparden i sit levested: Den bor i det sydlige Nordamerika, i Central- og Sydamerika og leoparden i Afrika og Asien.

    Ernæringen af ​​begge dyr er omtrent det samme, men jaguaren svømmer godt og supplerer sin kost med fisk, frøer, skildpadder og endda små alligatorer. Leopard svømmer godt, men modvilligt, og bruger sjældent fisk. Men ud over landets beboere spiser han aber og andre dyr, der lever i træer.

    Очередная разница между ягуаром и леопардом заключается в том, что недоеденную добычу леопард прячет на дереве или в траве, а ягуар закапывает в землю.

    Беременность у самки леопарда длится до 90 дней, у ягуара 100-110 дней.

    Сверху северо-китайский леопард, снизу бразильский ягуар. Автор фото сверху: Rufus46, CC BY-SA 3.0. Автор фото снизу: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

    Охота на леопарда

    Леопарды, как и другие хищники, полезны тем, что уничтожают больных животных, сдерживают рост популяции вредителей, например обезьян.

    Люди охотятся на красивых пятнистых кошек с целью добычи ценного меха, а также уничтожают их из-за того, что хищники нападают на домашний скот. Но, в основном, популяции леопардов уменьшаются из-за хозяйственной деятельности людей и, соответственно, изменения привычных мест обитания барсов. В некоторых районах леопард находится на грани выживания, а в некоторых уничтожен совсем. Men alligevel overlever dyret i det meste af sin rækkevidde på grund af sin evne til at jage og tilpasse sig alle livsbetingelser. I nogle lande dræbes leoparder for sjov.

    Dette pattedyr er inkluderet i de såkaldte "store fem" af dyr - de yndlingsmæssige objekter af sportsjagt, blandt andet løven, elefant, bøffel, næsehorn og leopard. Med henblik herpå tildeler en international organisation, der kontrollerer handelen med truede vilde dyrearter og planter, kvoter til skydning af leoparder. Befolkningen af ​​disse rovdyr fra dette er ikke reduceret. Stater, der modtager disse kvoter, bekymrer sig om bevarelsen af ​​arten.

    Se videoen: Leopard glitter metallic gold handmade sheet lat HD (September 2022).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org