Dyr

Brune og hvide uldne næsehorn: beskrivelse og livsstil

Pin
Send
Share
Send
Send


  • andel
  • At fortælle
  • At anbefale

Naturen er fascinerende og mystisk. På jorden er der mange interessante dyr. Imidlertid er det meget ked af at indse, at mange arter i dag er i fare for udryddelse og derfor er opført i Den Røde Bog. Og dyrene lider, selvom det er kedeligt at indse dette, hovedsagelig på grund af menneskets fejl.

Et eksempel på dette er de hvide næsehorn, der har oplevet lignende menneskelig "pleje". De nordlige underarter af dette dyr skal nu genoprette slægten. For nylig døde den sidste mand i alderdommen, og kun fem kvinder var på jorden.

Artiklen præsenterer nogle oplysninger om en af ​​de største repræsentanter for dyrenes verden.

levested

Den hvide næsehorn befinder sig hovedsageligt i Sydafrika: Namibia, Zimbabwe og Sydafrika. Dette er Ceratotherium simum simum Burchell, som er en sydlig underart.

Den anden underart er den nordlige næsehorn Ceratotherium simum cottoni Lydekker, der i øjeblikket bor i Congo og Sudan.

Den hvide næsehorn tilhører rækkefølgen af ​​unpacific næsehorn.

Dyret er stort, farligt, med en kraftig og muskuløs krop, skarpe horn og imponerende hover. Det er den største repræsentant for familien, der er den næststørste blandt landdyr (den første er en elefant).

Kropsvægten af ​​en gammel mand kan nå 5 tons, kropslængde - 4,2 meter og højde - op til 2 meter. Hornets maksimale længde er 158 cm - dette er en rekord. I gennemsnit er dyrets vægt ca. 2,5 tons.

Nysgerrig er, at der er absolut ingenting hvid i næsehornet. Hans kropsfarve er snarere skifer grå, næsten mørk. I modsætning til sin medsorte rhino er den lidt lettere. Hvorfor blev han kaldt hvid? Der var en vis forvirring: Lokalbefolkningen kaldte den bred (oversat fra Boersproget - "bred" eller "bredere"), og briterne ved denne lyd kaldte den hvid, som oversætter deres sprog som "hvid". Herfra og navnet på den hvide næsehorn spredes til andre lande.

Forskel fra sort næsehorn

Hovedforskellen mellem den hvide og den sorte næsehorn er, at dens overlæbe er flad og bred, mens den i sort er spids som en proboscis. Strukturen af ​​læben af ​​den første svarer til dens formål: Hovedmaden er græsagtig vegetation, men ikke buske.

Dyret bider vegetationen tæt ved jorden, og den keratiniserede skarpe kant af underlæben kompenserer helt for de snegle, der mangler fra den.

Livsstil

Normalt lever rhinos i små grupper, men nogle gange er der besætninger bestående af 16-18 individer. Dybest set består gruppen af ​​hunner og babyer, der fodrer alene, men som stadig ikke kan klare sig uden en mor. Nogle gange bliver gamle mænd knyttet til sådanne grupper, men deres kvinder med kalve udholde kun i de tilfælde, hvis de ikke forsøger at mate. Ellers bliver de udvist fra besætningen, og nogle gange kommer det til at dræbe dem.

Mænd tolererer i sin tur ikke nogen rivalisering under ruten. Selv en kalv, der er tæt på moderen, kan være i fare for at blive dræbt af voksne mænd på et øjeblik. Men de er mest aggressive over for hinanden. Ofte slutter voldsomme kampe med en af ​​mænds død.

I tilfælde af en generel fare tager hvide næsehorn en ejendommelig forsvarsposition: de bliver i en snæver cirkel ud af deres hoveder og dækker deres unge. Derudover markerer gamle mænd deres plot med deres duftende tags.

Som regel, i varmt vejr skjuler næsehorn i skyggerne og græsser ud i skumringen. Ved moderate temperaturer græsser de det meste af dagen. Nødvendig for disse dyr, såvel som for sorte arter, mudderbad og vanding. Hvor næsehorn bader, venter de på myrskildpadder, der trækker ud af huden af ​​et dyr, der ligger i mudderet, fulde flåter.

diæt

Hvad spiser en hvid næsehorn? Menuen, som nævnt ovenfor, består hovedsagelig af lavvoksende græsklædte vegetation, hvor underlæben af ​​denne art af næsehorn spiller en vigtig rolle ved bidning.

De kan spise og buske, men i sammenligning med andre næsehorn gør det ekstremt sjældent, kun med akut behov.

Mand og næsehorn

Denne art, som resten af ​​næsehornene, blev udsat for det stærkeste pres fra folk. Hvis afrikanske nationer lejlighedsvis jage dette dyr (på grund af manglen på våben blandt stammerne), så med europæernes ankomst har situationen ændret sig meget. Ukontrolleret jagt i XIX århundrede førte disse dyr til randen af ​​udryddelse.

Hvor mange hvide næsehorn i verden? På nuværende tidspunkt er det samlede antal sydlige underarter omkring 11 tusind hoveder.

Ved lov kan hvide næsehorn kun jages under en licens. Dens værdi i dag er hundredtusindvis af dollars. Skydning af dyr er strengt kontrolleret. Men befolkningen i disse dyr fortsætter med at lide af poaching. Det skyldes, at blandt de oprindelige folk i Afrika er der en legende om de helbredende fordele ved pulver fremstillet af horn af hvide næsehorn. Derfor er de det ønskede mål for stammerne på dette kontinent. Disse næsehorn, som de asiatiske brødre, er ofre for sådan overtro. Poaching i dag er ikke forældet i Afrika.

I konklusion af verdens sidste hvide nordlige næsehorn

Som nævnt ovenfor døde den sidste af mændene i de nordlige underarter af de hvide næsehorn, der boede i Kenya i Al Pedget Nature Reserve, for nylig.

Sudan (navnet på rhino) var 45 år gammel. Veterinærerne besluttede at sætte ham i søvn, da han led af flere aldersrelaterede sygdomme: hans muskler blev forkælet, hans knogler smuldrede osv. Ifølge lægerne standsede han op i de sidste 24 timer og lider af smerte.

Heldigvis har forskerne bevaret det menneskelige genetiske materiale i håb om, at det vil være muligt at sikre, at de små nordlige næsehorn ses igen.

Rhinoceros: beskrivelse og foto. Hvordan ser et dyr ud?

Rhino er det største landdyr efter en elefant. Moderne næsehorn når en længde på 2-5 meter, højden på skuldrene på 1-3 m og vejer fra 1 til 3,6 tons. Farven på deres hud, som det forekommer ved første øjekast, afspejles i navnene på arten: hvid, sort, og alt er klart. Men det var ikke der. Faktisk er den naturlige hudfarve på hvide og sorte næsehorn omtrent det samme - den er gråbrun. Og de hedder det, fordi de elsker at vække i jord med forskellige farver, som male overfladen af ​​næsehornets krop i forskellige nuancer.

Forresten blev navnet "hvide" i almindelighed tildelt den hvide næsehorn ved en fejltagelse. Nogen tog Bæren ordet "wijde", hvilket betyder "bred" for det engelske ord "hvid" (hvid) - "hvid". Afrikanere kaldte dyret for sit massive firkantede ansigt.

Indiske næsehorn Forfatter foto: Sepht, CC BY 2.5

Rhinos har et langt, smalt hoved med en stejlt sænket pande. En konkavitet, der minder om en sadler mellem panden og næsebenene. De uforholdsmæssigt små øjne hos dyr har ovale brune eller sorte elever, og korte, bløde øjenvipper vokser på det øvre øjenlåg.

Næsehornet har en veludviklet lugtesans: dyr stole mere på det end på andre sanser. Volumenet af deres næsehulrum overstiger volumenet af hjernen. Også næsehorn har et veludviklet øre: deres ører, som rør, roterer konstant og fanger endda svage lyde. Men med gigantens syn er det dårligt. Rhinos ser kun bevægelige genstande i en afstand på højst 30 meter. Placeringen af ​​øjnene på hovedets sider forhindrer dem i at se genstande: De ser først objektet med et øje og derefter med det andet.

Forfatter foto: Chi King, CC BY 2.0

Øverste læbe af de indiske og sorte næsehorn er meget mobil. Det hænger lidt ned og lukker nederste læbe. De resterende arter har lige klumpede læber.

På kæberne på disse dyr mangler der stadig nogen tænder. I det asiatiske system, i tandlægesystemet, er der skæbne til stede i hele livet, og i afrikanske kæber er der ingen fremspring i begge kæber. Næsehornene har ingen hjørnetænder, men i hver kæbe vokser der 7 molarer, som bliver meget slidte ud med alderen. Den nedre kæbe af den indiske og sorte næsehorn er også dekoreret med spidse og aflange snegle.

Forfatter foto: Jebulon, CC0

Det vigtigste særpræg ved næsehorn er tilstedeværelsen af ​​horn vokser fra næsen eller frontbenet. Oftere er det en eller to uparvede vækstarter, der har mørkegrå eller sort farve. Rhino horn er ikke sammensat af knoglevæv, som tyre, får eller antilope og keratinprotein. Porcupine quills, menneskehår og negle, fuglefjeder, armadillo shell består af dette stof. I sammensætning er rhinoceros udvækst tættere på den hornede del af deres hoveder. De udvikler sig fra huden epidermis. I unge dyr, når det er såret, bliver hornet genoprettet, i voksne pattedyr vokser det ikke igen. Hornets funktioner er endnu ikke blevet undersøgt tilstrækkeligt, men forskere har fundet ud af, at kvinder fra hvem hornet er fjernet ikke længere er interesseret i deres afkom. Det menes at deres primære formål - at skubbe træerne og græsset i tykkelsen. Denne version understøttes af ændringer i hornets udseende hos voksne. De bliver polerede, og deres forflade flader noget.

I Javanese og indiske næsehorn er der 1 horn i længden fra 20 til 60 cm. I hvid og Sumatran - 2 horn og i sort - fra 2 til 5 horn.

Hornet af den indiske næsehorn (til venstre) og hornet af den hvide næsehorn (højre). Venstre billedforfatter: Ltshears, CC BY-SA 3.0, højre billedforfatter: Revital Salomon, CC BY-SA 3.0

Det længste horn er en hvid næsehorn, den vokser til en længde på 158 cm.

Fotoforfatter: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters, Public Domain

Rhinos er tunge, tynde skinnede pattedyr med tre-toed short massive lemmer. Ved enden af ​​hver finger har de en lille bred hov.

Dyre fodspor er lette at genkende: De ligner et kløverblad, da næsehornet hviler på jordoverfladen med alle sine fingre.

Foto af: Ted, CC BY-SA 2.0

Forfatter foto: Salix, CC BY-SA 3.0

På dækker af giganter er der praktisk taget ingen uld. Kun ørens tips er pubescent med en lille børstehår, og en tynd hale 60-76 cm lang ender med en børste af hårdt hår. På grund af at næsehuden ikke er beskyttet af noget, belægter de det med snavs og beskytter dermed sig mod irriterende parasitter.

Forfatter foto: Salix, CC BY-SA 3.0

Den mest "uldige" moderne næsehorn er Sumatran, den er dækket af bristede brune hår, mest tætte hos unge mennesker.

Forfatter foto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

Den indiske rhinos hud er samlet i voluminøse folder, hvilket gør dette dyr til at ligne en ridder i rustning. Selv hans hale skjuler sig i en særlig depression i skallen.

Forfatter foto: SuperJew, CC BY-SA 3.0

Hvor lever næsehorn?

I dag af den engang talrige familie har kun 5 arter af næsehorn tilhørende 4 slægter overlevet, alle er blevet sjældne og beskyttet af mennesker fra mennesker. Nedenfor er data fra Den Internationale Union for Bevarelse af Natur om antallet af disse dyr (data verificeret den 5. januar 2018).

Tre arter af næsehorn lever i Sydøstasien:

  • De mest talrige af dem, Indisk næsehorn (Lat Rhinoceros unicornis), bor i Indien og Nepal, der beboer floodplaine enge. Arten er sårbar, antallet af voksne i maj 2007 var 2575 enheder. 378 af dem bor i Nepal og ca. 2.200 i Indien. Rhino er opført i den internationale røde bog.
  • Værre er tilfældet med Sumatran næsehorn (Latin Dicerorhinus sumatrensis), hvis antal ikke overstiger 275 voksne individer. De findes på øen Sumatra (i Indonesien) og i Malaysia, der bosætter sig i sump savanner og bjerg regnskove. Måske omfatter flere enkeltpersoners levested nord for Myanmar, Sarawak i Malaysia, øen Kalimantan (Borneo) i Indonesien. Arten er i fare for udryddelse og er opført i International Red Book.
  • Javan rhino (Latin Rhinoceros sondaicus) var i særlig dårlig stand: pattedyret findes kun på øen Java i reserver specielt skabt til bevarelse. Den javanese bor på de flade glider af konstant tropiske regnskove, i fordybninger af buske og græs. Dyr er på udryddelsesranden, og deres antal overstiger ikke 50 personer. Vis angivet i International Red Book.

To arter af næsehorn lever i Afrika:

  • Hvid næsehorn (Latin Ceratotherium simum) bor i Republikken Sydafrika, blev introduceret til Zambia, og genindført også i Botswana, Kenya, Mozambique, Namibia, Swaziland, Uganda, Zimbabwe. Inhabits tør savanna. Formentlig udryddes pattedyr i Congo, Sydsudan og Sudan. Arten er tæt på en sårbar stilling og er opført i den internationale røde bog, men takket være beskyttelsen øges antallet af dem, men i 1892 blev den hvide næsehorn anset for uddød. Ifølge International Union for Conservation of Nature var antallet af hvide næsehorn den 31. december 2010 ca. 20170 enheder.
  • Sort næsehorn (lat Diceros bicornis) findes i lande som Mozambique, Tanzania, Angola, Botswana, Namibia, Kenya, Sydafrika og Zimbabwe. Endvidere blev et vist antal individer genindført til Botswana, Republikken Malawi, Swaziland og Zambia. Dyret foretrækker tørre steder: sparsomme skove, lunde af akacier, stepper, busk savanner, Namib ørkenen. Det kan findes i bjergområder op til 2700 meter over havets overflade. Generelt er udsigten på udkanten af ​​udryddelsen. Ifølge den internationale røde bog var der ved udgangen af ​​2010 omkring 4880 individer af denne art i naturen.

Der er et par mere hvide og sorte næsehorn end deres asiatiske kolleger, men den hvide næsehorn er blevet erklæret helt uddød flere gange.

Forfatter foto: Ji-Elle, CC BY-SA 4.0

Hvad spiser rhino?

Rhinos er veganer, der spiser op til 72 kg plantefødevarer om dagen. Den vigtigste mad af den hvide næsehorn er græs. Med sine brede, temmelig mobile læber kan han også afhente de faldne blade fra jorden. Sorte og indiske næsehorn spiser skud af træer og buske. Herbivorous dyr pluk acacia spirer direkte fra roden og ødelægge dem i stort antal. Deres sphenoid overlæbe (proboscis) giver dig mulighed for at gribe og knuse hængende grene. De sorte næsehorn elsker elefantgræs (lat. Pennisetum purpureum), vandplanter, mælkebede og unge røde skud. Indisk næsehorns favorit mad er sukkerrør. Sumatransk rhino spiser frugt, bambus, løv, bark og unge skud af træer og buske. Han kan også lide figner, mango og mangosteenfrugter. Fødevarer af Javan næsehorn består af græs, blade af vinstokke, træer og buske.

I zoologiske haver fodres næsehorn med græs, og hø er høstet for dem om vinteren, og de får desuden vitamintilskud. Sorte og indiske arter skal føjes til fodergrene af træer og buske.

Rhinos fodre på forskellige tidspunkter af dagen. Sort, for det meste, grazes om morgenen og om aftenen kan andre arter føre en aktiv livsstil både dag og nat. Afhængigt af vejret har dyret brug for fra 50 til 180 liter vand om dagen. I tørre perioder kan faste stoffer uden vand i 4-5 dage.

Forfatter foto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

Rhino avl

Seksuel modenhed hos hanen kommer omkring det syvende år af livet. Men han kan kun fortsætte med reproduktion efter at have erhvervet sit eget territorium, som han kan forsvare. Dette kræver yderligere 2-3 år. Nogle næsehorn begynder deres parringssæson om foråret, men de fleste arter har ingen årstid: de løber hver 1.5 måned. Og så begynder mændene alvorlige kampe. Før parring forfølger mænd og kvinder hinanden og kan endda kæmpe.

Forfatter foto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

En kvindes graviditet varer i gennemsnit 1,5 år. En gang om 2-3 år er kun en relativt lille cub født. Nyfødte næsehorn kan veje fra 25 kg (som i hvide næsehorn) til 60 kg (som i indiske næsehorn). I den hvide næsehorn er barnet født håret. Et par minutter senere står han op for fødderne, den næste dag efter fødslen kan han følge sin mor, og efter tre måneder begynder han at spise planterne. Men den vigtigste del af næringen af ​​en lille næsehorn er moderens mælk.

Kvinden fodrer cuben med mælk i et helt år, men han er sammen med hende i 2,5 år. Hvis der i denne periode fremkommer en anden mor i moderen, løber kvinden fra den ældre, men oftere kommer han snart tilbage.

Fotoforfatter: International Rhino Foundation, CC BY 2.0

Hvide næsehorn, mor med cub. Forfatter foto: Derek Keats, CC BY 2.0

Fjender af næsehorn i naturen

Voksen næsehorn pas på alle dyr. Kun en mand ødelægger nådeløst ham og til denne dag, på trods af alle forbud og beskyttelsesforanstaltninger.

Elephants behandle næsehorn "respektfuldt", prøv ikke at klatre "på rampage". Men hvis de opstår på et vandingssted, og næsehornet ikke giver plads, så kan kampen ikke undgås. Duel slutter ofte med død af en næsehorn.

Лакомиться вкусным мясом детенышей носорогов любят многие хищники: тигры, львы, нильские крокодилы и др. При этом защищаются непарнокопытные не только рогами, но и клыками нижней челюсти (индийский и черный). В схватке взрослого индийского носорога и тигра у последнего шансов нет. Даже самка легко справляется с полосатым хищником.

Крупные размеры и рога не спасают носорогов от мелких кровососущих паразитов. Их кожу атакуют вши, клещи и мухи. И хотя птицы и черепахи несколько облегчают их долю, поедая наружных вредителей, гиганты сильно страдают от назойливой мелюзги. Молодых носорогов сильно ослабляют паразитические черви (глисты).

Forfatter foto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Typer af næsehorn, navne og fotos

  • Hvid næsehorn (lat. Ceratotherium simum) - den største rhino i verden og den mindst aggressive blandt næsehornene. Længden af ​​kroppen af ​​en hvid næsehorn er 5 meter, højden på manken er 2 m, og rhinoens vægt er normalt 2-2,5 tons, selvom nogle voksne hanner vejer op til 4-5 tons. Fra dyrets næseben vokser en eller to horn. Bagdelen af ​​dyret er konkav, maven hænger ned, nakken er kort og tykk. Parringsperioden for repræsentanter for denne art begynder i november - december eller juli - september. På nuværende tidspunkt danner mænd og kvinder par i 1-3 uger. Kvindens graviditet varer 16 uger, hvorefter hun bringer en kalve på 25 kg. De bliver seksuelt modne i en alder af 7-10 år. I modsætning til andre arter kan hvide næsehorn leve i grupper på op til 18 personer. Oftere kombinerer de kvinder og deres unge. Ved fare tager besætningen en defensiv position, der skjuler de små i cirklen.

Den hvide næsehorn spiser græs. Den daglige rytme af denne art er stærkt afhængig af vejret. I varmen tager de tilflugt i mudder og skygge, i køligt vejr søger de tilflugt i busken; ved moderate temperaturer kan de græsse både dag og nat.

Foto af Andrew McMillan, Public Domain

Forfatter foto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

  • Sort næsehorn (lat.Dicerosbicornis) kendt for sin aggressivitet over for mennesker og andre arter. Næsehornet vejer 2 tons, dets længde kan være 3 m, og højden på manken når 1,8 m. På dyrets store hoved er 2 horn tydeligt skelnet. Nogle underarter er ejere af 3 eller 5 horn. Det øvre horn er ofte længere end det nederste horn og når 40-60 cm i længden. Et særtræ af den sorte næsehorn er den mobile overlæbe: den er massiv, lidt spids og dækker en smule mundens nederste del. Dyrets naturlige hudfarve er brunlig grå. Men afhængigt af jordens skygge, hvor næsehornet kan lide at falde, kan farven variere meget. Kun hvor vulkanske jordarter er almindelige, er farven på næsehud virkelig sort. Nogle repræsentanter for arten fører en nomadisk livsstil, den anden - stillesiddende. De lever en efter en. Par fundet i savannerne er kvinder med kalve. Reproduktionsperioden for den sorte næsehorn er ikke afhængig af sæsonen. Kvinden bærer en cub på 16 måneder, barnet er født med en vægt på 35 kg. Umiddelbart et par minutter efter fødslen af ​​en lille nosorozhek står på hans fødder og begynder at gå. Mor føder hendes mælk i cirka to år. Hun føder en ny baby i 2-4 år, og indtil da er hendes første barn hos hende. Dyr fodrer på unge buske og deres grene.

En voksen sort rhino i naturen har få fjender. Noget fare for ham er kun Nilen krokodille. Hovedkonkurrenten er elefanten. I modsætning til andre rhino arter er sort ikke aggressiv over for sin art. Der var tilfælde, hvor kvinder hjalp en gravid stamkvinde, der støttede hende under tunge overgange. I en afslappende tilstand går en sort næsehorn med hovedet sænket og hæver det, når det ser ud eller bliver sur. Sammen med leoparder, løver, bøfler og elefanter er sorte næsehorn inkluderet i de store afrikanske fem som de farligste dyr på kontinentet og samtidig de mest ønskede jagttrofæer. Hornet af den sorte næsehorn, som alle andre familiemedlemmer, er blevet betragtet som helbredende siden oldtiden. Af disse årsager har pattedyret altid været brutalt udryddet, men det har været særlig intens i løbet af de sidste 100 år. Siden 1960 er den globale befolkning af sorte næsehorn faldet med 97,6%. I 2010 var der ca. 4880 dyr. Af den grund blev den opført i Jordens Røde Bog under overskriften "Taxa in critical condition".

Foto af: Jonathunder, GFDL 1.2

Forfatter foto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

  • Indisk næsehorn (Latin Rhinoceros unicornis) Bor i savanner og steder overgroet med buske. De største individer når længder på 2 meter, højde på visere til 1,7 meter og kropsvægt på 2,5 tons. Huden af ​​et dyr, tykt med en lyserød skygge, samles i massive folder. Halen af ​​den indiske næsehorn, som også kaldes en-horned, er dekoreret med en børste af hårdt sort hår. Hornet af hunner er som en lille udbulning på næsen. Hos mænd er det tydeligt synligt og vokser til 60 cm. I løbet af dagen ligger den indiske næsehorn i mudderløsninger. I reservoiret kan flere individer stille sammen eksistere sammen. De velvillige indgiver i vandet lader mange fjolrende på ryggen: here, stjerne, biavlere, der hakker blodsugende insekter fra deres hud. Deres fredsbevidsthed forsvinder straks, så snart de kommer ud af vandpytene. Mænd kæmper ofte og forlader overfladiske ar på hinandens hud. Med skumringen begynder plantelevende dyr på mad. De spiser stokke, vandplanter og elefantgræs. Indiske næsehorn svømmer godt. Der har været tilfælde, hvor deres repræsentanter let krydsede den brede Brahmaputra-flod.

En næsehornskvinde, der har en ung, kan uventet angribe rejsende. Hun skynder ofte på elefanterne med ryttere på bagsiden. En veluddannet elefant stopper, så fryser næsehornet i afstanden. Men hvis elefanten begynder på en flyvning, kan chaufføren ikke være i stand til at modstå og falde. Så har han svært ved at løbe væk fra den angribende næsehorn er næsten umulig. Indiske næsehorn lever op til 70 år. Jo ældre et dyr bliver, jo mere ensom den livsstil det fører. Hver enkelt person har sit eget territorium, som dyret omhyggeligt vagter og mærker med gødning.

Kvindernes seksuelle moden opstår i 3-4 år, mænd - i 7-9 år. Intervallet mellem kvindens graviditeter kan være 3-4 år. Indiske næsehorn har et af de længste svangerskabsbetingelser, der varer 17 måneder. Hele tiden før indtræden af ​​en ny graviditet tager moren sig af barnet. I parringssæsonen kæmper mændene ikke kun indbyrdes, men også med kvinder, der stalker dem. Mænd skal bevise deres styrke og evne til at beskytte sig selv.

Forfatter foto: Darren Swim, CC BY-SA 3.0

Forfatter foto: Ltshears, CC BY-SA 3.0

  • Sumatran næsehorn (pansret rhino) (lat Dicerorhinus sumatrensis) - Dette er den ældste repræsentant for familien. Dyrets skind er 16 mm tykt og dækket af børstehår, der er særligt tykke hos unge mennesker. For denne funktion kaldes arten undertiden "håret næsehorn". En stor fold af hud passerer over ryggen og bag skuldrene, og hudfoldene hænger over dyrets øjne. Der er skråninger på equipotentens underkæbe, og i ørerne er der en børste. Ved de pansrede næsehorn vokser to horn, hvis forside vokser op til 90 cm. Men ryggen er så lille (5 cm på kvinder), at dyret ser ud til at være enhornet. Højden på Sumatran-næsehornet er 1,4 m, længden når 2,3 m, og dyret vejer 2,25 tons. Det er den mindste art af moderne næsehorn, men det er stadig et af de største dyr på jorden.

Dag og nat ligger beet i mudrede pytter, som det ofte gør på egen hånd, efter at have ryddet området omkring det. Den bliver aktiv i skumringen om dagen. Sumatransk rhino spiser bambus, frugter, figner, mango, blade, kviste og bark af vilde planter, nogle gange besøger områder, der er sået af mennesker. Dette er et dejligt dyr, det overvinder let bratte skråninger og ved, hvordan man svømmer. Kæmpen fører en ensom livsstil. Han markerer territoriet med ekskrementer og ar på trunkerne af træerne, som han forlader med hjælp fra horn. Kvinden bærer en kalve i 12 måneder. Hun bringer en baby en gang hvert tredje år og fodrer sin mælk i op til 18 måneder. Moder lærer cub for at finde vand, mad, husly, steder til at tage mudderbad. Kvinden når seksuel modenhed i en alder af 4 år, den mandlige med 7 år.

Fotoforfatter: International Rhino Foundation, CC BY 2.0

Forfatter foto: Willem v Strien, CC BY 2.0

  • Javan rhino (Latin Rhinoceros sondaicus) findes nu kun i den vestlige del af Java på naturreservatet Ujung Kulon Peninsula. Indbyggerne i Java kalder det "krig" eller "warak".

I størrelse er det tæt på indianen, og de tilhører samme slægt, men den formelle kroppsform er mere magert. Højden hos skildre varierer fra 1,4 til 1,7 m, størrelse (længde) uden hale er 3 m og næsehorn vejer 1,4 tons. Hunnerne er helt uden horn, og hos mænd er længden af ​​et enkelt horn kun 25 cm. Mærkbar front hudfolden hos individer af denne art stiger og bøjes ikke tilbage som i de indiske næsehorn. Hans yndlingsføde er bladene af unge træer, han spiser også blade af buske og vinstokke.

Interessante fakta om næsehorn

  • Først i 1513 lærte indbyggerne i Europa om eksistensen af ​​et "underligt dyr". Han blev overdraget til den portugisiske konge Manuel I af den indiske Raja Cambie. Første næsehorn udstillede mængden og besluttede derefter at sende paven. Dyret kunne ikke stå på sejladsen, det gik i amok, slog skibets side og sank ned i havet.
  • I løbet af de sidste 15 år er flere dyrearter helt forsvundet på jorden. Blandt dem er underarten af ​​den sorte næsehorn - den vestlige sorte næsehorn (lat Diceros bicornis longipes).
  • Den store Merk næsehorn (lat Diceros-mærke) levede i eurasiske skove i den cenozoiske æra i den kvaternære periode, og en anden næsehornsmand (lat. Elasmotherium) levede til Holocene og relativt for nylig (8-14 tusinde år siden) den uldne næsehorn (lat. Coelodonta antiquitatis). Den største repræsentant for den ædle i Jordens historie var indricotherium (Latin Indricotherium), som levede for 20-30 millioner år siden. Dens højde var 8 meter, og den vejede op til 20 tons.
  • Skelettet af en uldne næsehorn (lat Coelodonta antiquitatis), der er samlet fra knoglerne fra forskellige individer, der findes i Sibirien, kan ses i det paleontologiske museum i Tomsk State University. Længden af ​​dens større horn er 120 cm, den mindre er 50 cm, skelets højde er 160 cm. Forskere har fastslået, at hornene på en uldret næsehorn voksede hele deres liv.
  • Ordet "rhino" findes ikke kun i heste dyrets navn. Der er også en næsehornsbille, en hornbill, en rhino viper, en næsehorn kakerlak, en næsehornsfisk og en iguana næsehorn. De har alle horn, der får dem til at ligne et stort smukt pattedyr.
  • Verdens Wildlife Fund (WWF) blev oprettet i 2010 dagen for næsehornet, som fejres den 22. september.

Udslettet uldne næsehorn. Foto af: Honymand, CC BY-SA 4.0

Hvad så den uldne næsehorn ud?

Pelsen af ​​en uldret næsehorn var meget hård, dens tykkelse på brystet og skuldrene nåede 1,5 cm. Dyrets kropslængde kunne være 3-4,5 m, højden i mødre - 2 m.

Vægten svingede og kunne nå 1,5 og 3,5 tons. At dømme efter størrelsen var den gamle næsehorn ringere end mammoet. Dyrets horn var 2, de havde både mænd og kvinder. Formen af ​​hornene komprimeres fra siderne. Slutningen af ​​hornet foran var buet baglæns, dets længde kunne være fra 1 til 1,4 meter. Det andet fjerne horn var kun 50 cm langt.

Uldrevne næsehorn levede i Eurasien.

Takket være de velbevarede rester af en uldne næsehorn fundet i det nordlige Rusland og i Asien kunne forskerne opnå pålidelige oplysninger om strukturen og parametrene i hans krop. I permafrosten i Sibirien blev der opdaget hele mumificerede kroppe af disse herbivorer. Ifølge eksperter var levetiden for et stærkt dyr ca. 45 år. Denne figur blev opnået efter sammenligning af slid på tænder i en fossil prøve med en moderne repræsentant for næsehornet.

Hvad var det uddødte næsehorns vaner og hvad spiste han?

På de områder, hvor den uldne næse levede, var snedækkets tykkelse minimal, hvilket gjorde det muligt for dyrene at rive sneen og fodre på ømt græs. Resterne af vegetabilsk mad fundet i maven af ​​fossile næsehorn gav et udtømmende svar, hvad fodrede disse pattedyr. Forskere foreslår, at dyrene på hornene tjente dem til at rykke sneen. Livet i det gamle dyr var i virkeligheden ikke forskelligt fra moderne rhinos liv, selvom sidstnævnte lever i et varmere klima. De gamle arter græssede meget af tiden på de rigelige foderrum i floddalen og akkumulerede fedt.

Disse næsehorn var ensomme og dannede ikke besætninger eller grupper. Eksperter forklarer, at uldnehornet er forsvundet af, at gletsjeren trak sig længere og længere nordpå, og snedækkets tykkelse er steget. Dyr kunne næppe nå vegetationen og ofte, når de flyttede, faldt dybt ind i sneen. Som følge af klimaændringer ændrede de rummelige stepper sig tætte skove og foderområder af uldne næsehorn meget reduceret. Det er på grund af klimaændringerne, som videnskabsmænd antager, at disse kraftige faste stoffer er blevet udslettet.

Woolly næsehornskedel.

En anden grund til at reducere befolkningen af ​​uldne næsehorn, kaldet jagten på dem af gamle mennesker. På et tidspunkt, da disse dyr led af mangel på mad, bidrog ødelæggelsen af ​​dem af mennesker til udryddelsen af ​​arten. Således accelererede cavemen udryddelsen af ​​de gamle næsehorn, som reproducerede afkom meget langsomt. En kvinde af denne art bringer kun 7-8 pupper i hele sit liv. Under ugunstige forhold, med sådanne reproduktionshastigheder, var det ikke muligt at holde befolkningen på et normalt niveau.

Af disse grunde er det nu muligt at kigge på uldnehornet kun i museet for paleontologi.

Rhinoceros: beskrivelse, struktur, egenskaber. Hvad ser en næsehorn ud?

Rhinocerotidaes latinske navn er i det væsentlige identisk med vores, da "næsehorn" betyder "næse" og "ceros" horn, viser det sig "rhino", det navn der meget passende karakteriserer dette dyr, fordi det store horn på næsen vokser fra Næsebenet er en vigtig egenskab af alle anstændige næsehorn (men ikke anstændige dem heller).

Og også en næsehorn, det største landpattedyr efter en elefant - længden af ​​en næsehorn er fra 2 til 5 meter, med en højde på 1-3 meter og en vægt fra 1 til 3,6 tons.

Rhinos farver afhænger af deres art. Faktisk ved første øjekast ser det ud til, at navnene på næsehornsparter stammer fra deres farve: hvid næsehorn, sort næsehorn. Men ikke alt er så indlysende og utvetydigt, faktum er, at den ægte farve på huden, både hvid og sort næsehorn er den samme - gråbrun, men på grund af at disse næsehorn elsker at vække i jorden af ​​forskellige farver, som farver dem ind forskellige farver og sende deres navne.

Hovedet af næsehornet er langt og smalt, med en kraftigt sænket pande. Mellem næsebenene og panden har en konkavitet, noget som en sadel. Små øjne af en næsehorn med brune eller sorte elever med deres størrelse ser meget kontrast til baggrunden af ​​deres store hoved. Som vi nævnt i starten, med næsehornets øjne, er tingene ikke vigtige, de kan kun se bevægelige genstande i en afstand på højst 30 meter. Derudover giver den kendsgerning, at deres øjne er placeret på siderne, ikke muligheden for korrekt at overveje dette eller det objekt, de ser det først med et øje og derefter det andet.

Men lugtesansen i næsehorn er tværtimod godt udviklet, og det er på ham, at de stole mest på. Interessant nok er volumenet af næseskaviteten i næsehorn større end volumenet af deres hjerne. Også godt udviklet i disse giganter og hørelse, er næserne af næsehorn som rør, som konstant roterer, og optager selv svage lyde.

Næsehornets læber er lige og klumpete, med undtagelse af de indianske og sorte næsehorn, der har en mobil underlæbe. Også alle næsehorn i tandvæsenet har 7 molarer, der er stærkt slettet med alderen, asiatiske næsehorn, ud over tænderne, har skårer, der er fraværende i afrikanske næsehorn.

Alle næsehorn har tyk hud, som næsten er fuldstændig blottet for frakke. En undtagelse her er den moderne Sumatran-næsehorn, hvis hud stadig er dækket af brun uld og de uldne næsehorn, der engang boede i vores breddegrader, som desværre sammen med den samme uldmammede desværre ikke har overlevet til vor tid.

Benet i næsehornet er tungt og massivt. På hver fod er der tre klør, hvilket gør det meget nemt at genkende dem fra næsehornsporene, hvor disse giganter vandrede.

Rhino horn

Rhino horn er hans visitkort og bør nævnes særskilt. Så afhængigt af arten kan en næsehorn næse sig som en, eller så mange som to horn, med det andet horn placeret tættere på hovedet af en mindre størrelse. Rhinos horn består af protein cerotin; for det meste består det samme protein af menneskehår og negle, en porcupine nål, fuglefjer og en armadillo shell. Horn fra epidermis af næsehorn udvikler sig.

I unge næsehorn, når såret er såret, bliver hornene genoprettet, i det gamle, ikke længere. I almindelighed er alle rhinoceros hornets funktioner ikke blevet fuldt undersøgt af zoologer, men for eksempel har forskere bemærket et så nysgerrig faktum - hvis hornet er fjernet fra den kvindelige næsehorn, så vil det ikke længere være interesseret i dets afkom.

Ejeren af ​​det længste horn er den hvide næsehorn, den når 158 cm i længden.

Hvor mange næsehorn lever

Rhinos levetid er meget lang, siden afrikanske næsehorn lever i naturen i gennemsnit 30-40 år og lever til 50 år i zoologiske haver. Men de største langelever blandt næsehorn er indiske og japanske næsehorn, som kan leve i 70 år, næsten som et udtryk for menneskelivet.

Fjender af næsehorn

Главным врагом носорогов является, конечно же, человек, в былые времена безжалостно истреблявший этих животных, в том числе ради их знаменитых рогов, которые по поверью обладают различными целебными свойствами. До истреблялись до того, что сейчас все 5 видов носорогов занесены в Красную книгу, так как из-за низкой их численности они перебывают на грани исчезновения.

В природных же условиях другие животные, учитывая размеры и осторожно-подозрительный нрав носорогов, их стараются обходить стороной. А вот на детенышей носорогов вполне могут поохотиться разные хищники: львы, тигры, крокодилы. Men med en voksen stor næsehorn med tykk hud og et skarpt stort horn kan de ikke klare det.

Det er i stand til at køre væk en løve eller en tiger, men næsten er helt forsvarlig mod forskellige små parasitter, der forstyrrer ham: lus, flåter, fluer. Rhinoens sande venner gemmer situationen - trækker fugle, der spiser disse parasitter ud af huden.

Sort næsehorn

Denne art af næsehorn er ekstremt farlig på grund af sin aggressive natur. På en persons indfaldsvinkel, selv om det er en uskyldig turist med et kamera, kan det reagere ret nervøst, så du skal holde dig væk fra ham. Samt den hvide næsehorn har to horn, en stor og den anden lille, men noget mindre. Længden af ​​kroppen af ​​den sorte næsehorn er op til 3 m. Også karakteristisk for den sorte næsehorn er tilstedeværelsen af ​​en mobil sort læbe. Den sorte næsehorn lever i en række lande i det vestlige, østlige og sydlige Afrika: i Sydafrika, Botswana, Tanzania, Kenya, Angola, Namibia, Zimbabwe, Mozambique.

Indisk næsehorn

Som du måske har gættet, er Indien fødestedet for den indiske rhino, men udover det bor indiske rhinos også i Nepal. Kropslængden på den indiske næsehorn er gennemsnitlig 2 m og med en kropsvægt på 2,5 tons. Hornet på den indiske næsehorn er kun en, og han er i modsætning til de afrikanske næsehorn ikke skarp, men mere stump, konveks.

Sumatran rhino

Den eneste moderne type næsehorn, hvis hud er dækket af en lille frakke, derfor kaldes den også undertiden også "hårede næsehorn". Det er også den ældste blandt alle næsehorn. Kroppens længde på Sumatran næsehorn er 2,3 m og vejer 2,25 tons. Blandt næsehornene er sumatranrenoen den mindste, men på trods heraf forbliver den en af ​​verdens største repræsentanter for vores verdens verden. Sumatransk rhino bor faktisk på Sumatra Island (i Indonesien), også i Malaysia.

Javan rhino

Denne rhino er i en særlig beklagelig tilstand, ifølge estimater fra zoologer er kun ca. 50 individer af Javan-næsehornet bevaret. Det bor kun på øen Java i en specielt skabt reserve til det, hvor alle bestræbelser gøres for dets efterfølgende bevarelse. Med hensyn til størrelse og opbygning svarer den javanesiske næsehorn til den indiske næsehorn, men dens karakteristiske kendetegn er den fuldstændige mangel på horn hos kvinder. Kun mænd af Javan-næsehorn har horn. Tynderne af hans tykke hud minder lidt om knight rustning.

Interessante fakta om næsehorn

  • Europæerne først så rhinoen først i 1513, den blev overleveret til de portugisiske navigatører af den indiske raja Cambie. I første omgang blev et underligt dyr udstillet til folkemusklens fornemmelse, og portugisisk besluttede de at sende det som en gave til paven, men på vej til skibet gik næsehornet med berserk, gennemboret skibets side og sank.
  • Verdens Wildlife Fund WWF har oprettet en særlig "rhino dag", som fejres den 22. september.
  • Den store, uldløse næsehorn af elasmoterier, der engang boede i skove, på territoriet, herunder vores land i Ukraine såvel som på mange andre steder i Eurasien. Desværre døde han for 8 tusinde år siden.
  • Ordet "rhino" selv findes i mange andre dyrs navn, for eksempel er der en næsehornsbille, en næsehornsvinker, en hornbill, en leguan, en næsehorn, en næsehornsfisk. De har alle horn, hvilket gør dem til at ligne vores dagens helt - en næsehorn.

Hvid, uldret næsehorn

I midten af ​​det 14. århundrede blev et ukendt dyrs kraniet fundet i regionen i den østrigske by Klagenfurt. Beboere i byen var overbeviste om, at kraniet tilhørte den legendariske drage Lindwurms, der boede i Wörthersee. Men efter tre århundreder viste det sig, at kraniet ikke tilhørte den mytiske drage, men til de uldne næsehorn, der levede i Eurasien i oldtiden.

Den hvide næsehorn er et uddødt pattedyr af næsehornsfamilien. Han boede i de store rum i Europa og Asien og forsvandt endelig 8-14 tusinde år siden.

Hovedårsagerne til dens udryddelse er klimaændringer og ændringer i floraen. Det er ikke udelukket, at de gamle mennesker, der aktivt jagede dem, spillede en vigtig rolle i forsvindingen af ​​uldne næsehorn.

De næsehorns fossile knogler er blevet opdaget i Sibirien og Mongoliet, men i lang tid kunne de ikke identificeres korrekt.

Benet af uldne næsehorn begyndte at tiltrække forskernes opmærksomhed i slutningen af ​​det XVIII århundrede. I lang tid troede forskere, at de fossile horn er klørne fra gamle fugle. Men i 1769, takket være den berømte tysk-russiske rejsende P. Pallas, blev det endelig fastslået, at de fundne fossiler tilhører næsehornet.

For mere end 130 tusinde år siden beskæftigede næsehornet et stort område. Rhino beboede Europa, den russiske dal, østlige og sydlige vestlige Sibirien, Primorye, Nordkina, Mongoliet. Findes af rester af uldne næsehorn forekom selv på de nye sibiriske øer.

Den hvide uldrevne næsehorn var tilsyneladende fraværende på øen i Japan, i den nordlige del af Sibirien, i Nordamerika (skønt andre dyr, for eksempel steppebison og mammut, boede der).

udseende

I udseende lignede den hvide uldne næsehorn den moderne familiemedlem, men det adskilte sig alligevel i nogle detaljer af strukturen. Han havde en mere udvidet krop, hovedet var også mere langstrakt, og hans poter var kortere. Scruff blev rejst af en pukkel, som blev dannet af muskler og indeholdt en stor mængde fedt. Kroppen af ​​en hvid uldrevne næse blev dækket af langt hår af rødbrun farve, og huden var meget tyk, hvilket var en adaptiv funktion til at bo i et meget hårdt tundra-steppe klima. Den uldne næsehorn havde to horn, hvis forside nåede 1,4 meter, og dens vægt var ca. 15 kg. Det andet horn var betydeligt kortere - ikke mere end 0,5 meter.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org