Dyr

Sne leopard, sne leopard: yndefulde kat af den vilde natur

Pin
Send
Share
Send
Send


Hvis du er så heldig at se denne smukke bjergkat, så glem ikke dette øjeblik indtil livets ende. Det handler om et naturens mirakel kaldet irbis. Sne leopard, leopard - det er andre navne på dette dyr. Bjerg og sne rovdyr kaldes på grund af, at de bor højt i de snedækkede bjerge.

Irbis: beskrivelse af dyret

Snøleoparden tilhører store rovdyr. Dens vægt varierer fra 40 til 60 kg, kropslængde - ca. 130-145 cm, tilføj også dette en målerhale. Dyrets form snegleoparden ligner en leopard eller en almindelig hjemmekatte. Leopardens poter er bevæbnet med smalle, skarpe, buede klør. Lemmerne er så magtfulde, at dyret med deres hjælp kan hoppe over kløften 9-10 m bred.

Vilde katte sne leoparden skelnes af en vidunderlig "pelscoat". Deres uld er meget lang, fluffy, tykk og blød at røre ved. I en sådan kjole, selv på bjerg frosttoppe, er dyr beskyttet mod kulde. Normalt kan sådan pels prale af rovdyr fra kattens familie af mindre størrelser, så leoparden er til en vis grad den eneste i kattens rige. Pelsfarven er lysegrå med et smukt "vildt" mønster i form af mørke rosetter. Maven og indersiden af ​​lemmerne er hvide. I det naturlige habitat hjælper en sådan "kjole" rovdyret til at maske på de rigtige øjeblikke. Det er interessant, at denne kat på trods af den høje titel af "rovdyr" ikke ved, hvordan man griller overhovedet, i øjeblikke af vrede er det hisses og hums, der skaber et skæbne af grøft. Under randen gør irbis lydene, der ligner rensning. Under fangstbetingelserne kan leoparden leve i 27-28 år. I naturmiljøet forventer disse rovdyrs forventede levetid ikke mere end 20 år.

Dyre sne leopard: hvor det lever i det vilde

Store vilde katte lever normalt ikke højt i bjergene. Sneen irbis er en undtagelse fra reglen, den lever i miljøet af stenede steder, stejle kløfter i de klippefyldte højlander. Ikke kun på grund af det smukke udseende, men også på grund af habitatet betragtes som en unik irbis. Snøleoparden findes i bjergene i Centralasien, der dækker mere end 1230 tusinde kvadratmeter. km. I Rusland besatte leoparden ca. 3% af det samlede areal.

Livsstil

Snøleoparden er ejer og enmand. Denne smukke rovdyr "kat" indtager et bestemt område, markerer det, forsvarer forsigtigt og beskytter mod ubudne gæster. En eneste livsstil overtræder kun dyret i løbet af parringsperioden.

Når en vildkat kontrollerer grænserne for sin grund, følger den altid en rute. Hun er ligesom andre medlemmer af kattefamilien svært at bevæge sig gennem den løse sne. Af denne grund gør rovdyr stier langs en snedækket nest, hvor de frit og hurtigt bevæger sig. Fjender blandt dyr i et så stærkt dyr næsten ingen. Når året er givet til de sultne, kan sne leoparden engagere sig i kampe med ulveemballager for retten til at besidde efterlængte bytte, hvilket er yderst farligt. Det vigtigste og, måske man siger, er leopards eneste fjende er mand.

Den foretrukne jagtetid for sne leoparden er skumringen. Hvis der er nok bytte på det område, der tilhører leoparden, føder det uden at bryde grænserne. Hvis der er lidt mad, går den rovdyr i søgen efter hende, mens den nærmer sig menneskelige bosættelser og angriber husdyr. Blandt de vilde dyr i menuen på bjerget smukke er: geder, elg, får, vilde får, hjorte, marmoter, harer, mus og andre pattedyr. Udover kød "retter" forbruger leoparder plantefødevarer i form af græs og andre grønne plantedele. Hvis vi snakker om styrken af ​​snegleoparden, kan den let klare det bytte af samme størrelse, og det kan også jage spil, der er overlegen i vækst og styrke.

reproduktion

Dyre sne leoparden er en sjælden rovdyr på grund af den langsomme reproduktionshastighed. Børn i disse vilde katte fødes ikke hvert år, i modsætning til andre slægtninge. Seksuel modenhed i sne leoparder opstår i en alder af tre. Irbis arrangerer deres bryllupper i begyndelsen af ​​foråret, ægteskabsperioden afholdes i marts-april. Efter befrugtning bærer kvindelige leopard unger i 100 dage. I et kuld kan der være fra en til fem killinger.

Småbørn fødes helt hjælpeløse. Nyfødte leopardier er blinde og døvede, deres vægt er omkring et halvt kilo. Moder rovdyr fodrer unger med sin mælk op til 4 måneder. Når de bliver 50-60 dage gamle, begynder kvinden at fodre krummerne med kød. Fra seks måneder er kattungerne allerede ledsaget af moderen på jagten og lærer denne færdighed.

Interessante fakta om sne leoparden

  • Oversat fra den turkiske dialekt betyder navnet "sne leopard" "sne kat".
  • Leoparden er i stand til nemt at springe op til 5-6 meter i længden. Ifølge jægerne kan rovdyr i kritiske situationer "flyve over" en kløft 10 m lang.
  • Wildcat elsker at lege, især for at forfølge, at ligge i sneen.
  • Når man møder med en person, tændes ikke aggression, forsøger at hurtigt forlade og skjule.
  • Ca. en gang hver anden uge dræber en leopard et stort dyr og føder på dette slagtekroppe i ca. 3-4 dage.
  • Kan migrere efter vilde geder til 600 km.

På randen af ​​udryddelse

Som tidligere nævnt gælder dyreløbet leopard desværre ikke på mange arter. Følgende årsager førte til, at sne leoparden var på udryddelsesranden:

  • Sen pubertet.
  • Lav avlssatser.
  • Sænkning af nummeret på sne-leopardernes hovedføde - vilde sjusket dyr.
  • Spredningen af ​​levesteder i naturen.
  • Masse udryddelse af sne leoparder på grund af deres værdifulde pels.

Det er godt, at folk nu har tænkt sig bedre og begyndt at genoprette og bevare denne type vildt katte. Irbis er opført i den Røde Bog som en rovdyr på udryddelsesranden. I næsten alle lande i verden er leopardjagt forbudt. Lad os håbe, at jordens fauna ikke vil miste en så god repræsentant som sneen irbis.

Udseendet af sne leoparden

  1. Leopardens frakkefarve har en grå-røgagtig nuance, men kontrasten med sorte pletter giver indtryk af hvid uld. For sorte pletter er rosetformen typisk. Nogle gange i midten af ​​stedet kan du se en anden, mørkere, men mindre. Med hensyn til pletterne ligner sne leoparden noget af en jaguar. På visse steder (nakke, lemmer) ser pletterne ud som udtværinger. Dyrets farve spiller en vigtig rolle, det hjælper det med at maske i sit naturlige habitat under jagt. Trods alt kigger rovdyret ofte efter et offer midt i hvid sne eller is. På nederste del af kroppen er kappen for det meste pletfri, hvid, lidt med en gullig tinge.
  2. Leoparden har et smukt, tykt lag, ret langt (det kan endda nå en længde på 12 cm). Der er også en tyk undercoat, der opvarmer et yndefuldt dyr i den kolde sæson. Uld, der vokser selv mellem fingrene, sparer fra kolde sten om vinteren og fra varme om sommeren opvarmet af solen. Som du kan se, er der intet utilsigtet i detaljerne af sne leopard uld dækning, alt har sin hensigt.

Leopard befolkningsproblemer

Desværre er snegleoparden en sjælden art. Det kræver opmærksomhed, yderligere foranstaltninger til beskyttelse af befolkningen. Jakten på dette dyr, primært på grund af sin smukke værdifulde pels. Pelsen, lys med smukke pletter koster mange penge, den sælges hovedsageligt på det sorte marked. De lande, hvor sne leoparden er beliggende, beskytter dyret, udstede forbud mod at skyde. Men på trods af sådanne foranstaltninger fortsætter aflivningen af ​​en sjælden repræsentant for kattene.
Naturvidenskabernes opmærksomhed på leopardpopulationen giver gradvist, antallet af snegleoparder stiger en smule. Zoologiske haver spiller også en stor positiv rolle i bevarelsen af ​​sne leoparden, hvor specialister lykkes i avlsdyr.
Snøleoparden for bevarelse af befolkningen er opført i den internationale røde bog.

Karakteregenskaber

  1. Smuk, yndefuld og stærk sne leopard er et ensomt livsdyr. For sit levested er det et bestemt område (150-160 kvadratkilometer). Hans personlige område kan krydse med flere kvinder. Mest af alt leoparder kan lide at bosætte sig på bjergområder i bjergene, hvor der er mindre sne og hvor du kan gemme sig fra den kolde vind. Dyret organiserer en hul i en af ​​hulerne eller endda i en stor fugles rede.
  2. I sit hus bruger snow leoparden næsten alle timers dagslys, og kun ved natfald foretrækker han at forlade lyet og gå på jagt. Interessant nok bliver leoparder knyttet til deres hjem, men hvis det er nødvendigt for jagt, kan de også gå på langdistanceangreb, der bevæger sig væk fra hulen i lang afstand.
  3. Leopard har næsten ingen fjender blandt andre dyr, så han er ikke bange for at jage selv i mørket. De eneste sultne ulve kan forårsage nogle problemer for dyret, selvom skirmishes normalt slutter i en sne leopard sejr.

  • Når man møder en person, vil sne leoparden som regel ikke opføre sig aggressivt, angreb, snarere vil han omgå den kommende side. Selv om der blev registreret tilfælde af angreb, da dyret var meget sulten på grund af for alvorlig vinter.
  • Irbis er et ondt dyr, men i sammenligning med andre store katte er det mere godmodig. Og endda muligt at træne. Leoparderne er legende, de elsker at ligge i sneen og endda glide ned ad bakken på ryggen. Og efter aktive spil sætter katten sig komfortabelt i solen og opvarmes med lukkede øjne.
  • I dyrets natur er der mange katte.
  • Jagt opførsel

    Leoparder jager alene og hovedsagelig på deres område. Og kun når de har brug for det, søger de mad udenfor. Et par sne leoparder på en jagt er en mand og en kvinde. Predators huske græsarealer sædvanlige for kvæg walking, placeringen af ​​vandkilder, kontrollere dem, mens de går rundt deres plot. I sommermånederne kan dyret sendes til højlandet enge, hvor artiods er græsset. Og om foråret ligger hans sti i skoven. Irbis har enorm tålmodighed til at sidde i baghold i flere timer, bevogter byttet på klippen og hopper derefter på det fra høje sten. Leopard hoppe kan nå op til 6 meter i længden og op til 3 i højden. Denne jæger uden frygt går langs de smalle klipper af klipper, over selve bundfaldet. Han ser sine ofre som en erfaren snigskytter og bestemmer afstanden fra en afstand.

    Snow Leopard Feeding

    Byttet til en fed og hurtig sne leopard bliver en række dyr, fugle og undertiden under meget vanskelige sæsonbetingelser og musen. En rovdyr kan jage på det mest forskelligartede terræn, som bestemmes af det personlige område. Det kan være bjerge, enge og steppe udflugter, flodbredden.

    1. Snøleopardens vigtigste sommerration er får, bjerggeder. Samt mindre dyr - gophers, for eksempel. En stor kat kan klare en stor yak, for i jagten viser den betydelig hvidhed, klogskab og mod.
    2. I vintermenuen - moose, rådyr, hjorte og endda aggressive vildsvin. Hvis der ikke er nogen stor "fangst", fanges hare og woodchucks til frokost. Fald i leopardens og fuglens tænder - partridges. Mus bliver også jaget.
    3. Leoparden er en berømt jæger, der ikke er tilfreds med et offer. Om muligt dræber dyret flere store dyr på en gang i en jagt. Der er tilfælde, hvor en rovdyr dræbte op til 8 får i et angreb, det var en meget alvorlig skade på flokke. Jeg spiser ikke min ounce på stedet for jagt. Han trækker slagtekroppen i et aflukket hjørne, et sted under et træ eller under en sten. Og så kun taget til kød. Et stort offer for denne kat er nok i flere dage (3-4). Sne leoparden er signifikant forskellig fra andre store repræsentanter for kattefamilien ved hjælp af jagt og fodring.

    Sne leopard og mand

    1. Tilbage på 1800-tallet var sne leoparder ikke sjældne og var af stor interesse på grund af deres smukke og varme pels. Dyrene fik lov til at jage, hun blev endda opmuntret, da rovdyret blev betragtet som meget farligt for mennesker, til kæledyr. Jægere, der viste en død leopard, fik en præmie. Desværre har denne holdning til de smukke repræsentanter for kattefamilien medført et trist resultat - et forfærdeligt fald i antallet af leoparder. Nu er der behov for foranstaltninger for at genoprette befolkningen for at redde en sjælden dyreart.

  • Leoparden led også af, at han aktivt blev fanget i zoologiske haver, hvor de nødvendige betingelser for tilbageholdelse desværre ikke altid blev observeret. Det er endda svært at forestille sig, at i 35 år, alene i Kirgisistan, blev 400 leoparder fanget i zoologiske haver.
  • Det er meget værdifuldt at bevare den slags oprettelse af organisationer, samfund, der er direkte involveret i beskyttelsen af ​​sne leoparden. De arbejder på at afklare problemet, for at forbyde jagt. Ingen værdifuld pels er værd for livet af et smukt, modigt og ædle dyr.
  • Beskrivelse af sne leopard

    Uncia uncia, der bor i højlandene i Centralasien, kaldes også sne leoparden eller sne leoparden.. Russiske købmænd lånte det sidste ord i den oprindelige transkription "irbiz" fra tyrkiske jægere allerede i 1700-tallet, men kun et århundrede senere blev dette smukke dyr "introduceret" til europæerne (hidtil kun i billedet). Han gjorde dette i 1761 af Georges Buffon, der fulgte tegningen med bemærkningen om, at Once (irbis) er uddannet til jagt og findes i Persien.

    Den videnskabelige beskrivelse fra den tyske naturforsker Johann Schreber optrådte lidt senere, i 1775. I løbet af de næste århundreder af sne leoparden studerede mange berømte zoologer og rejsende, herunder vores Nikolay Przhevalsky. Paleogenetikere har for eksempel fundet ud af, at snegleoparden tilhører gamle arter, der opstod på planeten omkring 1,4 millioner år siden.

    Karakter og livsstil

    Dette territoriale dyr, der er tilbøjeligt til ensomhed: relaterede grupper udgør kun kvinder med voksende killinger. Hvert sne leopard har et personligt plot, hvis område (på forskellige steder i området) varierer fra 12 km² til 200 km². Grænserne for det personlige område er markeret med lugtmærker, men de forsøger ikke at forsvare det i kampe. Sne leoparden jager normalt ved daggry eller før solnedgang, mindre ofte i løbet af dagen. Det er kendt, at sne leoparderne bor i Himalaya, gå jage strengt i skumring.

    I løbet af dagen hviler dyrene på klipperne, der ofte bruger en hule i flere år. Hylsten er oftere afgjort i stenige sprækker og huler, blandt stenede steder, som foretrækker at gemme sig under overhængende plader. Øjenvidner sagde, at de så snegleoparder i det kirgisiske alatau, hvilede på kort archa i reden af ​​sorte gribbe.

    Dette er interessant! Irbis omgår regelmæssigt det personlige websted, kontrollerer campingpladser / græsgange af vilde hovdyr og følger velkendte ruter. Normalt løber sin sti (når den går ned fra toppen til sletten) langs en højderyg eller langs en strøm / flod.

    På grund af den betydelige længde af ruten tager omvejen flere dage, hvilket forklarer dyrets sjældne udseende på et tidspunkt. Desuden er dets bevægelse hæmmet af dyb og løs sne: på sådanne steder gør sne leoparden permanent stier.

    Hvor mange leve sne leoparder

    Det er blevet fastslået, at sne leoparder i naturen lever i omkring 13 år og næsten dobbelt så lang - i zoologiske parker. Den gennemsnitlige forventede levetid i fangenskab er 21 år, men der er en registreret sag, når kvindens snegleopard har levet til at være 28 år gammel.

    Habitat, levesteder

    Irbis er udelukkende anerkendt af de asiatiske arter, hvis rækkevidde (samlet areal på 1,23 millioner km²) passerer gennem bjergområderne Central- og Sydasien. Zonen for livsinteresserne i sneleoparden omfatter lande som:

    • Rusland og Mongoliet,
    • Kirgisistan og Kasakhstan,
    • Usbekistan og Tadsjikistan,
    • Pakistan og Nepal,
    • Kina og Afghanistan,
    • Indien, Myanmar og Bhutan.

    Geografisk strækker området sig fra Hindu Kush (østlige Afghanistan) og Syr Darya til det sydlige Sibirien (hvor det dækker Altai, Tannu-Ola og Sayan), der krydser Pamir, Tian Shan, Karakorum, Kunlun, Kashmir og Himalaya. I Mongoliet findes sne leoparden i den mongolske / Gobi Altai og i Khangai bjergene, i Tibet - nord for Altunshan.

    Det er vigtigt! Rusland tegner sig for kun 2-3% af verdensomspændingen: disse er de nordlige og nordvestlige områder af artens levested. I vores land er det samlede areal for afvikling af sne leoparder tæt på 60 tusind km ². Dyret findes i Krasnoyarsk territorium, Tuva, Buryatia, Khakassia, Altai-republikken og i bjergene i den østlige Sayan (herunder Munku-Sardyk-højder og Tunkinskie Goltsy).

    Irbis er ikke bange for høje bjerge og evige sneer, ved at vælge åbne plateauer, blide / stejle skråninger og små dale med alpine vegetation, der skifter til stenrige kløfter og stumper af sten. Sommetider holder dyrene sig til mere jævne områder med buske og skør, der kan skjule sig fra nysgerrige øjne. Sne leoparder lever for det meste over skovgrænsen, men fra tid til anden kommer de ind i skovene (normalt om vinteren).

    Snow Leopard Diet

    Rovdyret springer let ned på sit bytte, tre gange dets vægt. Hovdyrene forårsager konstant gastronomisk interesse for sne leoparden:

    • horn og sibiriske bjerggeder,
    • argali,
    • blå får,
    • takins og containere
    • argali og gorals,
    • muskedyr og rød hjorte,
    • серау и косули,
    • кабаны и олени.

    При резком снижении диких копытных ирбис переключается на мелкую живность (сусликов и пищух) и пернатых (фазанов, уларов и кекликов). В отсутствии привычной пищи может завалить бурого медведя, а также истреблять домашний скот – овец, лошадей и коз.

    Dette er interessant! За один раз взрослый хищник съедает 2–3 кг мяса. Летом мясной рацион становится частично вегетарианским, когда ирбисы начинают есть траву и подрастающие побеги.

    Ирбис охотится в одиночку, подкарауливая копытных возле водопоев, солонцов и троп: набрасываясь сверху, со скалы, или подползая из-за укрытий. На исходе лета, осенью и с наступлением зимы снежные барсы выходят на охоту группами, состоящими из самки и ее выводка. Fra bagholdet springer rovdyret ud, når afstanden mellem ham og offeret er reduceret så meget som at nå det med flere kraftfulde hopp. Hvis objektet flyder, mister snøleoparden straks interesse for det eller falder bagved efter at have kørt 300 meter.

    En stor hovdyr snegleopard strammer normalt ved halsen og strænger eller knækker halsen. Krop drager under en sten eller i et sikkert hus, hvor du sikkert kan spise frokost. At blive fodret, kaster bytte, men somme tider ligger i nærheden, kørsel væk skræmmere, for eksempel gribbe. I Rusland består rangeringen af ​​sne leoparden hovedsageligt af bjerggeder, rød hjorte, argali, rådyr og ren.

    Befolkning og arter status

    Ifølge World Wildlife Fund, der nu i naturen er der fra 3,5 til 7,5 tusinde snegleoparder, og omkring en anden 2.000 levende og raser i zoologiske haver. Til en markant nedgang i befolkningen førte frem for alt den ulovlige jagt på sne leopard pels, som følge af, at sne leoparden blev anerkendt som en lille, sjælden og truede art.

    Det er vigtigt! Poachers jager stadig efter snegleoparden, på trods af at i alle lande (hvor rækken er placeret) er rovdyret beskyttet på statsniveau, og byttet er forbudt. I den røde bog af Mongoliet fra 1997 er snegleoparden opført under statusen "meget sjælden", og i Den Røde Bog i Den Russiske Føderation (2001) er den første kategori tildelt den som "truet med udryddelse inden for grænsen af ​​rækken".

    Desuden er snegleoparden faldet i 1. bilag i konventionen om international handel med truede dyrearter / flora. Med samme ordlyd indgår sne leoparden (under den højeste sikkerhedskategori EN C2A) i IUCN 2000 Red List. Bevaringsorganer, der overvåger dynamikken i pokalisering af pelsproduktion, understreger, at bestemmelser til beskyttelse af arten på marken ikke er tilstrækkeligt implementeret. Hertil kommer, at langsigtede programmer, der har til formål at bevare irbis, endnu ikke er vedtaget.

    Irbis - en beskrivelse af dyret og fotos. Hvad ser en sne leopard ud?

    Snøleoparden er en yndefuld rovdyr med en fleksibel og mobil krop, med en glat og yndefuld gang, der ligner noget på en leopard, men mere knebet end den. Tilpasning af sne leoparden til habitatet er mærkbar i al dets ydre udseende. Den gennemsnitlige kropslængde på et dyr er 100-130 cm, halen er 90-105 cm. Den samlede længde af kroppen, sammen med halen, kan nå 230 cm. Højden på manken er ca. 60 cm. Mænds størrelse overstiger kvindens størrelse. Vægten af ​​en voksen mandlig snegleopard når 45-55 kg, kvinden vejer ikke mere end 35-40 kg.

    Kroppen af ​​irbis er lidt konveks i sacrumområdet og skrånende mod skuldrene, hvilket er typisk for forekomsten af ​​små katte (latin Felinae). Snøleoparden er ti gange tyngre end en huskat og syv til otte gange lettere end en tiger, den største af katte. For dette kalder forskere det den "store lille kat". Irbis adskiller sig fra leoparden i en mindre massiv frontdel af kroppen og mindre hovedstørrelse.

    Sneen leopardens hoved er lille, rund, formet som et hoved af en huskat. På den er der små, afrundede, bredt adskilte aurikler. Strukturen af ​​snegleopardens skalle er let identificeret ved dets karakteristiske store pande. Der er ingen kvaster på ørerne. Om vinteren er ørerne næsten usynlige på grund af den lange bunke, der dækker dem.

    Forfatter foto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

    Vibrissae på snegleopardens overflade er sorte eller hvide, op til 10,5 cm lange. Dyrets øjne er store, med afrundede elever. Vision og lugt er meget veludviklede.

    Foto af: Eric Kilby, CC BY-SA 2.0

    Snøleoparden har skarpe og lange tænder og klør. Tænder i alle katte, herunder irbis, 30 stk:

    • på øvre og nedre kæbe 6 snit, 2 hjørnetænder,
    • på overkæben - 3 premolar og 1 molar,
    • på underkæben - 2 premolar og 1 molar.

    Længden af ​​snegleopardens hjørnetænder er noget mindre end for andre katte. Det er 59,9 mm.

    Foto af Klaus Rassinger og Gerhard Cammerer, CC BY-SA 3.0

    Forfatter foto: Rolf Dietrich Brecher, CC BY-SA 2.0

    På siderne af snegleopardens lange tunge er der stød dækket af keratineret hud. De hjælper dyret med at skrælke kød fra offeret og vaske sig under hygiejneprocedurer.

    Forfatter foto: Tambako Jaguar, CC BY-SA 2.0

    Mørke og lange hår på et dyr kan nå 55 mm.

    Især den lange pels er dækket af en storslået sne leopard hale. Den når mere end den samlede størrelse af kroppen og virker meget tyk på grund af den aflange pels. Tykkelsen af ​​halen overskrider tykkelsen af ​​rovdyrens underarm.

    Foto af Marit & Toomas Hinnosaar, CC BY 2.0

    Irbis holder halen enten buet til bagsiden eller trækker den frit på jorden, sten eller sne: i vinteren mellem sporene er der en tydelig stribe.

    Forresten biter snow leoparden ofte af hale af en eller anden grund. Zoologer tyder på, at han bare opvarmer sin næse i kolde vintre. Men måske har dette en anden forklaring? Alle katte elsker at spille, og sne leoparden er ingen undtagelse: de bider deres haler for sjov.

    Forfatter foto: theweaselking. Taget fra webstedet: photobucket.com

    Snøleopardens store snesko har lysrosa inddragelige klør. Sammen med tykt hår gør de rovdyret visuelt større. Længden af ​​foden af ​​bagbenene hos et pattedyr er 22-26 cm.

    Foto af: Greg Hume, CC BY-SA 4.0

    Frakken leopard på ryggen og toppen af ​​siderne er overvejende røgbrune grå, med mørke grå eller sorte pletter. Der er ingen forskelle i farve mellem kvinder og mænd. I offseasonen er røget depositum mindre udtalt end om vinteren. Maven og siderne af dyret er lysere under end den øverste del af kroppen. Gul i farven mangler. Ifølge de seneste data er Baikal-underarterne (Latin. U.u. baikalensis-romanii), som ikke alle videnskabsmænd anerkendte som en gyldig underart, markerede gule toner i farve.

    Pletterne på rovdyrets krop er i form af ringe (rosetter) eller kontinuerlige striber med en diameter på 5 til 8 cm. Der er kun kontinuerlige pletter på nakke, hoved og ben. På bagsiden ved siden af ​​sacrummet smelter de ofte sammen og danner strimler, der strækker sig langs kroppen. I slutningen af ​​halen er store markeringer i form af halvringe, der rammer halen. I modsætning til en ægte leopard har en snegleopard mange mindre pletter.

    Forfatter foto: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

    Mønsteret af pletter i hvert dyr er individuel. Hos unge er det lyst, gennem årene bliver det fuzzy og vagt, der kun er på hovedet og poterne. Sådan farve hjælper rovdyret til at forblive umærkeligt blandt sten, sten og sne. Tilpasningsevnen af ​​sne leoparden til dens naturlige habitat er også udtryk for ændringen i tykkelsen af ​​frakke afhængigt af sæsonen. Vinterpelsen af ​​sne leoparden er meget frodig og silkeagtig, det gør det muligt for rovdyret ikke at fryse i bjergene selv i den kolde årstid.

    Som alle levende organismer er sne leopardens fitness relativ. Når miljøet ændrer sig aktivt - sneen smelter hurtigt, er bjergskråningerne dækket af tæt vegetation, så sparer dyret ikke uld eller skarpe kløer.

    Fotoforfatter: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

    Hvad spiser sne leopard?

    Irbis, som enhver kat - er en dygtig og stærk jæger. Han kan dræbe offeret og overskride sin vægt med mere end 3-4 gange. Snøleopardens mad er for det meste mellemstore hovdyr. Irbis hunts bjerggeder (lat. Capra, hornede geder (markhur) (lat. Capra Falconeri), blå får (lat. Pseudois), argali (lat. Ovis ammon), Sibirisk rådyr (lat. capreolus pygenRGU'ermuskeshort (lat. Moschus moschiferus) marals (lat. Cervus Elaphus), rendyr (lat. Rangifer tarandus), orner (lat. Sus scrofa), gazelle (lat. Gazella subgutturosa), kølig (lat. Equus hemionus), serau (lat. Capricornis), gorals (lat. Naemorhedus caudatus), Himalayan tjære (lat. Hemitragus jemlahicus) takins (lat. Budorcas taxicolor). Oftere angriber han gedehvaler og unge geder, nogle gange endnu ikke i stand til at følge moderen.

    Sne leoparder spiser så små dyr som snebakker, pikas, woodchucks, hares, gophers og kekliks. Fugle er fanget: fasaner, duer, partridges, bjergkalkuner. Af de store ofre for deres bytte, kan elg, marmor og heste blive bytte. Som andre katte spiser de nogle gange græs eller skud af rhododendron for at kompensere for mangel på vitamin. Husdyr (geder, får, svin, heste) er angrebet af sne leoparder enten om vinteren, eller hvis de græsser i alpine enge.

    Fotoforfatter: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

    I gennemsnit jæger sne leoparden 2 gange om måneden. Han gør det alene, oftere om natten eller i skumring, mindre ofte i løbet af dagen. Kun lejlighedsvis kan en mand og en kvinde eller en kvinde med ældre unger gå på jagt sammen.

    En sne leopard jagt består af et bakhold og et afgørende skud. Normalt ligger en rovdyr over stien, langs hvilken hovdyr passerer sammen for at lave et spring fra oven. Han kan også beskytte dem ved vanding eller salt slikke. Til held har han brug for en højdefordel. Hvis et leopard kaster, kaster det sædvanligvis offeret ikke mere end 300 meter eller efterlader det alene. På korte afstande kan snegleopardens hastighed nå op på 64 km i timen. Snøleoparden kan også krybe op til offeret fra dæk. Når offeret forbliver adskillige flere meter væk, hopper sne leoparden ud og springer hurtigt over det med et spring på 6-7 meter. Efter at have ramt sit bytte tårer han med tænderne på halsen eller lysken.

    Ibland forsøger irbis at tage fat på sit bytte. Så på Jebaglytau-ryggen var der spor af en rovdyr, der jagtede kvinderne af argali omkring en kilometer.

    Leoparden dræber ikke flere dyr på samme tid, som en ulv gør for eksempel. Han spiser slagtekroppen af ​​en dræbt ram eller ged i 3-7 dage. På et tidspunkt kan han ikke spise mere end 3 kg kød.

    Forfatterfoto: Gunnar Ries Amphibol, CC BY-SA 3.0

    Hvor lever sne leoparden?

    Snøleoparden lever i 12 lande: Nepal, Afghanistan, Kina, Kasakhstan, Bhutan, Kirgisistan, Mongoliet, Indien, Pakistan, Tadsjikistan, Usbekistan og Rusland.

    Irbis er indbyggeren af ​​de snedækkede toppe af masserne i Centralasien. Typisk er hans hjem højlandet ved grænsen til snelinjen, til en højde på 2000 - 5000 meter. Afhængig af snelinjen kan den gå ned til niveauet 500 m (i Rusland) og gå op til 6500 m (i Nepal). Om vinteren kan rovdyret findes i skovene, hvor sneen leopard jager til en hare, muskeldyr, maral. De ældste fossile rester af dette dyr blev fundet i Altai og Mongoliet. De har overlevet der siden Pleistocene-epoken i Kvaternæren.

    Leopardens levested strækker sig fra Himalaya i syd, gennem Qinghai-Tibet-plateauet og bjergene i Centralasien til bjergene i det sydlige Sibirien i nord. Rovdyret findes i Altai, Sayan, Tien Shan, Kunlun, Pamir, Hindu Kush, Karakorum, såvel som på de ydre Himalaya-områder og i små isolerede bjerge i Gobi-regionen. I bjergene i Tibet forekommer sne leoparden før Altunshan. Den sydlige grænse for fordelingen af ​​pattedyret er i Tadsjikistan. Et lille område af det potentielle område er beliggende i det nordlige Myanmar, men den nylige tilstedeværelse af dette dyr er her ikke blevet bekræftet. På Ruslands territorium er den nordligste grænse for snøleopardhabitatet i verden: her beboer det Altai-Sayan bjergland (syd for Krasnoyarsk territorium, Chita-regionen, Republikken Tyva, Altai, Buryatia, Khakassia) og findes også i sådanne reserver som Altai og Sayano - Shushensky. Desværre er det i Rusland, at snegleopardpopulationen er på udkanten af ​​udryddelsen.

    På grund af den lille størrelse og hemmeligholdelse er tilstedeværelsen af ​​en snegleopard i området og hans vaner identificeret hovedsageligt på grund af indirekte tegn. Hvor sne leoparden er placeret, er der ridser i jorden, scuffs på træstammer, udskillelse, urinmærker og fodspor. Snegleopardens spor er store, uden klomærker, der ligner spor af en lynx. Men snegleoparden og lynxen forekommer næsten ikke på samme område. Nu er automatiske kameraer (kamerafælder) og satellitbæger blevet tilføjet metoderne til at registrere dyret. Med deres hjælp kan du lære alt om sne leoparden.

    Altais bjergskråninger - dette er en typisk habitat for sne leoparden. Forfatter foto: Stefan Kühn, CC BY-SA 3.0

    Antallet af sne leoparder i verden

    Dette hemmelige og derfor utilstrækkeligt undersøgte pattedyr er blevet sjældent på grund af mennesker. De første omtaler af ham i litteraturen kom kun i det XVIII århundrede. Og alle de værker af den tid var afsat til hvordan man finder habitatet for sne leoparden, hvordan man dræber dyret korrekt og udskiller sin hud. Snøleoparden var kun vigtig som et kommercielt dyr. På grund af den intense ødelæggelse var Irbis liv i fare.

    På grund af det faktum, at sne leoparden fører en hemmelig livsstil, er det svært for forskere at nøjagtigt beregne antallet af individer. Ifølge de seneste data er der fra 4 til 7 tusind sne leoparder tilbage i verden.

    • I Rusland er der kun 150-200 individer.
    • Kina har det største antal sne leoparder: 2000-5000 individer.
    • I verdens zoologiske haver lever 600-700 irbis.

    Sne leoparder er helt udslettet i dele af Rusland, Nepal, Indien og Mongoliet. Årsagerne til, at antallet af denne art er reduceret over hele verden svarer til absurditeten:

    Irbis udvindes på grund af værdifuld pels, såvel som for brugen af ​​dens kropsdele i orientalsk medicin. Ofte dør leoparder efter at have ramt sløjfer på andre dyr, i Rusland - oftest på muskeshort.

    1. Ændring af leopardmandenes levested.

    Lægning af veje samt gas- og olierørledninger påvirker antallet af hovdyr - leopardens vigtigste bytte. Nærheden af ​​menneskeskabte strukturer forårsager også ubehag hos dette forsigtige og hemmelige pattedyr.

    1. Optagelse når man angriber husdyr.

    Snøleoparden kan angribe husdyr, hvis den græses på et rovdyrs jagtområde. Klatrer ind i den dækkede pen, han kan dræbe næsten hele besætningen i øjebliksvarmen.

    1. Reduktion af antallet af hovdyr på grund af intens jagt på dem og ændring af deres levesteder.

    Forfatter foto: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

    Hvordan lever snegleoparden i det vilde?

    Irbis er vigtigt, at det var omgivet af klipper, boulders, scree, kløfter, fordi det ikke længe kan forfølge byttedyr og derfor jager fra baghold. Når snegleoparden sidder og hænger mellem klipperne, er det næsten umuligt at bemærke. Kort dyr i forhold til kroppen gør det muligt for ham at bevæge sig stille over klipperne. Han sniger sig langsomt op eller venter stille for offeret, og angriber derefter hende hende. Denne taktik gør det muligt for rovdyret at håndtere et dyr meget større end sig selv. Som store katte dræber han hurtigt bytte og spiser det som repræsentanter for små katte: langsomt og langsomt.

    Irbis er et forsigtigt dyr. Dens vigtigste tilflugtssteder er fjerne kløfter, sprækker og huler i bjergene. Hunnerne gemmer sig her og opdrætter deres afkom. I bjergene vandrer snøleoparden bag flokke af hovdyr, stiger højere i bjergene om sommeren og går ned til skovbæltet om vinteren. Om sommeren opbevares det ofte i bjergens subalpine og alpine zoner.

    Trods sit navn er sne leoparden svært at bevæge sig i dyb sne. Om vinteren foretrækker han at gå på dyreveje af dyr.

    Foto af: H. Zell, CC BY-SA 3.0

    Irbis kan hoppe i højden til 3 meter og i længden til 6-7 meter. Der er tegn på, at han "flyver" kløften og en bredde på 15 meter, men det er usandsynligt. Leopardens spring er hjulpet af veludviklede pectorale muskler, og med deres hjælp klatrer den smukt på stejle klipper. Samtidig tjener halen som et hjul - det er en af ​​forklaringerne til, hvorfor snegleoparden har brug for en så lang hale. Snøleopardens vigtigste bytte er de vilde bjerghovdyr, så daglige træningsøvelser - at overvinde de stejle skråninger, hoppe på skør - det er en vital nødvendighed for rovdyret. Snøleoparden bruger sin hale som balancer under hurtige bevægelser og skarpe sving.

    Snøleoparden er et dyr, der er velegnet til liv i høj højde. Det har et udvidet bryst og et stort volumen lunger for at få den nødvendige mængde ilt fra den udledte luft højt i bjergene. Den dybe og brede hulrum i hans næse hjælper med at opvarme den kolde bjergluft. Desuden dækker han sin næse med sin fluffede varme hale, når han går i seng.

    Irbis er i stand til at modstå temperaturer ned til -40 ° C og derunder. Til vinteren er selv hans pote dækket af tykt uld.

    Hver snegleopard har sit eget territorium, hvis grænser markerer på forskellige måder: Skrabning af jorden med bagbenene, efterlader huller - ridset, sprøjter urin på klipperne på næseniveau, ekskrementer, teasers på de mest mærkbare træstammer. Men mændene er ikke aggressive over for deres medmennesker, deres territorier kan overlappe med flere voksne kvinder.

    Den mest aktive sne leopard ved daggry og skumring, så det er svært at bemærke. Om vinteren er dyret sværere end om sommeren, da dets spor i sneen er tydeligt synlige.

    Forresten elsker snow leoparden at lege som alle katte: han sner sig i sneen, ruller ned fra bjergene på ryggen og har tidligere kørt væk godt. Efter en vellykket jagt basker han sig i solen og sætter sig et eller andet sted mere behageligt.

    Snøleoparden ved ikke, hvordan man skal grille: han springer, meows, moans, howls, hisses. Snøleopardens mødning ligner et brøl, så han kalder foråret til sin guttural "ay".

    Foto af: Tony Hisgett, CC BY 2.0

    Er en sne leopard farlig for mennesker?

    I forhold til en person opfører sig irbis ikke-aggressivt og er ikke bange for det. Forskere siger, at rovdyret ikke har noget gen af ​​frygt for mennesker, fordi han lever højt i bjergene, han sjældent møder sine sande fjender. Selv forstyrret af bytte eller jagt, vil snegleoparden ikke angribe, men vil kun forsøge at flygte. Bor sammen med folk i lang tid, kan han observere dem ud af nysgerrighed, som er fælles for alle katte. Характер и поведение снежного барса портятся, когда он встречается с браконьерами: зверь становится пугливым и пытается выйти из безысходной ситуации. Опасным снежный барс может быть, только если почувствует угрозу своей жизни или безопасности своих детёнышей. Он может становиться на пути и издавать угрожающие звуки – это означает, что барс не сдаст позиций даже ценой своей жизни.

    В истории было отмечено 2 случая нападения ирбиса на человека. В первом – это был зверь, больной бешенством, и он действительно нанёс раны нескольким людям. I det andet forsøgte en gammel, tandløs svækket leopard at angribe en rejsende fra en klippe, men han bedøvede dyret med en pind, bundet det og bragte det til landsbyen.

    En fanget voksen sne leopard efter et par dage indrømmer ham en mand og tillader ham at strejke. Taget i en tidlig alder bliver sne leoparder helt tamme og hjemmelavede.

    Forfatter foto: Doris Kessler, CC BY 3.0

    Fjender af sne leoparden i naturen

    Snøleopardens fjender i deres naturlige habitat er ulve, lynx, hunde, i de sydlige leoparder (lat. Panthera pardus). Leoparder, lynxer, ulve og snøleoparder dræber hinanden, når der er konkurrence for en mangel på bytte. Men i en kamp med en pakke af ulve, inden de dør, har irbis tid til dødeligt at sår flere fjender, for dette er et meget stærkt dyr. En irbis er stærkere end en ensom ulv, så i sneglen kan sneroparden stå op for sig selv.

    Underarter af sne leoparden

    Tidligere blev det antaget, at den geografiske variabilitet af leopardens farve og kropsstørrelse ikke udtrykkes, og arten blev defineret som monotypisk. Alle moderne klassifikationer holder sig til dette synspunkt. Men i september 2017 offentliggjorde forskerne resultaterne af fylogenetisk forskning efter at have analyseret dyrets samlede kuld og mitokondriale DNA, hvilket viser behovet for at isolere 3 underarter af irbis:

    Se videoen: Snow Leopard Hunting. Planet Earth. BBC Earth (Juli 2021).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org