Dyr

Behagelige og hårdige bjerggeder og deres sorter

Pin
Send
Share
Send
Send


Vestkaukasiske bjergture bor i højderygene i Kaukasus. Frakke - ikke lang, kulør - rødlig.

Pride af alle runderne - massive, svagt buede horn, der er rettet mod siden.

Deres ribbede overflade, der er dannet langs hele længden af ​​tværgående huler, ser udroligt smuk ud.

Desværre er disse smukke store dyr (vægten af ​​en voksen ged nåer en centner, og væksten i manken - op til 110 centimeter) er for øjeblikket på udryddelsesgrensen. Over hele verden er der mindre end 10.000 repræsentanter for denne art.

East Caucasian Tour

Den østlige kaukasiske eller Dagestan tour er distribueret i bjergene i Rusland (Republic of Dagestan), Georgien og Aserbajdsjan.

Dens karakteristiske træk er de halvspirale horn. Farve - smuk møtrik farve. Frakken er kort og tykk. Disse ture er mindre end deres vestlige kolleger. Geder kan veje op til 90, og geder - op til 60 kg.

Tour Severtsova

Tour Severtsova bor i den vestlige del af Kaukasus-bjergene.

Fra de to første underarter er det kendetegnet ved ikke så massive horn, såvel som tykkere og hårdere uld.

Disse dyr har længe været et værdifuldt jagttrofæ, og derfor overvåger de særlige bevarelses- og lovgivningsmæssige tjenester deres optagelse.

Horned ged

Et andet navn er Markhor. Disse er måske de mest eksotiske og smukke repræsentanter for vilde bjerggeder.

Disse dyr skylder deres navn til en speciel form af lige horn, der ligner en korkskrue skrue. En voksen ged kan veje op til 90 kg og vokse ved manken op til en og en halv meter. Hornets længde kan sammenlignes med selve dyrets vækst. Det er bemærkelsesværdigt, at hornene på hunner er små og ufattelige, kun 30 centimeter lange. Hovedbeklædningen er kort, kun på skæget og i brystområdet er kappen lang.

Den hornede gedens mave er kendetegnet ved en lysere farve end hoveddragt. Habitat - bjergkæder i Tibet, Himalaya, Pakistan og Tadsjikistan. På grund af aktiv jagt er disse geder i øjeblikket beskyttede dyr.

Denne population af bjerggeder er meget interessant.

Deres horn har en original sabelform.

Langs hele længden er de dekoreret med sæler, der svarer til ruller, og tværsnitsformen er trekantet. Udsigten af ​​Stenbukken ligner ture. Underarten af ​​disse dyr er ikke kun opdelt af eksterne forskelle, men også af geografi.

Nubiske Stenbukker

Denne underarter adskiller sig fra resten af ​​Stenbukken med de smukkeste horn. Dimensioner det er mindre end resten af ​​bjerggederne. Farven er brun-sandet, med hvide knæ og sorte mærker over hele kroppen. Fremhæver også de nubiske geiter tykt og smukt skæg. Som navnet antyder, lever disse dyr i Afrika og den Arabiske Halvø.

Stenbukken Ibex

Meget sjældne underarter af disse dyr. Du kan møde dem i bjergene i Piemonte og Savoy. Størrelser - store. En voksen ged kan veje op til en centner. Kvinder - meget mindre (op til 40 kg). Ibexhornene er bueformede, de er en meter lange, og de kan veje fra 10 til 15 kg. Mænds farve er mørk brun, og hunnerne er rødlige-gyldne. Interessant om vinteren ændrer både geiter og geder af denne art deres farve til grå.

Sibirisk ibex

Sibirisk ibex er en sjælden art af bjerggeder, der ikke ligger på grænsen til udryddelsen.

Særtræk ved udseendet - lange ben, kort hale og et karakteristisk lille skæg. Hornene er stærkt bøjede bagud og kan vokse længere end en meter.

Habitat - bjergkæder i Rusland, Indien og Afghanistan. Det bemærkelsesværdige er, at mændene hele tiden, bortset fra parringsperioden, lever adskilt fra hunnerne i de såkaldte "bachelorbesætninger".

Sibiriske bjergge

Stenbukken Pyrenæerne

Et slående træk ved denne underart er dens kulør. Nakken og bagsiden af ​​disse dyr er lyse, og maven, benene og hovedets forside er mørke harpiksholdige. Den levende vægt af en voksen ged overstiger ikke 80 kg. Hornet af ibex er den tyndeste blandt alle bjerggeder og har en smuk lyreform.

Disse geder lever i de iberiske øer og i bjergområderne i Spanien.

Alle bjerggeder er yndlingsjagt trofæer på grund af skind af god kvalitet og fuldstændigt spiseligt kød, men det vigtigste mål for enhver jæger er deres horn, som folk kan lide at dekorere deres hjem. Det høje niveau af tilpasningsevne af bjerggeder til liv i fangenskab tillod vores forfædre at tamme disse dyr.

Indtil nu, ved opdræt af vilde bjerggeder med tammehud, kan friske afkom opnås.

Snedeg

Dyret som snegenen står adskilt fra hinanden.

Disse vilde bjerggeder, selvom de er tæt på bjerggeder, men udgør en separat biologisk art, der kun består af dem.

De adskiller sig fra vilde bjerggeder ved deres ejendommelige ydre, hvilket er deres kendetegn. For at forvirre dette dyr med andre arter er det umuligt.

Bjerggeten er kendetegnet ved imponerende dimensioner: Væksten på skibet er fra 90 til 105 centimeter, levende vægt er fra 85 til 135 kilo, men på grund af det meget tykke og lange hår ser de endnu mere imponerende ud. Svagt bøjede horn er små og glatte, ligner hornene hos tamhudene og vokser aldrig til den størrelse, der er typisk for bjerggeder.

Et kendetegn ved disse dyr er også en firkantet næse, kort og massiv nakke og stærke tykke ben. Halen er kort. Uld og ned bjerggeder - usædvanligt tyk.

Det ser ud til at disse dyr er klædt i pelsfrakker.

Om sommeren er kappen længst, ligesom pels, ret kort, og strukturen ligner en tæt strikket fløjl. Om vinteren vokser ulden tungt og begynder at hænge som en tyk frynse. På randen udgør ulden et skæg. Farven (uanset årstiden) er hvid eller lidt gråagtig, og hovens farve er sort.

Et nysgerrigt træk ved disse dyr er, at deres horn kan ændre deres farve! Om vinteren er de tykke sorte, og om sommeren lyser de og bliver grå. Både geder og geder ser næsten ens ud, medmindre mænd er lidt større og har en mere tæt forfatning.

Denne bjergge lever kun på ét sted.

Dette er Rocky Mountains i Nordamerika.

For at møde hende skal man klatre til en højde på tre kilometer. Tidligere kunne disse dyr ses i hele bjergkæden, men nu har folk kørt dem til beskyttede områder og fjerntliggende områder. Sneheder er stillesiddende dyr, derfor bor de i relativt små begrænsede områder. De går aldrig ind i skovene og foretrækker bare klipper og patches af bjerggege og besøger også lejlighedsvis saltvand.

Tre væsentlige forskelle i bjerggedernes opførsel fra bjerggeder:

  • de kommer aldrig sammen i store besætninger, som foretrækker at leve alene eller i grupper på to eller fire personer,
  • de vigtigste er altid kvinder, og mændene adlyder dem,
  • bjerggeder - snarere inaktive. De hopper ikke og løber ikke over klipperne, som bjerggeder, der foretrækker uhindret bevægelse. Men de er fremragende klatrere. På trods af deres store størrelse kan disse dyr bruge de mindste sten som støtte, ofte klatrer de såkaldte "klatrerens døde ender" - ledges, hvorfra det virker umuligt at komme ned. I sådanne tilfælde kan de let springe fra en højde på 6-7 meter, og hvis de ikke falder på en stabil platform, skubber de fra enhver sten og hopper videre. Og under spænde er de i stand til at vende 60 grader!

En anden interessant kendsgerning fra disse vidunderlige dyrs liv er, at de svagere individer, der demonstrerer deres underkastelse, knæler for de stærke!

Beskrivelse af arten

Bjerggeder tilhører genus af artiodactyler fra den hornede familie. Generelt har alle racer lignende egenskaber, men der er nogle skelne nuancer.

Bjerggeder er temmelig store dyr. Længden af ​​en voksen persons krop når 120-180 cm i længden, og dens højde er ca. 100 cm. Kvindens vægt varierer fra 40 til 60 kg, mens geden vejer meget mere - op til 160 kg. Bagagerummet er stærkt, men benene er meget korte. Halen er kort og i sin ende er der kirtler, der udskiller en meget specifik lugt. Hooves smalle, men utrolig stærke. De kan nemt løbe på bjerg klipper. Men med alt dette - de giver indtryk af utroligt yndefulde dyr.

Deres frakke er kort, men meget tyk og beskytter perfekt mod koldt vejr. Frakkefarve monotont: grå, sort, nogle gange hvid.

Det første, som alle lægger mærke til, og hvad er deres kendetegn er hornene. De er tilgængelige hos både kvinder og mænd. Hos kvinder er de små, deres længde når højst 15-18 cm, men i geder er de store, ofte indpakket i en spiral og op til en meter lang. Dyrets alder kan også indstilles i overensstemmelse med hornets form. I unge mennesker er de mere som en buet, men jo ældre de får, jo mere buede er de.

Du kan kun møde bjerggeder på den nordlige halvkugle, i den såkaldte gamle verden - Asien, Europa og Nordafrika. De kan lide at bosætte sig i høj højde, oftest er det 1500-4500 meter. De foretrækker en stillesiddende livsstil, selv om en hård og kold vinter kan få dem til at komme ned i dale og foden. De lever i besætninger på 20-30 personer, men om sommeren er de ofte opdelt i små grupper på 6-7 personer.

De er utrolig smidige og hurtige, de bevæger sig let over sten, de er afbalanceret næsten på en lodret overflade. De er også meget forsigtige og advarer andre om faren på forhånd, med en særlig subtil blødning.

I mad er dyr overhovedet ikke lunefuldt og kan spise selv giftige græs. Meget glad i alpine urter, især bluegrass og fescue.

Salt er simpelthen nødvendigt for disse dyr, så meget ofte går de omkring 20 kilometer for at besøge saltene.

Det er svært at kalde dem produktive; afkom er kun bragt en gang om året. Ofte sker dette i slutningen af ​​efteråret - vinterens begyndelse. En kvindes graviditet varer omkring 150 til 180 dage. For det meste født 1-2 barn. Børnene er meget vedholdende, og efter et par timer kan de stå på deres egne fødder. Men da de stadig er meget små og ikke kan bevæge sig rundt i skråningerne så klogt som deres voksne slægtninge, bruger de den første uge i et afsides sted med deres mor. Fuldt voksne og klar til selvstændig leve bliver de 1-1,5 måneder gamle. Seksuel modenhed kommer i andet livsår. Livslængden i naturen er 5-10 år, og i fangenskab når den 12-15 år.

Blandt forskere, svækker konflikten stadig ikke, hvor mange sten der rent faktisk eksisterer. Nogle hævder, at der kun er tre af dem med mange underarter, andre er tværtimod sikre på, at ikke mindre end ti. Bemærk, at bjerggeder også har meget til fælles med bjerg får. Dette skyldes deres forhold. Også til fjerntliggende slægtninge er gore og bjerggeder.

Generelt er der tre klipper med flere underarter:

  1. Horned ged,
  2. Kaukasisk bjergtur: Kuban, Tour of Severtsov og Østkaukasus,
  3. Stenbukken: Sibirisk, Nubisk og Pyrenæerne.

Som nævnt ovenfor er de alle meget ens, men der er forskelle, der kun er kendt for fagfolk.

Kaukasus Mountain Tour

Som det er let at gætte, lever de kaukasiske geiter i Kaukasus-bjergene. Turen er et meget attraktivt dyr, har et lidt rødligt kort hår. Hornene af disse geder er store, afviger lidt til siderne og har en meget elegant bøjning. Hornene er meget ribbet, med et stort antal tværgående riller.

Den kaukasiske bjergtur er meget massiv, og den voksne mand vejer omkring 100 kg og når 110 centimeter i højden. Kvinder har en torso kortere, og er signifikant dårligere end hanen i højden.

Bemærk venligst, at Kaukasus-bjergturen i øjeblikket er ved udryddelse. På verdensplan er der ikke mere end 10.000 individer. Derfor er de tildelt en særlig status for "i fare".

Kuban tour, som er en undertype af kaukasiske, er opført i den røde bog. Alle tre underarter beboer bjergene i Kaukasus, hovedsagelig i de vestlige og østlige regioner.

Stenbukker har en utrolig form af horn, hvilket meget ligner sværdet. Udseendet minder meget om bjergture. Først og fremmest omfatter de den alpine bjergge eller, som det også kaldes, Ibex, som bor i bjergene mellem Piemonte og Savoy. Til ibex omfatter også sibiriske, nubiske og pyrenæiske bjerggeder. Stenbukker er meget mange i naturen, de kan nemt formere sig og helt interbreed med andre racer.

Stenbukker som helhed er lidt mindre end de kaukasiske ture. Farvesand med brun farvetone. Mænd har et tykt skæg. Oftest kan de findes i Afghanistan, Rusland og Indien.

Til forskel fra den kaukasiske type elsker Stenbukken ensomhed. Nogle gange danner mænd par, men lever ofte i fantastisk isolation.

Disse bjergdyr er utroligt smukke og selv i fangenskab har et luksuriøst, ædelt udseende.

Generelle egenskaber ved dyret

Bjerggeder betragtes som meget behændige væsner. Evnen til at bevæge sig hurtigt langs smalle bjergstier og klatre stejle klipper på skarpe sten har altid forbløffet.

En sådan hurtig ged er forpligtet til hovens opbygning. På grund af udviklingen blev der dannet en ejendommelig pude på sålen. Overfladen af ​​denne "enhed" opdateres jævnligt og vokser ikke grov. Så snart bjergbestanden sænker sin fod til overfladen, strømmer den lille pude rundt om stenen, gentager reliefen og "sticks" til klippen.

Artiodactyls har en fremragende følelse af balance. Visionen er fremragende - dyret ser alle uregelmæssigheder på klippen. Hvis foden er blevet på en lille sten i størrelse, vil den hornede "klatrer" hurtigt skubbe og springe videre.

Advarsel! En ged, der bor i bjergene, kan ikke løbe hurtigt og langt. Hvis der opstår fare i syne, klatrer han hurtigt til en højde uden for en rovdyrs rækkevidde.

Alle racer er ens. Udseende beskrives som følger:

  1. De er mellemstore dyr. Kvinder vejer 45-50 kg, mænd nå 160 kg.
  2. Gedernes højde er op til 1 m, længden af ​​kroppen når 1,5 m. Hunnerne er lidt mindre.
  3. Uld er ikke lang, men meget tyk. Beskytter dyrene godt mod kulde.

Den største forskel mellem mænd og kvinder er horn. Hos hanner når målerlængden og i årenes løb bøjes, hvilket gør det muligt at bestemme alderen ca. I geder, kun ca. 30 cm. Indenfor hornet er et hulrum, derfor hører ejerne til den hornede familie ifølge klassifikationen.

Dyreart

Under naturlige forhold kan bjerggeder kun findes på den nordlige halvkugle: i Europa, Asien og Nordamerika. Hyrder på 20-30 personer bor i bjergrige områder i en højde af 1500-4500m.
Arten er relateret til sådanne indbyggere i de klippeområder som bjerg får og snedgeder.

Alle sorter er ens og kendetegnes kun af fagfolk. Zoologer beskrev 3 racer af bjergbestiger:

Disse er igen opdelt i 8 underarter.

  • Kaukasiske bjergtur. Arten er opdelt i 3 undertyper: Kuban, Østkaukasisk ged, Tour of Severtsov. Dyr lever i de vestlige og østlige regioner i Kaukasus-bjergene. Hornene af sådanne geder er store, smukt buede. Der er mange tværgående riller på dem. Uld er kort, rød farve.

  • Stenbukke. Repræsentanter for underarterne kendetegnes af karakteristiske horn, der minder om tyrkiske yataghans. I afsnittet er disse hule indretninger trekantede i form. Pelsfarven er sandet med grå mærker. Stenbukken omfatter: Nubian Geit, Ibex, Pyrenæerne og Sibirien.

  • Horned ged. Racen er repræsenteret af en underart, med unikke horn skruet ind som en korketrukker. Dyrets højde når en og en halv meter. Hornene er omkring samme længde. Frakken af ​​Markhor, også kendt som drues stilfulde mand, er også forskellig fra andre sorter. Bagsiden er dækket af korte fibre, og skæg og bryst er lange, op til 30 cm.

Livsstil

Indbyggerne i klipperne spiser plantemad. I kurset er græs, buske, træbark. Et vigtigt element i kosten er salt. Hendes dyr licker afsatsene på steder, der er saltmyrer. Geder og geder lever i besætninger på 20-30 individer, men nogle arter foretrækker ensom eksistens, for eksempel repræsentanter for ibex. I sommeren stiger besætninger op til bjergene i en højde på op til 4 tusinde meter. Om vinteren for at undslippe fra frost og kolde vind, stiger de ned nedenfor.

Parringsperioden kommer om foråret. På nuværende tidspunkt kæmper mændene for retten til at eje "smukke damer". Turneringsdeltagere står over for horn og forsøger at banke hinanden af ​​deres fødder. Den vindende ged dækker kvinder.

Bearing tager 5-6 måneder. Nyfødte børn bliver hurtigt på deres fødder og er klar til at følge deres mor på klipperne. Geder lever i naturen i op til 10 år. I zoologiske haver øges begrebet til 15.

Geder, der lever højt i bjergene, er fantastiske dyr. Enhver bjergbestiger vil misundelig deres evne til at klatre op på klipperne. К сожалению, все разновидности страдают от стремления алчных людей добыть себе шкуру или красивые рога, вследствие чего некоторые из них находятся на грани вымирания.

Горные козлы и их описание

Как и любые другие животные, горные козлы выживают в тех условиях, к которым приспособилось их семейство. Территория им досталась не самая приятная, ведь приходиться добывать небольшие клочки растительности в горной местности, которые часто находятся на отвесных скалах. Dyr har tilpasset sig godt til denne slags liv, så det er undertiden overraskende, hvordan en ged af plump størrelse kan klatre op ad stejle vægge. fjernt forfædre af denne art dyr bezoar ged, som også adskiller udholdenhed. I forhold til bjerggeder er får, goraler, salnama og snedgeder.

Vilde geder kaldes ofte yndefulde dyr, fordi de har en tæt og foldet krop, og dette gælder især for kvinder. Størrelsen af ​​kvinder er 100-180 cm i længden og 70-100 cm i højden. Vægt varierer fra 30 til 60 kg. hanner af vægt kan de nå 155 kg, men det forhindrer dem ikke i at klatre på bjergskråninger med lethed. Hornene er tynde og buede. Jo ældre dyret, jo længere dets horn, og hos mænd kan de pakke sig i en spiral som en rammes horn.

Et kendetegn ved disse dyr er hårde og smalle hoveder, strukturen, som giver dig mulighed for at klatre op ad bjergeens stejle skråninger og holde uden frygt for at bryde. En anden fantastisk træk ved bjerggeder er den korte hale, som ikke har noget hår på enden, men samtidig skaber en stærk, specifik lugt. Dette er en slags våben, der skræmmer rovdyr.

Ved bjerggeder er seksuel deformisme perfekt vedvarende. Kvinders horn er 1,5-2 gange kortere end mænd og mangler skæg, men personer med langt hår på bryst og nakke kan ofte findes. Hårlinjen i sig selv består af kort, men groft hår. Farven er præsenteret i forskellige farver:

Distribution og rækkevidde af bjerggeder

Udvalget af bjerggeder er stejle bjergskråninger, og ikke store og lige territorier, selv om der er tilfælde af møder i lignende områder. Habitat er svært at nå steder, såsom:

Derudover lever bjerggeiter i en højde på 1.500 til 5.500 over havets overflade. Specifikationen af ​​denne fordeling af forskere er uklar, men der er forslag om, at dette skyldes trykket og mængden af ​​ilt. I et sådant miljø udvikler dyrene meget lettere. Bjerggeder er almindelige i Europa, Asien og Nordamerika, men rækker af forskellige arter overlapper sjældent.

Bjergegeder lever i besætninger på 3-5 personer, mens mandlige og kvindelige individer kun konvergerer i løbet af parringsperioden. Om vinteren øger besætningen under parring med 10-100 individer. Om vinteren går bjerggeder sammen med familien ned i sletterne, hvor klimaet er meget mildere. Om sommeren fodrer geder helst om aftenen eller formiddagen, og i varmt vejr hviler de og gemmer sig i svært tilgængelige områder og mørke områder.

højland for geder er det et indfødt element, som de har tilpasset perfekt gennem hele udviklingen. Takket være kroppens mekanisme og koordination kan de stå næsten på en lodret overflade. Og de besejrer højderne pænt, men i tilfælde af fare er de i stand til at køre, og for at advare flokken om rovdyr med tyndt blødning. Ulykker med disse dyr er sjældne.

Hovedmaden i bjerggeten er alpegræs, men på grund af den dårlige vegetation i bjergområderne bruger de nogle gange mos, bark fra træer og buske. Desuden har denne familie af dyr et stort behov for salt, som man f.eks. Kan finde på dæmningenes stejle vægge. For at gøre dette, skal du undertiden overvinde en afstand på 15-20 km.

Parring periode bjergget starter i november eller december. På dette tidspunkt kæmper gedernes mænd aktivt for kvindernes opmærksomhed og kæmper med rivaler. En ukendt mand kan komme til besætningen og kalde fjenden til at kæmpe, og kampen vil finde sted i henhold til visse regler. Først står begge mænd og forbereder sig på et angreb. Beat horns, mens du kan høre lyden af ​​en crunch, som høres for mange kilometer rundt. Sådanne slag giver ikke dyr til skade, men kun udmattende. I modsætning til får kæmper bjerggeder ikke til døden og forårsager ikke skader, men kæmper kun til fuldstændig udmattelse af kræfter. Den vindende bjergge får en gruppe hunner fra 5-10 geder.

Efter parring graviditet varer i 5-6 måneder, hvorefter afkom er født i maj-juni. Dette er den gunstigste tid for væksten af ​​nyfødte getder, fordi mad vokser i overflod, og vejret er gunstigt. Fra en ged fødes 1-2 unger, som næsten umiddelbart står på deres fødder. I tamhudene når antallet af unger i nogle tilfælde 4 stykker.

I de første måneders vækst af nyfødte foregår fodring udelukkende ved hjælp af moderen, der beskytter børnene på et utilgængeligt sted og bringer mad der. I en alder af 1-2 måneder begynder ungerne at følge moren på jagt efter mad, men det er den farligste periode for dem. I denne alder er børn endnu ikke stærke muskler og har heller ikke de grundlæggende bevægelsesbevægelser i bjergene, men de er meget legende og mobile, hvilket ofte fører til skade eller død. Bjerggeder bliver uafhængige individer i 1-1,5 år. Ved 2 år er dyrene allerede modne individer.

Bjerggeder er de overvejende dyrearter i sådanne bjerge som:

Samtidig er de udsat for konstante angreb fra rovdyr. Ulve, Snøleoparder, Lynx, Golden Eagle, og i Nordafrika angriber leoparder bjerggeder. Desuden dør dyr ofte i bjergene fra laviner, dårligt vejr, hungersnød, men på grund af deres frugtbarhed genopretter de hurtigt befolkningen. Nogle arter er stadig på randen af ​​udryddelse. For eksempel er den etiopiske ged, men årsagen til dens udryddelse udelukkende at reducere området, hvilket lettes af menneskehedens aktiviteter.

Bjerggeder i menneskehedens historie

Bergens geiters rolle i menneskehedens historie er stor, og det begynder med udseendet af de første rockmalerier. De første nævninger af dette dyr findes i forskellige huler, hvor gamle mennesker skildrede dem eller gemte amuletter lavet af horn. Charms fra hornene, der tilhører en senere tid, findes næsten over hele verden. Formodes at de blev doneret nyfødte børn. I Tibet og Ladakh er der opstået en tradition for at donere til ære for et barns fødsel, ikke amuletter, men figurer af en ged fremstillet af mel eller ler. Bjergge i Middelhavet og Asien, er et symbol, der migrerede til en af ​​de moderne stjernetegnskonstellationer - Stenbukken.

Husdyrs domesticering forekom ca. 9-10 tusinde år siden på det nordlige Irans område. Dette dyr er meget nyttigt, fordi det har lækkert blødt kød, sund mælk og hud, som har fundet sin anvendelse i den videre udvikling af menneskeheden. Huden blev først brugt som pergamentpapir eller lavet beholdere til transport af mad og vand. I de følgende århundreder blev læder grundlaget for skabelsen af ​​pels- og læderbeklædning. I den moderne verden opdrættes særlige typer af tamkvæg, afhængigt af den nødvendige komponent. Der er især geder til kød, mælk, hud og uld.

Gederne blev dramatiske på grund af dyrets hurtige tilpasningsevne i det nye terræn.

Typer af bjerggeder

Der er omkring 8-10 arter af bjerggeder. Blandt dem er følgende typer:

  • Markhor,
  • kaukasisk,
  • Øst kaukasiske,
  • tour Severtsev,
  • Kuban,
  • IBEX,
  • Nubian,
  • sibiriske,
  • Pyrenæiske.

Nogle arter af bjerggeder i dag er på randen af ​​overlevelse, og årsagen til dette er vejrforhold eller rovdyr. Hovedårsagen til udryddelsen var mennesker, som på grund af deres dramatiske spredning ødelagde store områder af disse dyrs rækkevidde.

Horned ged

Det ufaglærte dyr med navnet markhor er en af ​​de mest spektakulære af sin art. Et sådant navn modtog denne art på grund af spiralhornene. Et andet navn er marmuhsom i urdu betyder "at spise en slange".

Denne art er en af ​​de største. Vægten når ofte 90 kg, og størrelsen på manken er op til en og en halv meter, men det forhindrer ikke, at bjerggenen bevæger sig langs de klare klipper for mad.

De stærke horn af bjerggeder, der er snoet i en spiral, er et kendetegn. Hos kvindelige dyr vokser horn op til 30 cm, mens mændenes længde kan nå 1-1,5 meter. Denne del er den største fordel. Af de karakteristiske egenskaber udsender et langt skæg og et håret bryst.

Unge individer har en grå-rød farve, som med alderen ændres til off-white farve. De hornede geiter lever højt i bjergene, hvor der er forskellige sparsomme vegetationer. Område - bjergkæder, Tibet, Kashmir, Pakistan, Tadsjikistan.

På grund af sine udsmykkede horn er denne type bjergge en truet art. De er specielt priser, så stødfangere jager hele tiden dyr, selv efter at de er blevet lagt på beskyttelseslisten for Den Internationale Union for Bevarelse af Naturen. Befolkningen forsøger at komme sig i nogle store reserver i verden.

Sibirisk ibex

Den sibiriske bjergge er et permanent middel til overlevelse for mange mennesker, men selv konstant jagt reducerer ikke deres befolkning. Hovedsageligt jager folk på horn, men horn, mælk, kød og dyrehud er ikke mindre værdifulde. Særligt fremtrædende lægemiddel bezoar, som udelukkende kan opnås fra maven af ​​den sibiriske ged.

Denne art er intelligent og perfekt træne i modsætning til får og får. Det er derfor, at den sibiriske ged blev fremfødt af mange husdyrarter, der anvendes som kilde til mælk, kød, læder og uld.

konklusion

Bjerggeder er en af ​​de mest fantastiske arter i dyrenes verden. De er yndefulde, smukke og på samme tid i stand til at bevæge sig gennem bjergene, næsten lodrette stejle skråninger. Intet pattedyr har styrken til at gentage denne rejse. På trods af sin nåde og skønhed er mange arter af bjerggeder i den røde bog. Hovedårsagen er ødelæggelsen af ​​området på grund af menneskelig aktivitet og poaching.

Vilde bjerggeder

Vilde geder, som stadig lever i naturen, er mest sandsynligt forfædrene til moderne husdyr. De er opdelt i forskellige typer, underarter. I vores artikel ønsker vi at tale om nogle af dem. Vilde geder er drøvtyggere pattedyr, hvoraf i øjeblikket, afhængig af klassificeringen, er der fra otte til ti arter. De lever for det meste i bjergrige områder. Sådanne dyr er meget mobile, hårdføre, kan overleve på lande med meget dårlig vegetation. Konventionelt kan de opdeles i tre typer: ture, geder og ibex. Lad os tale om nogle af dem.

Vestlige kaukasus eller kubansk tour

Disse dyr er meget yndefulde. Den vestlige kaukasiske tur bor på grænsen mellem Georgien og Rusland. Dets habitat er ikke særlig stor og repræsenterer kun en smal strimmel på ca. 4.500 kvadratkilometer, som konstant falder på grund af menneskelig aktivitet.

Kuban-turen betragtes af Den Internationale Union for Bevarelse af Naturen som en art, der er i stor fare. På nuværende tidspunkt er der ikke mere end 10.000 individer over hele verden. I naturen møder den vestlige kaukasiske tur ofte med østkaukasus, som følge af, at hybride personer er født, der ikke er i stand til at producere afkom. Dette er også en af ​​grundene til at reducere husdyr.

Kuban ture er genetisk tæt på bezoar geiter, og deres eksterne lighed med Dagestan ture kan forklares ved hybridisering, hvilket bekræftes af nyere videnskabelig forskning.

Udseende og opførsel af den vestlige kaukasiske tur

Den vestlige kaukasiske tur har en meget stærk og massiv fysik. Voksne hanner vejer fra 65 til 100 kg. Men hunner er lidt mindre vægt (ikke mere end 60 kg). Derfor er hornene hos kvinder meget mindre end mænds. Mandhorn er ret massive og tunge og når en længde på 75 centimeter. Men deres diameter er ikke så stor som for eksempel blandt østkaukasiske repræsentanter. Men halerne til mænd og mænd er de samme. Den øverste del af Kuban-turen er rødbrun i farve, og den nedre-gule. Om vinteren har ulden en gråbrun skygge, som gør det muligt for dyret at fusionere med miljøet.

Vestkaukasus ture er meget forsigtige. Voksne individer bruger hele sommeren langt i bjergene, hvilket ikke tillader nogen at nærme sig dem. Men kvinder lever i små besætninger, matriarki hersker i deres lokalsamfund. Kvindelige individer er involveret i at opdrage unge dyr og hjælpe hinanden i dette. Det bemærkes, at kvinder er meget omsorgsfulde moms, i tilfælde af fare vil de aldrig forlade deres afkom og vil forsøge at tage børnene væk fra jægerne til sidst.

Mænd opdrættes i besætninger til seksuel modenhed, og i alderen 3-4 år er de udvist, men samtidig ved de ikke, hvordan de skal leve uafhængigt, derfor er de forenet i små grupper. Og nu, i en alder af 6-7 år, bliver mænd stærke nok til at kæmpe for en kvinde.

Om vinteren kombineres Kuban-turene regelmæssigt til store heteroseksuelle besætninger, da det er lettere for dem at flytte kulden sammen. I sådanne perioder bliver maden meget lille, så dyrene spiser ikke kun tørt græs, der er fundet under sneen, men også spiser barken fra nåletræer, gnister unge skud af birketræer, willows og nåle med utrolige appetit, de spiser iblade og brombær.

Himalaya Tar

Himalaya tjære er en ged, som undertiden kaldes gedens antilope. Dyret ser virkelig meget ud som en ged, men det har et langt brunt rødt hår og når en højde på en meter. Tara, som regel, forsøger at holde små familiegrupper. Nogle gange kombineres de i besætninger, hvoraf antallet når 30-40 personer. Tara er meget forsigtig, og i den mindste fare løber de over sten gennem skove, der nemt passerer stejle skråninger. I løbet af parringsperioden kæmper dyrene med hinandens horn og kæmper for kvinden.

Arabisk tjære

Den arabiske tjære lever kun i en region på jorden - det er det bjergrige terræn Hajjar på den arabiske halvø, som delvis ligger på Oman, og dels på De Forenede Arabiske Emiraters lande. Dyr lever i bjergene og klipper i et ekstremt tørt klima.

Tar Arabian har en tæt konstruktion, stærke ben, der er egnet til at klatre stejle klipper. Dyret er helt dækket med en længde rødbrunt hår, og en mørk stripe strækker sig langs ryggen. Kvinder og mænd har lange, buede tilbage horn.

Alpine geiter

Alpine bjerggeder er repræsentanter for slægternes slægt, som kun kan ses i Alperne. De bor i en højde på op til 3.5 tusind meter og elsker at overraske turister med deres evne til at klatre i stejle klipper. Dyrene har det godt i bjergene på grænsen til skov og is. Om vinteren bliver getter nødt til at komme ned lidt efter mad, men de gør sjældent det, fordi alpine enge er farlige for dem i form af rovdyr. Men Stenbukken viser også hidtil uset forsigtighed. Når de går til et vandingssted eller bare til græsgange, forlader de altid en vagthet, der kan advare andre om faren i tide.

Alpine geiter er ganske store dyr, hvis vægt kan nå hundrede kilo med væksten på en og en halv meter. Hunnerne er naturligvis meget beskedne i størrelse, deres vægt når næsten 40 kg. Ligesom deres sibiriske slægtninge praler de imponerende horn. Hos hanner kan de nå en meter, men hos kvinder er denne del lidt mindre.

Horn til dyr er ikke kun en dekoration, men et meget alvorligt våben. Mellem november og januar begynder parringssæsonen. På dette tidspunkt begynder de ensomme mænd at søge efter en passende kvæg af kvinder, der kører alle rivaler væk fra dem. Ofte skal de deltage i disse alvorlige kampe, hvor hovedvåbenet er stærke horn. Efter at have vundet en gedege geiter, forbliver dyret i nogen tid i det, og i foråret lever hver kvindelig til en eller to geder. I løbet af det næste år fodrer de deres afkom med mælk.

I fremtiden opfører den ældre generation på samme måde som andre vilde geder, hvis art er angivet i artiklen: Kvinder forlader ikke deres flok, men modne mænd skal gå. I begyndelsen af ​​et uafhængigt liv prøver mænd at skabe deres egne besætninger, men som regel falder de hurtigt fra hinanden.

Historien om alpine geiter

I Alperne er der for øjeblikket omkring 30-40.000 sådanne dyr. Og i begyndelsen af ​​det nittende århundrede var de alpine geiter næsten på randen af ​​ødelæggelse. Og sagen er, at middelalderen betragtede ibex mystiske og hellige væsner. Deres uld, knogler og blod blev undertiden tilskrives de mest ekstraordinære egenskaber, herunder evnen til at helbrede plager. Alt dette førte til, at dyrene begyndte en ivrig jagt.

I 1816 forblev ikke mere end hundrede alpegeder. Det var deres mirakel formået at redde. Alle de alpine geiter, der eksisterer i dag, stammer netop fra det hundrede. Senere blev dyrene taget under beskyttelse, hvorfor deres antal gradvist steg.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org