Dyr

Animal jaguar

Pin
Send
Share
Send
Send


Dyret, der kan dræbe med ét hoppe - det er det, de siger om jaguaren, forresten bliver dyrets navn også oversat fra det amerikanske indias sprog. For første gang blev denne smukke kat opdaget på det amerikanske kontinent af kolonisterne af den nye verden. Og mayaerne og aztekerne idoliserede dyret, og på de steder, hvor jaguaren lever, blev der fundet bevis for, at indbyggerne på disse steder indrettede sig med tænderne.

udseende

Jaguar er relateret til slægten Panther og ligner en leopard, men meget større. På dyrets hoved og krop er tyk pels, kort. På toppen af ​​hovedet er små sorte afrundede ører med en gul plet.

Maksimal kropsvægt - 150 kilo, med højde (højde ved fordømmer) 80 centimeter. Hvor lever jaguaren? De største individer findes i staten Mato Grosso (Brasilien). Små bor i Honduras og Guatemala.

Dyrets farve er sandet, med røde pletter og en trim af en mørk brun skygge. Tæer og næse dækket med sorte pletter. Sålene og undersiden er hvide.

Dyret har en meget massiv kæbe, meget større end for andre katte.

levested

Hvor lever jaguaren? Sådanne steder kan beskrives som tyndt befolket. Men i dag er sådanne steder på planeten mindre og mindre, og den vilde kattepopulation er hurtigt faldende.

Hvor bor en jaguar - i Nord- eller Sydamerika? Engang var det muligt at møde et dyr i hele Sydamerika og endda i det sydlige Nordamerika. I dag lever katten i Sydamerika og Mellemamerika op til den brasilianske stat Mato Grosso. Også fundet i det nordlige Argentina. Faktisk er det kun en tredjedel af de områder, hvor dyret tidligere levede. I El Salvador og Uruguay er vilde katte generelt ødelagt.

Jaguar foretrækker regnskove, men findes også på kysten, hvor den føder på havskildpadder og deres æg. Dyret findes i bjergrige områder og kan leve i en højde op til 2 tusind meter over havets overflade.

Dyret fører en ensom livsstil. Det område, hvor jaguaren lever, kan nå 100 kvadratkilometer. En vild kat kan jage sammen med sine slægtninge, men vil ikke tillade andre medlemmer af kattefamilien at komme ind på dens område. Par er kun dyr til parringstid.

Artdiversitet

I naturen er der sorte jaguarer, der ofte forveksles med panthere. Sort farve skyldes melanisme, og i dette tilfælde er sådanne individer ikke en særskilt art.

Der er flere typer jaguarer og klassificeres primært af habitat:

  • Peruvian, der ofte betragtes som en Amazonasart, lever ikke kun i Peru, men også i Ecuador,
  • Mellemamerika (Mellemamerika),
  • Arizona, bor i det sydlige Arizona og før territorierne i Sonora i Mexico,
  • Mexicansk (Mexico),
  • Brasiliansk, fundet i det sydlige Brasilien,
  • Paraguayansk, der ofte betragtes som en brasiliansk underart og bor i Paraguay,
  • Texas, der tidligere boede i den centrale del af staten Texas, betragtes nu som helt ødelagt arter,
  • Amazonian, nominative underarter, foretrækker regnskove af Amazonia,
  • Goldman's jaguar, denne art bor i Guatemala, Mexico og Belize.

På hvilket fastland, hvor jaguaren bor? Wildcat bor i Sydamerika og er opført i Den Røde Bog. Delvis optagelse er tilladt i Mexico og Brasilien.

Fantastisk svømmer, der ikke kan gro

Dyret er en fremragende svømmer. Overvinde i en svømmetur kan mere end 10 kilometer. Et dyr kan bruge logfiler til at gøre svømning lettere. Forresten kan katten jage selv i vandet.

Wildcat jaguar ved ikke, hvordan man griller. Inden angrebet gør hun en hissing og snortende lyde. Det antages, at dyret kan efterligne stemmer, især de lyde, som en abes cub gør. Jaguar gør dette for at tiltrække aberne og angribe dem.

Interessante fakta

Det største individ, som mennesker nogensinde har set, er en 158-pund jaguar. Selvom dyrets vægt ikke overstiger 130 kg.

Jaguar og løve kan interbreed i naturen. Imidlertid i en sådan union født sterilt afkom.

Hvert dyr har sin egen individuelle farve, som aldrig gentages.

Hvor lever jaguaren? Kontinentet er Syd- og Mellemamerika, landene i den nye verden, i andre dele af verden er dyret ikke fundet.

Dyret kan angribe selv en krokodille, selv om kun unge dyr, voksne til en jaguar er for alvorlige rivaler. En kat kan angribe ethvert dyr, fra gnavere til hjorte, mens du straks har en bid til offerets hals. Der har været tilfælde, hvor katten angreb anaconda, og dette er den største slange på planeten. Dyret jager om natten og sover om dagen. Angreger sit offer fra baghold. En person kan kun angribes, hvis han forsvarer imod ham.

Fossilrester af et dyr giver ret til at sige, at jaguaren er verdens ældste indbygger. På jorden har dyret levet i mindst 2 millioner år.

I de maya-stamme fik kun de mest modige krigere at bære dyreskind.

På trods af den store størrelse lever ikke mere end halvdelen af ​​de unge op til to år.

I jaguarer vælger kvinden en passende partner for sig selv.

Jaguar anatomi

Jaguarer har en meget muskuløs og kraftig krop. De har et stort hoved, korte ben, tykt kort hår med en bestemt farve (fra lys rød til sand farve). På dyrenes hud er der sorte pletter, der har forskellige former, og maven og halsen er hvide. Jaguaren er ensfarvet til en leopard, men jaguaren er meget større i størrelse. Jaguar kropslængde op til 185 cm (uden hale). Lengden af ​​halen i jaguarer er fra 50 til 75 cm. En mands vægt er ca. 90-120 kg, og hunnerne er 60 til 80 kg. En særlig stor jaguar blev fanget med en vægt på 158 kg.

Hvor lever jaguaren?

Jaguar bor i Sydamerika og Sydamerika. I Uruguay og El Salvador blev dyrene næsten fuldstændig ødelagt på grund af jagten på dem. Jaguaren lever i den fugtige tropiske jungle, i moseområder. De er gode svømmere og bor derfor i nærheden af ​​damme, floder og endda moser, i tørre områder, som regel findes de ikke. Og i den sydvestlige USA og det nordlige Mexico lever jaguarer i egeskove.

Hvad spiser en jaguar?

Jaguar er en twilight rovdyr. Dyret jaguar jagter efter solnedgang og lige før daggry. Jaguar byttedyr er hovdyr, såsom hjorte, tapirs, mazams. Jaguaren jager også aber, fugle, slanger, forskellige gnavere, ræve. Rovdyret er en fremragende svømmer, så fisk kan også være sit bytte. På kysten graver jaguaren skildpaddeæg, og det kan spise skildpadden selv. Deres kraftige kæber kan knække selv skildpaddeskallen. Det angriber ofte husdyr. Den vigtigste metode til jagt jaguarer - er et baghold i træerne eller i græsset.

Jaguar livsstil

Jaguar er en ensom rovdyr. Deres jagtsoner kan variere fra 25 til 100 km. Hele dagen hviler jagueren et sted i en kølig hule eller i skyggen af ​​et træ. Prædatoren jagter efter solnedgang og før solopgang. Dyrens jaguar er ret fredeligt over for slægtninge, hvis deres jagtområder skærer hinanden og er meget intolerante over for andre kattearter (især pumas).

Opdræt jaguarer

Jaguaren har ikke en avlssæson per se, kvinden er parat til parring i det tredje år af livet. I løbet af parringsperioden kan rovdyr gå i små grupper. Kvinden vælger en partner uafhængigt og for hele parringsperioden er hun på mandens område.

Efter det forlader hun og allerede 100 dage efter befrugtning i hendes lair, som er placeret i en tæt busk eller hul, forekommer unge (fra 2 til 4 babyer). I seks uger bruger de unge jaguarer i hulen med deres mor, så lærer de at jage med hende og forblive hos hende, indtil de finder et egnet sted til jagt.

Hvis du kan lide dette materiale, kan du dele det med dine venner på sociale netværk. Tak!

Jaguar Beskrivelse

Den spotted panther-vildkat er Amerikas største rovdyr. Højden af ​​de største repræsentanter for arten på skibet er 68-80 cm, i gennemsnit 75 cm. Jaguarer har en fleksibel yndefuld krop omkring 120-180 cm lang, og deres hale kan være kort - 45-50 cm eller 70-90 cm. På størrelsen vejer dyrene fra 68 til 136 kg. Ligesom næsten alle pattedyr er kvinder ca. 1/5 mindre og lettere end mænd.

Dette er interessant! Optagelsesvægt registreret i den hanlige jaguar var 158 kg.

Jaguarer, der bor i åbne rum, er normalt større end deres modstykker, der bor i tætte skove. Måske skyldes dette de store flokke af hovdyr, der lever i steppezonerne, og som følge heraf - mere vellykket jagt på rovdyr.

Livsstil og adfærd

Som alle katte vælger jaguarer og "holder" deres territorium. De gør det alene. Et dyr kan "tilhøre" et rum på 25 til 100 kvadratkilometer, hvor mænd normalt er dobbelt så store som kvindens. Mænd vælger deres egne trekantede områder hver 2-3 dage og erstatter den "vinkel", hvori de jager.

Omkring et årti omkredser jaguar hans besiddelser på grænsen. Vigilant bevogtning af territoriet fra andre repræsentanter for katten - pølser, ocelots mv. Gør jeg ikke indsigelse mod at krydse grænser med en anden repræsentant af sin art.

Jaguar tid - twilight. Før solnedgang og i dagtimerne er han særligt aktiv i jagt. Predator arrangerer et baghold i det høje græs, på grene af et træ, der gemmer sig på kysten nær vandhullet. Ved det intetanende offer skyller han fra bagsiden eller fra siden, tager fat i nakken og forsøger straks at kvæle eller halde kraniet med sine fangs. Det sidste træk er en udelukkende jaguar, andre katte sjældent bidder gennem hovedet.

Dette er interessant! Hvis kvæg er byttet, har jaguar tendens til at smadre ham til jorden for at ramme hans hoved og skade, før han dræber. Ofte behøver de ikke engang at bruge deres fangs - offeret bryder bare halsen.

Hvis et potentielt bytte har følsomme ører og har hørt dyret, før det rushes, er det heldigt - det har en chance for at flygte, jaguar sjældent sjældent. Men i vandet vil jaguaren simpelthen svømme og elske dette element, let indhente sit offer. Tilfælde af jaguarer, der angriber krokodiller, fanger fisk, jagteskildpadder er kendt. Jaguar angriber sjældent en mand, og det gør det aldrig, medmindre han får en aggressiv grund. Alle sammenstød mellem mennesker med jaguarer er selvforsvaret af sidstnævnte. De spiser ikke menneskeligt kød. Et nysgerrigt ung dyr kan dog forfølge en person ud af nysgerrighed.

Habitat, levesteder

Den nordlige grænse for jaguarernes habitat løber gennem de mexicanske steppes og sydvestlige stater i USA. Dyrene slås ned til de nordlige grænser i Argentina og Paraguay samt Venezuelas kyst. De største individer af jaguarer bor i delstaten Brasilien, Mato Grosso. De største populationer af jaguarer er koncentreret i Amazonas dal.

For livet kræver en jaguar flere komponenter:

  • vandkilde nærliggende habitat
  • tyk greens at forkæle, mens jagt,
  • Potentiel produktion i tilstrækkelige mængder.

Naturen har givet dem sådanne ressourcer i tropiske regnskove, kystrålebede, floddale og nær sumpere. I tørre områder er jaguarer praktisk taget fraværende. Men de kan klatre ind i bjergene, men ikke højere end 2700 m (indbyggerne i Andeserne). Jaguarer blev engang mødt i Costa Rica i en højde på 3800 m, men det var en isoleret hændelse, som regel er de ikke tiltrukket af bjergskove.

Jaguars kost

Jaguar - rovdyr, strengt kødædende væsen. Han jagter til forskellige byttefald, omkring 85 arter af forskellige dyr faldt i hans tænder, ifølge forskerne. Han er i stand til et offer, der vejer op til 300 kg. Det mest ønskelige offer for jaguaren er store "kød" dyr - hovdyr, grise, herunder husdyr.

Jaguaren skræmmer ikke abe, fugle, ræv, porcupine, små gnavere og endda reptiler. Levende nær vandet, denne store kat fanger fisk med glæde.

En særlig delikatesse til jaguaren er skildpadden: kraftige kæber let gnister en holdbar skal. Jaguar elsker at feast på skildpaddeæg, trækker sand fra koblingen. Det ædle dyr spiser næsten aldrig carrion. Han begynder at spise det nyligt dræbte offer fra hovedet og flytte til skinke. Hvis det er heldig at dræbe et stort dyr, vil jaguaren ikke bevæge sig væk fra det i flere dage i træk.

Naturlige fjender

Den vigtigste og farlige fjende for en jaguar er en mand, der jagter ham på grund af sin smukke pels. I naturen har denne konge af junglen stort set ingen konkurrenter og trusler: i sit levested er det højest i fødekæden.

Det er vigtigt! For territorium kan kæmpe med store cougars, dominerer som regel dem, men nogle gange får de alvorlige skader.

Under en jagt møder jaguarer nogle gange alvorlige og farlige modstandere - kaimaner, selv om de selv trækker 2 meter monstre ud af deres oprindelige element. På jagt store reptiler, kan de lejlighedsvis blive ofre for en anaconda eller en boa.

Reproduktion og afkom

Jaguarer har ingen specifik parringstid. En kvinde klar til parring (i en alder af 3 år) "informerer" mændene herom, urinerer træer og udsender også karakteristiske "vokaler", som mændene reagerer med hæsse gutturale råb.

Dette er interessant! Nogle jaguarjægere lokket dem og efterligner kvindens parring. Jaguarer, normalt singler, kan kun i dette tilfælde kombineres i grupper.

Men mændene kæmper ikke imellem sig selv, valget er udelukkende lavet af bruden og flyttes midlertidigt til stedet for hans valgte.

Efter parring deles de. Kvinden gør sig til en skovle mellem tykkerne, i en skjult hul eller hul, hvor efter 100 dages graviditet fødes 2-4 killinger. Små jaguarer er endnu ikke så spottede som deres forældre, tykke sorte pletter dominerer i deres pels. Moder lader dem ikke ud af hulen i de første 1,5 måneder af deres liv.

De suger dog modermælk i cirka 5-6 måneder. Mor begynder at tage dem med hende til at jage indtil det øjeblik, hvor de vokser op og vil være i stand til at besætte et selvstændigt territorium, normalt omkring 2 år. Kun omkring halvdelen af ​​de fødte babyer lever til modenhed. Jaguaren kan producere afkom ved at krydse med en panter eller en leopard.

Befolkning og arter status

Manden beskadigede jævnligt jaguarbefolkningen, jagt dem for at beskytte deres besætninger og for den smukke pels skyld. Tidligere blev de mødt i Uruguay og i El Salvador, nu bliver de udryddet der. På grund af øget jagtaktivitet blev jaguarernes habitat reduceret med 2/3 fra originalen. Selv uden jagt nedskærer en person beboelige steder for disse rovdyr.

I dag er jagt efter jaguarer forbudt, men desværre fortsætter poaching. Denne art er opført i IUCN International Red Book som truet med ødelæggelse. Men Brasilien, Mexico og Bolivia har lov til at jage dem med visse begrænsninger.

Hvordan finder du ud af det?

Jaguar er den største jorden rovdyr af den nye verden. Kropslængde uden hale når 180 cm og vægt - 100-120 kg. Det har en massiv men yndefuld fysik, stort hoved og stærke lemmer. Blegrød hud er dækket af mørke pletter, som ofte er konturer med mindre pletter inde på en lys baggrund. Der er op til ni underarter, men debatten om klassificering aftar ikke. En række forskere foreslår at give dem status ikke af underarter, men af ​​befolkninger. Ofte kan du møde melanistiske jaguarer, mørkfarvede individer, på huden, hvor du stadig kan se den karakteristiske plettet farve.

Livsstil og biologi

Jaguar er en ensom rovdyr. Både mand og kvinde har en individuel plot på 25-100 km2. Dyrene markerer sine grænser med urin og klomærker på træerne. Efter 5-15 dage vender dyret tilbage til de samme steder og kontrollerer, at ejerskabet er i orden. Hunter i skumringen, umiddelbart efter solnedgang eller før daggry. I kerne er det en bagholdsrøver, der stalker et offer i tykt græs eller sidder i et træ. Jaguar er en fremragende svømmer, så jagt i vandet er ikke noget problem for ham. Han kan fiske eller endda angribe en krokodille, der sover i en flod. Capybaras, tapirs og bagere er et af hans mulige ofre. Han er altid klar til at angribe enhver tilgængelig bytte, det være sig et dyr eller en fugl. Ofte bryder lægningen af ​​skildpaddeæg og kan klare en voksen skildpadde. Seksuel modenhed i jaguaren kommer i det tredje år af livet. Opdrætperioden er ikke begrænset til en bestemt årstid. Mænd arrangerer ikke kampe - valget af en partner afhænger af kvinden. Når det er bestemt med faderen til fremtidens afkom, flytter den til sit område.

Graviditet varer cirka 100 dage, to eller fire unger er født, som er ensfarvede til voksne, kun mørkere. Om seks uger bruger babyer med deres mor i en hule, og derefter på en rejse på tværs af de amerikanske udvidelser. Den største fjende, men snarere en konkurrent, jaguar er cougar. Den gennemsnitlige levetid for en jaguar er 20-25 år.

Jaguar er opført i den Røde Bog

I løbet af de sidste årtier er den første rækkevidde af jaguaren faldet med 8,75 millioner km2. I dag er det 46% af originalen. Arten forsvandt fra mange vanlige levesteder og blev bevaret hovedsageligt i Amazonasbassinet. Последний ягуар на юге США был убит приблизительно в 1900 г. Некогда обычный и даже широко распространенный вид пострадал из-за преследования человеком и утраты естественной среды. К сожалению, браконьерская охота на него полностью не остановлена, несмотря на большое число природоохранных документов и штрафных санкций.Derudover dør nogle jaguarer i hænderne på landmændene, for hvem disse dyr viser sig at være alvorlige skadedyr, da de angriber kvæg. Kommerciel jagt på jaguarer med det formål at udvinde huder samt indfangning af dyr til salg i private samlinger er næsten stoppet siden 1970'erne.

Men aboriginerne fortsætter med at dræbe jaguarerne for at opnå værdifulde trofæer. I alle lande, hvor denne art af kattefamilien lever, tages der bevaringsforanstaltninger for at bevare den. Siden 1990'erne. Antallet af jaguar begyndte at komme sig. I 2002 blev han overført fra VU kategori til NT kategori.

Det er interessant

Jaguar besatte et vigtigt sted i mange etniske kulturer i Amerika, især i aztekernes kultur og den maya-stamme, hvor dyret var et særligt symbol på magt og styrke. Mayanerne troede på, at jaguaren er en mægler mellem livets og dødens verden samt en særlig protektor for herskere og præster. Også ifølge indiske overbevisninger kan jaguaren efterligne ethvert fugl eller dyrs græd for at lokke dem.

Særegenheder af den mystiske "store kat"

Denne charmerende udseende bosiddende i regnskoven har storslået syn og hørelse, uundværlig til jagt, samt utroligt stærke og skarpe tænder. Om natten ser jaguar lige stor, og hans følsomme overskæg er dyrets vigtigste taktile organ. Det spiser forskellige dyr, herunder tapirer, hjorte, sloths, skildpadder og andre. Utvivlsomt er jaguaren farlig for mennesker.

Jaguar kvinder vælger partneren ekstremt omhyggeligt, så perioden for frieri for den mandlige er aldrig let. Under graviditeten klarer de at give deres killinger et aflukket hus, der er designet til at beskytte de unge mod forskellige ydre trusler, herunder fra repræsentanter for deres egne arter. Børnene skifter snart til dyrefoder og begynder derefter at deltage i processen med sin produktion med deres mor.

Se videoen: Amazing Jaguar Hunting Crocodile While Sleeping. Big Battle Animals Real (Juni 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org