Dyr

Vild skov europæisk kat

Pin
Send
Share
Send
Send


En fremtrædende repræsentant for langlevende med en lunefuld karakter er en skovkat. I artiklen vil jeg tale om trækets egenskaber, livsstil og regler for fodring af et fluffy kæledyr. Jeg vil også være opmærksom på spørgsmålet om avl og holde en kat hjemme.

Beskrivelse af udseendet af en vild skovkatte

Ved første øjekast er det usandsynligt, at det vil være muligt at finde forskelle mellem en skovkat og et kæledyr, men zoologer skelner mellem følgende træk ved racen:

  • større kropsparametre,
  • stump ende af halen,
  • tæt krop
  • benene er lave, og kroppen er langstrakt,
  • ører bredt fra hinanden, har form af en trekant med en lille afrunding, børster mangler,
  • hale del er fluffier.

Kvindernes parametre, som husdyr, adskiller sig fra mændene, og kroppens længde når 70 cm med en vægt på 4-6 kg, mens den mandlige vokser op til 90 cm i længden med en vægt på 7-8 kg.

Højden af ​​skovkatte kan nå 40-43 cm ved skibet

Farven på skovkatte ligner almindelige dekorative Murkas - en grå baggrund med mørke (brune og sorte) striber langs hele kroppen og lemmerne. Men syn og hørelse hos vilde dyr er meget bedre udviklet, hvilket ikke kan siges om instinkt.

Et bredt øjenindsnit giver katten en særlig appel, hvilket gør udseendet mere ekspressivt. Øjenfarve - gulgrøn med det såkaldte tredje århundrede - blink membran.

Forventet levetid er 15 år, og i naturlig habitat når alderen 30 år.

Cat's habitat

Historisk spor af en skovkat er blevet fejret siden oldtiden, for at være eksakt 12 tusinde år siden. På den tid døde mange repræsentanter for flora og fauna på grund af det kolde klima, og denne race formåede at overleve og med succes reproducere, interbreeding med feral domestic katte.

Habitat blev høje bjerge og tætte skove beliggende i den europæiske og centraleuropæiske del (fra den vestlige del af Rusland, Kaukasus til de britiske øer, herunder Balkanhalvøen).

Der er også racer af vilde dyr, der bor i Fjernøsten, dette er en katastrofe fra far øst (leopard) og Amur skovkatte.

Livsstil og ernæring

I naturen bor skovkatte alene og samles kun i små grupper i løbet af parringsperioden. Det sædvanlige sted er glat. Voksne individer markerer deres område, der besidder et areal på op til 2 hektar, og i bjergområder op til 60 hektar.

Aktiveret dyr om natten på grund af jagevaner. Den daglige sats for naturlige katte er mere end 10 rotter eller mus (i fangenskab er den daglige sats for kød 900 gram). Under naturlige forhold formår jægere at indhente op til 20 gnavere.

Så snart dyret kommer frem fra sit hus, falder rovdyren bogstaveligt på ham og dækker sine poter og giver ingen chance for flugt. Skovkatte henter yndefulde ender direkte fra dammen, sidder på en gren, der hænger over vandet.

I det øjeblik, når byttet svømmer, griber katten forsigtigt sin pote ved nakke eller ryg. Ekorre undgår heller ikke det fra deres evne til at hoppe fra træ til træ, overvinde store afstande, de er ikke ringere end hinanden.

Skovkatte spiser småfugle og gnavere

Fødevarer til en skovkat, der lever i naturen, er:

Karakter og vaner

Som enhver rovdyr er en skovkatte aktiv for det meste om natten, i løbet af dagen bruges tid til hvile. Dyret tager dog overskyet vejr til skumringen, så det kan ses på forsøget efter bytte.

Jagtprocessen er ret underholdende, katten spilder ikke energi: med en mislykket forfølgelse venter han på et nyt offer.

Skønhed og reaktionshastighed gør det muligt for skovkatten at overvælde ganske stor byttedyr, der overstiger sin egen størrelse flere gange. Hoppe på offerets ryg, gnager rovdyren gennem halspulsåren og giver ingen chance for overlevelse. Behandler er dyrets indre organer.

Når der fiskes efter små dyr og gnavere, udnyttes ikke mindre energi, fordi mindst 20 af dem er nødvendige for at slukke for sultens følelse.

Oprindelseshistorie

Ifølge de seneste videnskabelige data optrådte vildkatte under Pleistocene, som sluttede for omkring 11.700 år siden og er præget af ekstremt hårde klimatiske forhold. Den efterfølgende offensiv og tilbagetrækning af ismasserne på verdens kontinenter forårsagede en pludselig klimaændring, som udløste en stærk aktivering af specialiseringsprocesser. Dette førte til en lang række nye former i dyrenes og planteverdenen, mere tilpasset de virkelige livsbetingelser (uldne næsehorn, mammutter, kæmpe hjorte, hule løver osv.). Ikke alle dyr var i stand til at tilpasse sig det stadigt skiftende klima, mange døde ud. Men kattene lykkedes, de har mestret tætte skove og høje bjerge for at leve.

Vilde katte lever på jorden i næsten 12 tusinde år

Det videnskabelige navn på skovens vilde europæiske kat er europæisk wildcat. På latin - Felis silvestris Schreber. Hvad kan oversættes som - "vilde, der bor i skoven."

Forskere mener, at domesticering af katte opstod, da folk tæt beskæftigede sig med landbrug og begyndte at lede et stillesiddende liv. De lagrede afgrøder, som tiltrak mange gnavere. Som igen blev let bytte for katte.

Beskrivelse af arten

Hvis skovkatten udstyrer sit hjem langt fra folkene, så vil hun sikkert besøge. For landmænd er vilde katte en reel fare, da fjerkræ (gæs, kyllinger, ænder osv.) Ofte bliver deres bytte. Det er ret svært at visuelt skelne en skovvild fra en almindelig husdyrkat, derfor tiltrækker et vildt dyr sjældent opmærksomhed.

Vild europæisk kat er meget lig den indenlandske kat

Eksterne data

Farven på den vilde kat er brun og røggrå med okkerpletter. Langs hele rygmarven, der begynder fra skulderbladene, lejlighedsvis med en hale, der er en smal, næsten sort, lang strimmel. Mørke tynde langsgående striber løber også langs kinder og krone. Sidens og ydersiden af ​​poterne er af ensartet, modig, lys tone med brune pletter eller små striber. Håret på maven og indersiden af ​​poterne er ret lys med en okkerhals.

På bagsiden af ​​katten er en mørk stripe.

Frakken er højere og tykkere end den af ​​en fyr, der bor hos mennesker. På halen er der flere (5-7) tværgående omgivende sorte striber. Spidsen er altid mørk. Om vinteren bliver pelsen mere ensartet, fluffy og tyk. Forårsmuld forekommer i april-maj, så i november vokser vinterpelsen igen. Pelsens sommerfarve er lidt mere farverig, og de okkerbrune pletter er mere udtalt. Dette gør det muligt for katten at fusionere med det omkringliggende skovlandskab.

De vigtigste egenskaber ved racen er som følger:

  • kropslængden af ​​mænd kan nå 0,9 m, hunner - 0,7 m,
  • vægten er stærkt afhængig af sæsonen, rovets overflod og dyrets alder: hanen - 3,5-7,8 kg, kvinden - 2,7-6 kg,
  • højde hos mødre: mand - op til 0,43 m, kvindelig - op til 0,4 m,
  • forfatningen er stærk og tæt,
  • trunk langstrakt, langstrakt,
  • lemmer af mellemlængde, bagben stærkere,
  • lille hoved med store massive kæber og lidt langstrakt næs næse,
  • tilbagetrækkelige klør,
  • ørerne er små, trekantede, let afrundede, brede fra hinanden, ingen kvaster i enderne (der er små enkelte hår på kanterne),
  • halen er shortish (sammenlignet med huskat) med fluffy og tæt pels, enden er stump (som hakket)
  • tænderne er små, men meget skarpe
  • whiskers (vibrissae) lange, ingen øjenvipper,
  • gule somme tider er grønlige-gule øjne tæt tætte på hinanden, udstyret med en yderligere konjunktivalfold (blink membran), der beskytter mod forskellige ulykker og skader.

Skovdyret har et veludviklet lyd- og lydapparat, lugtesansen er lidt svagere. Generelt er vilde katte meget mere massive og større end almindelige kæledyr.

Ved hjælp af en overskægskat registreres let bytte

Vibrissae (overskæg) kat bruger til at opdage bytte, som er meget tæt på sløret. Dyrets syn er arrangeret, så han ikke kan se genstande under hans næse. Den mindste bevægelse af offeret tillader rovdyret at lægge mærke til det i tide.

Europæiske vildkatte har en forsigtig og ofte aggressiv karakter, venlighed adskiller sig ikke. De lever altid alene, fordi de er enkle rovdyr. Forenes udelukkende i parringsperioden. Hvert dyr lever på en individuel grund på omkring 2-3 km² (i bjerge op til 50-60 km²), hvis grænser er hårdt bevogtet og beskyttet. Hele området af territoriet er markeret ved hjælp af en lugtagtig hemmelighed udskilt af specielle analkirtler. Ejeren efterlader den karakteristiske lugt, der er ejendommelig for ham, kun på buske, træer, stubber og sten, gnider hovedet eller ryggen af ​​hans krop imod dem. Disse dyr kan ikke lide fremmede, de regner ikke engang med deres slægtninge.

Vilde katte er aggressive og uvenlige

En vild kat undgår en person, forsøger ikke at nærme sig bolig. Hvis folk bosætter sig tæt på ham, går han endnu længere ind i ørkenen.

Fra personlige observationer. Vilde katte opbevares ofte i zoologiske haver. Selvom de ikke tømmes, føler de sig godt i de rummelige celler. Især med god ernæring. Men de ser altid meget alvorlige ud, selv alvorlige. Der er altid folkemængder af besøgende nær deres kabinetter, disse evigt dyster og utilfredse dyr ser så usædvanligt ud. Samtidig forbliver de smukke og imponerende.

Wild kat tiltrækker opmærksomheden med et trist og ubehageligt udtryk for sløret

Livsstil og vaner af en skovkat

Den vilde kat er mest aktiv om natten, om aftenen skumringen og i de forudgående timer. Om dagen foretrækker hun at sove i sin permanente hule eller et andet afsondret sted. På jagten går med starten af ​​aftenen. Aktiviteten manifesterer sig inden for 1,5-2 timer før solnedgang, så tager en kort pause. Kort før daggry går dyret ud igen for at jage.

Vilde katte er mere tilbøjelige til at jage ved solnedgang.

Den europæiske kat jager oftere fra et bakhold, men kan snige sig på et ubemærket mål. Nærmer den ønskede afstand, gør flere kraftige spring og klør sit bytte. Nogle gange venter offeret ved indgangen til sit hul eller et afsondret sted. Med et fejlagtigt forsøg forfølger han næsten aldrig et løbevifte på jorden. Men i varmen, jagter et egern, kan det let springe fra gren til gren, som en mart. Stort bytte forsøger at hoppe på ryggen, komme til nakke og gnave gennem arterien. Det dræber små gnavere ved at bide på bagsiden af ​​halsen eller halsen, idet de tidligere har grebet det med klør.

Wildcat venter ofte på et offer i baghold

En vild kat har et stort øre. Hans ører roterer meget hurtigt og kan registrere kilden til en usædvanlig højfrekvent lyd (op til 25 tusind vibrationer pr. Sekund). Det fanger ultralydsstøj, som en lille muslignende gnaver skaber.

Europæiske katte kan vente på gnavere ved udgangen fra hullet

I mørket er den vilde kat perfekt orienteret. Kan med succes fange dyret, som ikke kan ses takket være fremragende hørelse. Klatring træer meget godt og undertiden gør lækker højt i kronerne, næsten øverst på hovedet. I overskyet vejr kan komme ud om dagen. Hvis det regner, vil dyret aldrig forlade Lair uden akut behov. Wildcat kan ikke tolerere regn og vådt vejr, derfor foretrækker at vente på dårligt vejr i et tørt husly. Jagten udsættes for en anden dag.

Dyret svømmer anstændigt, men det gør det ekstremt modvilligt. Selv hvis han er i alvorlig fare, foretrækker han at klatre et træ frem for at komme op i vandet.

Meowing vilde europæisk kat i en lav bryst stemme

Den vilde kat maler i en hæs lav uterin stemme. Men normalt er disse dyr temmelig tavse. Kun i slutningen af ​​vinteren, når parringsperioden begynder, tillader de sig at udtrykke deres følelser i forskellige grøfter, hisser og snorts. På grund af den særegne struktur af strubehovedet og stemmebåndene kan purr. En vred eller aggressiv kat gør en truende skrig og fløjte.

Diætet af skovkatten er ekstremt forskelligartet:

  • fugle (ænder, coots, vagtler, fasaner),
  • fugleæg og kyllinger,
  • gnavere (egern, voles, gerbils, rotter, mol, hamstere),
  • harer og kaniner,
  • insekter
  • slanger, firben,
  • ferskvandsfisk, krebs, snegle, muslinger,
  • muskrater, fritter, martens og andre små rovdyr,
  • grønne blade af nogle urter,
  • hovdyr (roes).

Vilde katte jager hver dag, da de kun får nok mad til en gang. Om natten kan dyret overvinde op til 10 km, mens der spiser op til 20 små gnavere (ca. 500 g kød). I stort spil spiser han indre organer (lever, hjerte osv.).

Dyret jager hver dag, da der kun er nok nok bytte for en gang.

En skovkatte spiser, hænger på bagbenene og svinger lidt. Mad bider fra stykker ved hjælp af sidetænderne. Kød tårer aldrig.

Dyrene kendetegnes af en kraftig fløjt. Hvis der er meget mad, så kan en lille killing 1,5-2 måneder gammel spise ca. 10 små gnavere pr. Dag.

reproduktion

Katte når puberteten i en alder af ca. tre år, kvinder på to år. Perioden af ​​hovedruten sker i vintermånederne (januar-marts). På dette tidspunkt mærker dyr af begge køn aktivt deres territorium og græder også højt og vildt. En katt, der er parat til at komplimere, afgiver særlige muskiske aromaer, der tiltrækker hanner. Omkring hende kommer til flere personer af det modsatte køn, som er meget aggressive og fra tid til anden engagerer sig i voldelige kampe. I grupper af hanner kan der ikke kun være katte af en art, men også racerede dyr. Kvinden parrer med dem, så afkomene viser sjældent racerede.

Under randen markerer vilde katte og katte deres territorium

I kampen for kvinden og for de fremtidige killingers farskab, vinder den mest magtfulde og varige mand.

Når en kat bliver gravid, arrangerer hun en lair til fødslen og opdrættet af killinger i gamle ubrugte hule, sprækker og revner af sten eller i forladte huler af store træer. Bunden af ​​lairen er foret med fjer og græs, hvilket gør blødt sengetøj til fremtidige børn. Graviditet varer fra 63 til 68 dage. Normalt er der 2-4 (sjældent op til 7) killinger i kuldet, som er født blinde, døvede og dækket af en let fluffy coat. Kattens vægt er ca. 200-300 g. Efter to eller tre dage kryber viungerne lidt. Efter 11-15 dage åbne øjne. Månedlige dyr med glæde forlade en hule, frolic, løbe, spille indbyrdes og klatre på de nærmeste træer.

Europæisk vildkat gør en hule i gravhuller eller sprækker

Moderen fodrer dem mælk i 3-4 måneder, men fra ca. 1,5 måneder begynder de at spise fastfood (kød). Og allerede fra to måneder følger killingerne deres mor efter rov, hvor hun lærer dem alle de nyttige færdigheder. Katten bringer levende bytte til hullet for at vise det til børn som undervisningshjælp. Kvinden beskytter aktivt hendes afkom og i tilfælde af fare flytter kattungerne hurtigt til et andet sikrere sted. På trods af kattenes årvågenhed, som forsøger at ikke forlade cuben i lang tid, er dødeligheden blandt dem ret høj.

Fra to måneder tager katten killingerne til jagten.

Juveniler har en mere varieret farve, forskellig fra voksne. Mørkebrune pletter og pletter er spredt over hele kroppen, de smelter sammen på ryggen i brede linjer, halen og poterne er dækket af mange tværgående striber. Men med fem måneder er killingerne også grågyldne. Omkring denne tid forlader unge mænd moderen på jagt efter deres jagtområde, mens hunnerne forbliver på modersiden.

Katte tager ikke del i dyrkning og opdræt af de unge. Alle bekymringer for afkom ligger på katten.

Lejlighedsvis kan kvinden katte en anden gang. De nyeste killinger er født i det sene efterår eller vinteren.

Fjender af en europæisk kat

En vild skovkat har fjender, for hvem det er et genstand for jagt. Ulve, ræve, lynxes, ugler og høge er de farligste. Men dyret er velegnet til livet i naturen, så det er ekstremt svært at fange det. Et sundt dyr forlader let næsten enhver jordfjende, da den straks klatrer op høje træer og klatrer perfekt på dem. Katten er i stand til at skjule sig godt og gemme sig i klippernes sprækker.

Den største fare for unge og uerfarne vilde katte er marten.

Alvorlig fare for unge vilde katte er martens. Mens de jager efter dem, bliver uerfarne unge ofte bytte til martens, selvom de er meget større end dem.

Habitat og rolle i økosystemet

Skovens vildkatte kan mødes i visse dele af Europa, i Lilleasien, i de sydvestlige regioner i Ukraine og også i russiske områder op til Kaukasus-bjergene. Dyret foretrækker at bosætte sig i fjerntliggende fjerntliggende blomstrende løvskove (undertiden nåletræer). Может жить в гористой местности (на скалистых участках) на высоте более 2–3 км. Иногда выбирает для обитания берега рек, селится в густом кустарнике или зарослях тростника.

Дикие кошки обустраивают постоянные логова в заброшенных барсучьих и лисьих норах или в дуплах больших деревьев, не забираясь слишком высоко. Жилища выстилаются сухой подстилкой, состоящей из листьев, травы, мелких веток и перьев. Midlertidige hylder er fordybninger under stejle klipper, små gruber eller simpelthen tyk sammenvævning af grene. Dyret bruges ofte til resten af ​​de gamle forladte redener af store fugle (hegre).

Vild europæisk kat kan arrangere et midlertidigt husly i træerne

I den varme årstid ændrer det ofte sine rookeries, forsøger at flygte fra lopper og andre blodsugende parasitter, som især forstyrrer dyret om sommeren. Midt om vinteren kan man bruge en hul i lang tid, da det er svært at bevæge sig i dyb sne. Der er tilfælde, hvor skovkatte bosatte sig i loftet af granaries, cottages, stalde og andre bygninger.

Et dyr, der ligger tæt på en menneskelig bolig, kan forårsage betydelig skade, da den vil jage fjerkræ. Da katten i nogle tilfælde kun spiser små gnavere, er det oftest gavnligt i naturen. Men det kan ødelægge æg og kyllinger af værdifulde racer af fugle (turachi, fasaner osv.).

Sammen med en ræv anses en vild skovkatte at være bærer af en række farlige smitsomme sygdomme (rabies, toxoplasmose osv.).

Vild europæisk kat i fangenskab

Den europæiske vildskovkat er tæmmet med store vanskeligheder, det er meget svært at holde det i fangenskab. Dyret opfatter de lukkede rum ekstremt hårdt. Genetisk lagt vildskab og uafhængighed kan ikke overvindes af dressur og opdragelse. Imidlertid indeholder mange zoologiske haver i verden disse dyr, hvor de succesfuldt opdrætter.

Det er meget svært at holde en vild europæisk kat hjemme

Fra personlige observationer. Engang kom en vild killing til vores hus. Han blev hentet af en velkendt medfølende jæger i skoven. I udseende var dyret 5-6 måneder gammelt. Han huddlede under skabet, konstant hisset og rumlede, nægtede at tage mad. At tage det i hånden og der var ingen tvivl. Skarpe kløer og tænder gjorde kattungen farlig for andre. I omkring to uger forsøgte vi at tæmme ham, men alt var ubrugeligt og barnet forblev helt vildt. I løbet af denne tid var han meget tynd og begyndte at se dårligt ud. Jeg var nødt til at vende tilbage til naturens barm.

Egenskaber ved vedligeholdelse og pleje

Det er næppe muligt at holde en renraset kat i en lejlighed, fordi det er yderst ubehageligt for rovdyret at bo der. Byforholdene er absolut ikke egnede til dette dyr.. Kattunger født ud af det vilde arve rovdyrinstinkt og en forsigtig holdning til mennesker fra en vild mor. Et vildt dyr, der er tilpasset naturlige forhold kræver en vis frihed og et stort rum at flytte. Derfor mere egnet privat husstand med mulighed for at holde en kat i en rummelig aviary.

Det anbefales at købe små killinger (ikke ældre end 2-4 måneder) fra professionelle opdrættere, der allerede indeholder flere generationer tamdyr. I dette tilfælde kan katten tømmes. Men hun vil stadig være ekstremt frihedsbevidst, uafhængig og uafhængig karakter og vil aldrig være kærlig. Babyer født i fangenskab bliver vant til en person fra de allerførste dage af livet. Prædatory vaner er lidt sløvet, dyr tager mad fra en person, bliver mere omgængelig og reagere på kærlighed.

Det anbefales at købe killinger fra professionelle opdrættere.

Det anbefales ikke at tage en vild kat ind i huset, hvis andre kæledyr allerede bor der. De kan næppe få venner. Et forsøg på sameksistens kan ende i tragedie.

At fodre en vild europæisk kat skal være så tæt på naturen som muligt. I sin kost omfatter følgende produkter:

  • magert kød (oksekød, kylling, kanin osv.)
  • mejeriprodukter
  • flodfisk,
  • slagteaffald (lever, hjerte, lunger osv.)
  • æggene.

Det er nødvendigt at give dyret vitamin- og mineralkomplekser. Dyr elsker ung kat græs og spire af havre.

Fodring af vilde katte i fangenskab skal afbalanceres.

Korrekt ernæring er ekstremt vigtigt for skovkatte. Afbrydelse af kosten kan føre til en ubalance i forholdet mellem calcium og fosfor i kroppen og forårsage øget traume for dyret (knoglefragthed). En massiv forfatning og tung vægt gør situationen meget værre.

Kompetent pleje af disse rovdyr består i regelmæssige vaccinationer, tager antihelmintiske lægemidler, kloskæring, rensning af øjne og ører. Det er nødvendigt at tage sig af loppedræbende stoffer (dråber på skåle, kraver osv.). Det er nødvendigt at koge ulden konstant, især i løbet af smeltetiden.

Levetid og sundhed

Genetisk vilde europæisk kat har fremragende sundhed og stærk immunitet. Imidlertid lider dyr med flere sygdomme med ukorrekt fodring og dårlige forhold:

  1. Polycystisk nyresygdom. Flere cystiske formationer i nyreskytten, der forårsager forstyrrelse af urinsystemet.
  2. Glycogenosis. Meget sjælden arvelig patologi forårsaget af mangel på særlige enzymer. Killinger dør i de første måneder af livet.
  3. Hypertrofisk kardiomyopati. Patologi af det kardiovaskulære system, arvet.
  4. Retinal dysplasi. Forårsager et fald i synet.

Med god pleje når levetiden for en skovkatte i fangenskab op til 30 år, hvilket langt overstiger levetiden under naturlige forhold.

Antal arter

Størrelsen af ​​sorten af ​​den vilde europæiske kat i de seneste årtier er faldet markant. Befolkningen af ​​disse dyr er kraftigt reduceret på grund af det stigende antal byer og dannelsen af ​​forstæder. I Europa er de næsten væk. Den største trussel mod arten er en kraftig reduktion af skovområderne. Den maksimale massefylde er ikke mere end 20-30 individer pr. Hektar, men oftere overstiger det ikke 2-3 stykker pr. 1 km². Ændringen i antallet af små muslignende gnavere samt ugunstige vejrforhold (svære kolde vintre) har en betydelig indvirkning på befolkningens størrelse. Ofte falder dyret ind i fælder og fælder.

Antallet af europæiske vildkatte er faldet markant i de seneste årtier.

Den vilde centraleuropæiske kat er opført i CITES-konventionen (II-bilag).

I Rusland anerkendes vildkatten som en sjælden og lille art, der er almindelig i et begrænset område. Det er beskyttet i en række reserver og reserver (Tiberdinsky, Kaukasus).

Jeg vil gerne vide alt

Kat vild eller skov, europæisk vildkat latinske navn: Felis silvestris Schreber.

Indledningsvis dækkede området det meste af Vesteuropa og Centraleuropa: i nord - til England og Østersøen, i syd omfattede Spanien, Italien, Balkanhalvønen, Lilleasien, Kaukasus, den nordøstlige grænse passerede gennem de vestlige regioner i det tidligere Sovjetunionen. Nu befinder denne underart i Vest- og Østeuropa, den sydvestlige del af Ukraine og Kaukasus. Til levevis foretrækker den døve blandede skove, hvis den ligger i bjergene, kan den stige til en højde på 2-3 km over havets overflade.

Wild kat fører natlig og twilight livsstil. Kan ikke lide skidt, overskyet vejr. Derfor, hvis det regner om natten, vil den europæiske kat sidde i dens lair, og den næste dag vil gå på jagt. Ofte jager de inden solnedgang og ved daggry.


Skovkatte er individualister, der bor alene og forener kun for parringsperioden. Habitat spænder fra 1-2 hektar på sumpene, op til 50-60 hektar i bjergene. Grænserne for hans mesters sted er præget af den duftende hemmelighed af analkirtler. Hanner under kælen på jakt efter kvinder kan gå ret langt fra hovedstedet for bopæl. For permanente lysthuse vælger en vild katte i skoven normalt lavtliggende huler af gamle træer. I bjergene finder han også tilflugtssted i klippernes sprækker, gamle gravhuller og ræve.

Det er bemærkelsesværdigt, at katten i dem ikke kun arrangerer permanente huslyer i de steder, hvor der er mange badgerhuller, men også undslipper fra fare, selvom der er mange træer rundt. En hule eller hule bestemt til avl er foret med tørt græs, blade, fjerfugle. Midlertidige lejre er små huler, nedtryk under klipper, nogle gange bare en tæt sammenknytning af grene. I sumpene skjuler katten ofte til hvile i træernes gafler, i forladte rejer af hegre.

Grundlaget for skovkatten er muse og voles, det andet sted hører til kylling og vandfugle. I bjergområder fanger han og spiser egern og sovesal, fra fugle - fasan, keklika, partridges. I sine floodplains er dets hovedredder ænder af forskellige arter, hyrdefugle og også vandrotter og muskrater. I ynglesæsonen ødelægger vilde katte mange reden ved at spise æg og kyllinger. I de år, hvor der er mange harer, jager skovkatten dem godt. I flodens flodpladser i fangstperioden fanges fisk. At bo ved siden af ​​en mand bærer en rimelig mængde fjerkræ.

På trods af den relativt lille størrelse er skovkatten en ret alvorlig rovdyr. Så han angriber hovdyrene, såsom rådyr, gemme, huslige og vilde geder. På steder, hvor der er mange Pasyuk-rotter eller en almindelig hamster, falder de regelmæssigt på en kat, selvom ikke alle hunde risikerer at angribe disse ret onde gnavere. Hvor nutriaen er opdrættet, trænger katten ind på gården og bærer de unge. Nogle gange angriber vilde katte medlemmer af vævfamilien - ermine, væsel, frugt. Cunhas forsvarer altid desperat sig selv og kan selv kvæle den uheldige kat.

På jagten går katten ud i 1-2 timer før solnedgang, i midten af ​​natten tager det en kort hvile, ved daggry er det igen aktiv. Ofte skjuler han byttet og fangster i 2-3 hoppe op til 3 meter lang, hvis det første kast ikke lykkes, fører rovdyret oftest ikke det mislykkede bytte. Han kryber op små gnavere, sidder nær udgangen fra hullet eller ved revnen i stenene. I sumpene sætter katten et bakhold på et træ lavt over vandet, hvorfra det forsøger at fange en flydende and med sin pot eller at fange den ved at hoppe på ryggen. I forfølgelse af et egern kan en skovkatastrofe klatre op til toppen af ​​høje træer, og nogle gange hoppe i spænding fra træ til træ, som en mart. Katten tager et lille offer med sine poter og dræber det ved at bide på bagsiden af ​​hovedet. Ved at angribe et større dyr springer han nogle gange på ryggen og forsøger at gnave halsen.

Med en overflod af mad er dyret ret forfærdeligt: ​​en killing i 1,5-2 måneder kan spise op til 10 mus om dagen, en voksen katte i fangenskab spiser op til 900 g kød. Skovkatten, som alle små katte, spiser sidder på bagbenene og bukker og lægger ikke sine forben på jorden (dens albuer hæves). Han bider sædvanligvis stykker mad med sidetænder og slipper den ikke af.

Dette dyr bevæger sig forsigtigt væk fra enhver jordforfølger, gemmer sig i træer eller i klippernes sprækker. Skovkatten svømmer godt, men stræber modvilligt ind i vandet, selv når det forfølges. En vild kat søger efter bytte ved hjælp af hør og syn, lugtesansen er dårligt udviklet. Overbevisende overførsler med vanskeligheder, dårlig tamed. Stemmen er en temmelig lav hæsemus. Ligesom alle små katte kan det "spinde" under indånding og spænding: dette sikres af strubehovedets særlige struktur, som adskiller små katte fra de store - panthere. Generelt er vokalrepertoaret ganske forskelligt: ​​forskellige følelser er udtrykt ved snorting, lavt rumbling, hissing.

Skovkatte racer 1-2 gange om året. Hovedruten foregår i januar-marts. På nuværende tidspunkt markerer både mænd og kvinder ofte territoriet oftere end normalt, højt og klogt skrigende. Mandene, i grupper, der går efter en kvinde, kæmper fra tid til anden for besiddelse af det. Katte af det første kuld vil blive født i april-maj, de seneste - i begyndelsen af ​​december. Ofte bringer kvinden 3-6 killinger, de er helt hjælpeløse, dækket af blødt hår. Farven på den unge er forskellig fra den voksne: mørkebrune pletter spredes over kroppen, sammenfletter på ryggen i brede striber, bagbenene og halen er stribet med mange tværgående striber. Disse egenskaber er mere end farven på voksne skovkatte, svarer til den gamle type farve af små vilde katte.

Hanen tager ingen rolle i at høste afkom. All pleje ligger på kvinden: mens killingerne er små, forlader de ikke dem alene i lang tid, beskytter nøjagtigt små rovdyr såsom en ferret eller en ermine fra angreb. I tilfælde af fare trækker hun sig ind i en ny lair. Mælkefodring varer 3-4 måneder, men efter halvanden og halvt efter fødslen forsøger killingerne at spise kød. I denne alder begynder de at komme ud af hegnene og som de yngre kyllinger fumler og spiller uendeligt, klatrer de ofte på nærliggende træer. Der er de i fare og gemmer sig. I en alder af to måneder begynder killingerne at følge jagen efter deres mor, i løbet af yderligere 2-3 måneder adskiller de sig og bliver uafhængige jægere.

Den europæiske skovkat har mange fjender, der jævnligt jager det. Blandt dem er de farligste ulve, ræve, jakaler. Men det er meget svært at fange en kat (både vildt og indenlandsk), da det undslipper fra alle jordens rovdyr i træerne, hvor den perfekt klatrer.

Den vilde skovkat, eller rettere dens kaukasiske underarter, er opført i Den Røde Bog som en sjælden art, der beboer et bestemt område.

Den kaukasiske underarter F. s. Bor i Rusland. caucasica. Området i Rusland dækker de sydlige dele af Dagestan, Tjetjenien, Stavropol og Krasnodar Territories, Kabardino-Balkaria, Nordossetien og Adygea. Den nordlige grænse af området i Krasnodar Territory er cirka 45 ° N, østlige. grænsen falder 1-2 grader syd. På tilstødende områder bor skovkatten i Georgien, Armenien, Aserbajdsjan.

En skovkatte ligner en almindelig grå huskat, især i farvning, så det er ofte svært at genkende dem, især da katte ofte kører vildt. Hans hale er kortere end den af ​​en huskat, fluffy og tyk, med en stump spids. Ørene er mellemstore, afrundede-trekantede, uden kvaster, i vidt omfang. Frakken er af mellemlang længde, relativt ensartet - kun håret på halen er meget længere. Vinterjakke fluffy og tyk. Vilde katte smelter to gange om året: forårsmuldt slutter i maj, efterårsmelt i midten af ​​november.

Spor kan ikke skelnes fra spor af en huskat og kun lidt større hos voksne. Katte har fem fingre på hver af de forreste poter og kun fire fingre på bakken. Katte har kløer, der kan trække sig ind i kappen, når de ikke er i brug.

Imidlertid bor katten i mere sydlige områder, hvor der ikke er skove, der hovedsageligt befinder sig i myrer - røde og talc buske langs floder og endda havet (f.eks. I Dagestan). Her for ham er i hvert fald individuelle træer af særlig betydning, i hans huler arrangerer han boliger. En vildkatte kan endda leve på flydende øer: En lair ligger normalt i centrum, ved siden af ​​er der en legeplads hvor killinger spises og killinger leger, og lidt væk er et toilet. I floddalerne blandt sumpene og skrubberne er det nogle gange fundet sammen med Kamyshev-katten.

I bjergene i Kaukasus bor det i højder op til 2500-3000 m overalt, hovedsagelig i bånd af løvskove, mindre ofte i nåletræer. I de nedre strækninger af Terek og Kuban bor i vasserne og tykkelsen af ​​buske. Foretrækker døve skovområder.

Fjender: Fjende og konkurrenter af skovkatten - reed cat, lynx, jackal, ræv, marten. Især i Karpaterne var afgangen fra katten fra de områder, hvor lodret kom ind, noteret. Den mest alvorlige fare er trods sin overlegenhed i størrelse, at den er til katten - selv en vildkatteby, de forårsager mange unge katte, især i Centraleuropa. Med hensyn til reedkat skærer dets sortiment kun med skovområdet på steder - især i Kaukasus, og selv er disse arter adskilt biotopisk: Røden befinder sig i lavtliggende områder, og skoven ligger højere - på bjergskråningerne. Der er ingen data angående ræven, og sjakalen undgår selv en vild kat, der efterlader carrion ved udseendet og begynder at spise igen kun efter katten forlader.

Skovkatten er en typisk rovdyr med et bredt og varieret udvalg af bytte. Dens sædvanlige mad er små gnavere: mus, voles, sovesal. For det andet er fuglene, især kylling - i Dagestan, for eksempel lider af partridges og fasaner lider af en vild kat. Små fugle spiller en mindre rolle i kosten. I det sidste århundrede jagede katten en bustard, og en gang i lairen blev der fundet fjer af den hvide tailed ørne.

I levesteder tæt på vand er dens vigtigste fødevarer grårotter, vandmængder, muskrater, nogle gange nutria og fugle, der nester her - coots, chaps, grå ænder. Katten fanger fisk, især ørred i små vandløb under gydning, spiser krebs, bløddyr, insekter og lejlighedsvis planter, hovedsageligt blade af sedger og korn. Han jagter harer og kaniner, insektdyr (mol, shrews), reptiler (firben og muligvis slanger) og kan jagt små rovdyr (væsler, herminer, fritter, martens). Hans angreb på unge rådyr og skind blev gentagne gange bemærket, måske har nogle katte endda specialiseret sig i dem.

Vilde skovkatte har veludviklet hørelse og vision, flair er svagere. Cat ører kan rotere hurtigt for at identificere kilden til en bestemt lyd og kan reagere på frekvenser på op til 25.000 vibrationer per sekund. Из-за этой способности, коты могут слышать даже ультразвуковые шумы, создаваемые маленькими грызунами. Это иногда позволяет им обнаружить и захватить добычу, которую они не видят. Их зрение хорошее, но вероятно не лучше, чем у людей. Количество цветов, которые видят коты меньше, чем человеческий спектр. Глаза котов расположены на передней части головы. Хотя это позволяет им иметь превосходное восприятие глубины (стереоскопическое зрение) - полезный инструмент при охоте, коты не могут видеть объекты непосредственно под их носами.De har også evnen til at se selv meget små bevægelser, som hjælper dem med at opdage bytte i tide. Deres øjne er tilpasset til synet i et svagt lys til jakten på bytte om aftenens skumring eller før daggry.

Et andet fremragende følelsesorgan i katte er whiskers eller vibrissae. Whiskers er særlige hår, der bruges som meget følsomme sensoriske organer. Katten bruger sine whiskers til at afgøre, om dens krop kan presse gennem små huller, såsom små rør eller andre genstande. De bruger dem også til at opdage rovets bevægelser i nærheden af ​​deres næse.

Katten er overvejende natlig, selv om der er information om dagjagt, for det meste i overskyet vejr og især om sommeren. Normalt starter jagten en time eller to før solnedgang, i midten af ​​natten skal hvile, og i morgen går katten igen til bytte. En europæisk vildkat rejste 10 km pr. Nat.

Huler, sprækker i klipperne og graver af andre dyr tjener som det sædvanlige tilflugtssted. Blandt stenene og i gravene strækker katte boligerne med tørt græs, blade, fjer og i hulene er de tilfredse med det naturlige støv. Om sommeren ændrer de ofte deres hvilested og forsøger at slippe af med lopper, især mange på nuværende tidspunkt, men om vinteren, når høj sne gør det svært at flytte, kan de forblive i samme hule i lang tid. Ikke en gang lagt mærke til deres spor i nærheden af ​​menneskelige huse og selv i bygningerne selv - i loftet på skure og hytter.

Klatrer perfekt træer. Jager fra baghold eller skradom, der bevæger sig helt stille.

Afhængig af jagtens formål er dens metoder forskellige, men der er også generelle øjeblikke. Katten sner sig normalt op til byttet, og når det kommer nærmere fanger det det, laver flere hopp og fejler på jorden, det følger ikke. Men hvis offeret hoppede på et træ under jagt, kunne han jage ofrene, klatring til toppen og endda hoppe fra træ til træ. Nogle gange kigger katten rovet ved udgangen fra sin grav eller anden husly.

Små katkatte klør og dræber, bider gennem halsen eller halsen, store hopper på ryggen, forsøger at gnave gennem halspulsåren. Hvis jagten er vellykket, kan en vildkatte spise mere end 2 dusin mus med en samlet vægt på omkring halv kilo, men i stort bytte er det normalt kun interesseret i insiderne - hjertet, lungerne og leveren. I fangenskab spiser et voksent dyr normalt op til et kg kød om dagen.

I bjergene i Kaukasus er præget af regelmæssige sæsonmæssige migreringer, især i sne og kolde vintre

Social struktur: fører en hemmelighedsfuld ensom livsstil. Det enkelte sted indtager ca. 2-3 km2.

For at kommunikere bruger katte både en række lyde, som kommunikerer forskellige intentioner, samt visse visuelle signaler under et personligt møde, såsom: løft håret på dorsalsiden, bevæger halen og ansigtsudtryk.

Mænd af vilde katte markerer grænserne for deres område ved at sprøjte "duftende" urin på forskellige genstande af deres plot. Katte har lugtkirtler på panden, rundt om munden og nær bunden af ​​deres hale. Katten gnider disse kirtler på forskellige genstande for at markere dem med lugten.

Den genetiske nærhed af skoven og husholdningenes katte under visse forhold er en forudsætning for dannelsen af ​​hybridformer, hvor hyppigheden af ​​forekomsten stiger i forhold til graden af ​​menneskeskabt omdannelse af naturlige levesteder og forstyrrelse af skovkatastrofernes befolkningsstruktur. Men under betingelserne i nord. Problemet med den genetiske renhed af skovkatopopulationen i Kaukasus er ikke så akut som i Vesteuropa og Sydeuropa.

I betragtning af de aggressive forhold mellem katte under randen er der tvivl om muligheden for en vellykket konkurrence af indenlandske mænd, mindre og svagere, med vilde. Heraf konkluderes det, at hybridisering kun kan påvirke typen af ​​indenlandske katte. Men ikke kun mænd er udsat for vildskab, men tilsyneladende er kvinder påvirket lige, og afkom af vilde hanner, som de opdrættet i frie forhold, vil stadig være hjemme hos den vilde befolkning og blandes på en eller anden måde med den.

Således, hvis selve muligheden for hybridisering mellem en hjemmekat og en vild er helt naturlig, divergerer meninger om dens faktiske naturlige skalaer sig alvorligt.

Katte, der bosætter sig i nærheden af ​​boligen, kan spise fjerkræ. Skovkatten skader ødelæggelsen af ​​forskellige fuglefugle, men til tider fodrer den næsten udelukkende på små gnavere, der spiser dem i store mængder, end det er åbenlyst. I Kaukasus, hvor der er mange fasaner og turaci, er det utvivlsomt skadeligt, fordi det ødelægger disse værdifulde fugle.

Dens kommercielle værdi er ikke stor. Selvom i midten af ​​XX århundrede. Antallet af katte blev påvirket af jagt - i 50'erne. i det nordlige Kaukasus blev høstet op til 5.000 skind hvert år. I moderne forhold er jagt ikke en væsentlig begrænsende faktor og er som regel ikke fokuseret. Skovkat falder ofte i fælderne og fælder sætter på martens.

Lokale katte bærer en række sygdomme, som kan overføres til mennesker, herunder rabies, kattefeber og flere parasitære infektioner.

Opført i tillæg 2 til CITES, tillæg 2 til Bernerkonventionen.

Den er beskyttet i en række reserver (Kaukasus, Teberdinsky osv.) Og reserverer Nordøst. Kaukasus. Kategori: 3 er en sjælden art med et lille antal og almindeligt i et begrænset område. Der er ikke udviklet særlige sikkerhedsforanstaltninger. Problemet med at bevare en skovkat i Rusland er tæt forbundet med problemet med at strømline skovaktiviteter i Norden. Kaukasus og bevarelsen af ​​et unikt bånd af løvskove.

Af flere grunde, hvis vigtigste er skovreduktion, er skovkatten i mange europæiske lande forsvundet. Som en forsvundet art er den inkluderet i Den Hvide Røde Røde Bog, dens bevarelse i Litauen er problematisk. I Moldova (anslået midten af ​​80'erne) forblev 60-70 personer. I Ukraine er det for nylig blevet spredt ret bredt: i hele Polesie, især i vest, i Karpaterne - til højder på 1200-1400 m - og Transcarpathia samt i sydvest langs rivens nedre strækninger. Nu er det kun bevaret i Karpaterne (nummer 300-400 individer) og muligvis ved Donaumundingen.

I de seneste årtier er antallet og rækkevidden af ​​den kaukasiske skovkat i Rusland faldet primært som følge af ødelæggelsen af ​​naturlige biotoper. Udsigt forsvundet i flodens nedre rækkevidde. Sulak (Dagestan) er antallet af mennesker i bjergområder reduceret som følge af den igangværende ødelæggelse af løvskove. I de mest optimale biotoper kan befolkningstætheden nå 20-30 individer / km2, men overstiger normalt ikke 1-2. Tætheden af ​​skovkatopopulationen under Kaukasus forhold er udsat for udsving i perioder på ca. 2-3 år, som normalt er forbundet med dynamikken i antallet af muslignende gnavere og under dårlige vejrforhold (kolde og snefulde vintre).

Data om det samlede antal skovkatte i Rusland er ikke tilgængelige. I Dagestan i slutningen af ​​80'erne. der var omkring 100 individer af denne art.

Så her er det - vores sædvanlige kat. En nær slægtning, hvis ikke den samme, er en europæisk vildkatte.

Og her er vores rubrik startet: Vildkatte: MANUL

Liv i fangenskab

Raceskogkat på grund af dets fysiologiske egenskaber kræver plads og frihed. For at holde sådanne dyr i småbylejligheder anbefales ikke, de er mere egnede til et privat hus eller lejlighed med et stort areal.

Har "kompleks karakter», skovkatten derhjemme kan sizzle hos ejeren, men er generelt afbalanceret, kan ikke lide at deltage i konflikter, viser aggression ekstremt sjældent. Må godt gøre venner med andre kæledyr, herunder hunden. Afviger observation, vænner sig til et bestemt arrangement af objekter. Misliker gæster og undgår. Husdyr er tilbøjelige til at vise natlig aktivitet, hvilket medfører ulejligheden for ejere.

Vedligeholdelse af skovkatte giver ingen særlige vanskeligheder - det er nok at besøge dyrlægen regelmæssigt, kæbe håret en gang om ugen, fodre en afbalanceret kost. Dyret, der bor i lejligheden, skal du gå. Kost på indholdet af proteiner, fedtstoffer og kulhydrater bør ikke afvige fra det i naturen. Det bør omfatte slagteaffald, magert kød, fisk og vitamintilskud.

Vilde katte har et godt helbred og med passende pleje kan leve mere end 15 år.

Du kan købe en skovkat i en specialiseret børnehave. Kostnaden for racen er ret høj, prisen starter fra 10 tusind rubler.

Art: Felis silvestris Schreber = Vild [Europæisk, Skov] Kat

Kat vild eller skov, europæisk vildkat latinske navn: Felis silvestris Schreber.

Nogle gange er en skovkat og en steppe kat (F. lybica) tæt på den kombineret til en art under den fælles skovkatte. Underarter: Kaukasisk skovkat / Felis silvestris caucasica

Indledningsvis dækkede området det meste af Vesteuropa og Centraleuropa: i nord - til England og Østersøen, i syd omfattede Spanien, Italien, Balkanhalvønen, Lilleasien, Kaukasus, den nordøstlige grænse passerede gennem de vestlige regioner i det tidligere Sovjetunionen.

Den kaukasiske underarter F. s. Bor i Rusland. caucasica. Område i Rusland omkring griber de sydlige dele af Dagestan, Tjetjenien, Stavropol og Krasnodar-områderne, Kabardino-Balkaria, Nordossetien og Adygea. Den nordlige grænse af området i Krasnodar Territory er cirka 45 ° N, østlige. grænsen falder 1-2 grader syd. På tilstødende områder bor skovkatten i Georgien, Armenien, Aserbajdsjan.

En skovkatte ligner en almindelig grå huskat, især i farvning, så det er ofte svært at genkende dem, især da katte ofte kører vildt. Hans hale er kortere end den af ​​en huskat, fluffy og tyk, med en stump spids. Ørene er mellemstore, afrundede-trekantede, uden kvaster, i vidt omfang. Frakken er af mellemlang længde, relativt ensartet - kun håret på halen er meget længere. Vinterjakke fluffy og tyk. Vilde katte smelter to gange om året: forårsmuldt slutter i maj, efterårsmelt i midten af ​​november.

Spor kan ikke skelnes fra spor af en huskat og kun lidt større hos voksne. Katte har fem fingre på hver af de forreste poter og kun fire fingre på bakken. Katte har kløer, der kan trække sig ind i kappen, når de ikke er i brug.

Cat tænder er ekstremt specialiserede. Fangs er fremragende til at få ofre (holder dræbte). Pinnacles specialiserer sig til at tygge. Tungen er dækket af meget små, skæve papiller, som bruges til at pleje og slikke kød fra benet. Selvom katte har overskæg, har de ingen øjenvipper. De har et fuldt indre øjenlåg eller en blinkende membran, der beskytter øjet mod skade og tørring.

Farve: Den samlede tone er grå. Et karakteristisk træk ved farvningen er en smal sort stribe, der løber fra skulderbladene langs ryggen langs hele ryggen, og sommetider passerer over halen. På panden og kronen er der 4 sorte langsgående striber. Sidene og ydersiden af ​​poterne har mørke striber eller ikke-ensartede pletter. Maven og de indre overflader af poterne er lettere, med et snev af okker, som også vises på ansigtet af hovedet. På halsen er der nogle gange en hvid plet, der er ofte hvide pletter mellem de forreste poter og i lysken. Hale: Enden (flere centimeter) er ensartet sort, derefter - 5-7 tværgående ringformede bånd, mere sort og bred ved enden, mindre - ved roden.

I sommeren er pelsen lettere, med en mindre blanding af okker og et mindre udtalt mønster. I unge killinger, der endnu ikke har forladt heden, er sorte fløjlsagtige pletter lysere og større i området end hovedbakgrunden. Måske falder mønsteret og farven med alderen. Der er næsten ingen kønsforskelle i farve.

En voksen mand når 91 cm i længden (43 cm i højden ved skuldrene), kvinden - 40-77 cm.

Vægt: Vægt afhænger af alder, årstid og overflod af mad, varierer hos mænd fra 3,3 til 7,7 kg (normalt 5-7 kg) og hos kvinder fra 2,6 til 5,8 kg. Data om mænds vægt op til 11,5 og hunner op til 10 kg giver anledning til alvorlig tvivl. Mentioner af katte, der vejer 15 og endog 18 kg, betragtes som konsekvenser af jagtoverdrifter.

Levetid: Den maksimale levetid i naturen er 15 år, i fangenskab - op til 30 år.

Stemme: Lyden af ​​en skovkat er som skrig af hjemmekatte. Især indbefatter de aggressive fløjter og hylende, blid purring, hissing og andre lyde.

Habitat: Skildkatten er i modsætning til lynx, en art hovedsagelig af taiga, en typisk indbygger af løvfældende og blandede skove, som bestemmer sit levested. Den mest typiske habitat for denne art er løvskove (i Karpaterne er det primært bøg). I bjergene foretrækker han stenrige og klare områder, hvor han arrangerer boliger i sprækker eller placeringer, også bosætter sig i træhuler (sædvanligvis ikke meget høje), i huller af faldne kufferter og kan besætte overgivne ræve af ræve og dugge.

Imidlertid bor katten i mere sydlige områder, hvor der ikke er skove, der hovedsageligt befinder sig i myrer - røde og talc buske langs floder og endda havet (f.eks. I Dagestan). Her for ham er i hvert fald individuelle træer af særlig betydning, i hans huler arrangerer han boliger. En vildkatte kan endda leve på flydende øer: En lair ligger normalt i centrum, ved siden af ​​er der en legeplads hvor killinger spises og killinger leger, og lidt væk er et toilet. I floddalerne blandt sumpene og skrubberne er det nogle gange fundet sammen med Kamyshev-katten.

I bjergene i Kaukasus bor det i højder op til 2500-3000 m overalt, hovedsagelig i bånd af løvskove, mindre ofte i nåletræer. I de nedre strækninger af Terek og Kuban bor i vasserne og tykkelsen af ​​buske. Foretrækker døve skovområder.

Fjender: Fjende og konkurrenter af skovkatten - reed cat, lynx, jackal, ræv, marten. Især i Karpaterne var afgangen fra katten fra de områder, hvor lodret kom ind, noteret. Den mest alvorlige fare er trods sin overlegenhed i størrelse, at den er til katten - selv en vildkatteby, de forårsager mange unge katte, især i Centraleuropa. Med hensyn til reedkat skærer dets sortiment kun med skovområdet på steder - især i Kaukasus, og selv er disse arter adskilt biotopisk: Røden befinder sig i lavtliggende områder, og skoven ligger højere - på bjergskråningerne. Der er ingen data angående ræven, og sjakalen undgår selv en vild kat, der efterlader carrion ved udseendet og begynder at spise igen kun efter katten forlader.

Skovkatten er en typisk rovdyr med et bredt og varieret udvalg af bytte. Dens sædvanlige mad er små gnavere: mus, voles, sovesal. For det andet er fuglene, især kylling - i Dagestan, for eksempel lider af partridges og fasaner lider af en vild kat. Små fugle spiller en mindre rolle i kosten. I det sidste århundrede jagede katten en bustard, og en gang i lairen blev der fundet fjer af den hvide tailed ørne.

I levesteder tæt på vand er dens vigtigste fødevarer grårotter, vandmængder, muskrater, nogle gange nutria og fugle, der nester her - coots, chaps, grå ænder. Katten fanger fisk, især ørred i små vandløb under gydning, spiser krebs, bløddyr, insekter og lejlighedsvis planter, hovedsageligt blade af sedger og korn. Han jagter harer og kaniner, insektdyr (mol, shrews), reptiler (firben og muligvis slanger) og kan jagt små rovdyr (væsler, herminer, fritter, martens). Hans angreb på unge rådyr og skind blev gentagne gange bemærket, måske har nogle katte endda specialiseret sig i dem.

Vilde skovkatte har veludviklet hørelse og vision, flair er svagere. Cat ører kan rotere hurtigt for at identificere kilden til en bestemt lyd og kan reagere på frekvenser på op til 25.000 vibrationer per sekund. På grund af denne evne kan katte endda høre ultralydsstøj fra små gnavere. Dette giver nogle gange dem mulighed for at opdage og fange bytte, som de ikke kan se. Deres syn er godt, men sandsynligvis ikke bedre end menneskernes. Antallet af farver, som katte ser, er mindre end det menneskelige spektrum. Kattens øjne er placeret på forsiden af ​​hovedet. Selv om dette giver dem mulighed for at få en fremragende dybdeopfattelse (stereoskopisk vision) er et nyttigt redskab, når de jager, kan katte ikke se objekter direkte under deres næser. De har også evnen til at se selv meget små bevægelser, som hjælper dem med at opdage bytte i tide. Deres øjne er tilpasset til synet i et svagt lys til jakten på bytte om aftenens skumring eller før daggry.

Et andet fremragende følelsesorgan i katte er whiskers eller vibrissae. Whiskers er særlige hår, der bruges som meget følsomme sensoriske organer. En kat bruger sine whiskers til at afgøre, om dens krop kan klemme gennem små huller, såsom små rør eller andre genstande. De bruger dem også til at opdage rovets bevægelser i nærheden af ​​deres næse.

Katten er overvejende natlig, selv om der er information om dagjagt, for det meste i overskyet vejr og især om sommeren. Normalt starter jagten en time eller to før solnedgang, i midten af ​​natten skal hvile, og i morgen går katten igen til bytte. En europæisk vildkat rejste 10 km pr. Nat.

Обычным убежищем служат дупла, расселины в скалах и норы других животных. Среди камней и в норах коты выстилают жилища сухой травой, листьями, перьями, в дуплах же довольствуются естественной подстилкой из трухи. Летом они часто меняют места отдыха, стремясь избавиться от блох, особенно многочисленных в это время, зимой же, когда высокий снег затрудняет передвижение, могут подолгу держаться в одном логове. Не раз замечали их следы вблизи человеческих домов и даже в самих постройках - на чердаках сараев и дач.

Klatrer perfekt træer. Jager fra baghold eller skradom, der bevæger sig helt stille.

Afhængig af jagtens formål er dens metoder forskellige, men der er også generelle øjeblikke. Katten sner sig normalt op til byttet, og når det kommer nærmere fanger det det, gør flere hopper, forfølger ikke det, hvis det fejler på jorden. Men hvis offeret hoppede på et træ under jagt, kunne han jage ofrene, klatring til toppen og endda hoppe fra træ til træ. Nogle gange kigger katten rovet ved udgangen fra sin grav eller anden husly.

Små katkatte klør og dræber, bider gennem halsen eller halsen, store hopper på ryggen, forsøger at gnave gennem halspulsåren. Hvis jagten er vellykket, kan en vildkatte spise mere end 2 dusin mus med en samlet vægt på omkring halv kilo, men i stort bytte er det normalt kun interesseret i insiderne - hjertet, lungerne og leveren. I fangenskab spiser et voksent dyr normalt op til et kg kød om dagen.

I bjergene i Kaukasus er præget af regelmæssige sæsonmæssige migreringer, især i sne og kolde vintre

Social struktur: fører en hemmelighedsfuld ensom livsstil. Det enkelte sted indtager ca. 2-3 km2.

For at kommunikere bruger katte både en række lyde, som kommunikerer forskellige intentioner, samt visse visuelle signaler under et personligt møde, såsom: løft håret på dorsalsiden, bevæger halen og ansigtsudtryk.

Mænd af vilde katte markerer grænserne for deres område ved at sprøjte "duftende" urin på forskellige genstande af deres plot. Katte har lugtkirtler på panden, rundt om munden og nær bunden af ​​deres hale. Katten gnider disse kirtler på forskellige genstande for at markere dem med lugten.

Hvis kvinder af katte fra brødene normalt forbliver i deres fødsel, forlader mændene det og forsøger at finde et enkelt jagtområde et andet sted. I områder med en høj koncentration af lokale katte som helhed er der dannet noget som et hierarki mellem dem. Nyankomne katte skal gennemgå en række kampe med lokale dyr, før deres position i hierarkiet er etableret, og de vil tage et værdigt sted i det (i hierarkiet).

Reproduktion: Kvinder, når de er parate til at parre, udsender lugt, der er yderst attraktive for mænd. I denne periode fra begyndelsen af ​​ruten høres skrigkattekuldens skrig, svarende til huskatens råb og desperate kampe finder sted mellem hannerne. Ægteskabsturneringer slutter med parringen af ​​den stærkeste kat med kvinden.

Før fødslen fremstiller kvinden sædvanligvis en rede i hulet af et træ eller i kløfternes sprækker, nogle gange i et gammelt hul af en dræber eller ræv. Kattunger er født i slutningen af ​​april eller maj - blinde og hjælpeløse. De er helt dækket af uld, som katte af en huskat, og kan kravle inden for lejren allerede om 3 dage. Nyfødte vejer 38-45 g. Deres lyse blå øjne begynder at åbne den 9.-11. Dag, og de begynder at mørkere om to uger og modtager deres voksen gylden-gule farve i en alder af ca. 5 måneder. Mødre fodrer dem mælk i 3-4 måneder.

Mens killingerne er små, tager moren stor vægt på dem, beskytter dem mod små rovdyr og overfører dem til en anden lair i fare. Kvindelige nidkært føder på deres afkom, men alligevel dør mange killinger i de første måneder af livet.

Kattunger lidt over en måned gammel går allerede ud af heden, spiller, klatre træer og en halv - begynder at spise kød, og fra to måneder går de på jagt med deres mor og opholder sig hos hende i cirka fem måneder. Kattunger vokser relativt hurtigt, og i efteråret varierer de lidt fra voksne og begynder et selvstændigt liv.

Unge katte, der jager alene i august, er et fælles fænomen, men de blev bemærket i midten af ​​juni (kaukasisk Reserve). Det beskrives, hvordan kvinden i karpaterne med sne falder, tager kvinden til underliggende steder, hvor de forbliver - den ene efter den anden, men hun vender tilbage til sit websted.

Mænd er ligeglade med afkom. Imidlertid er der observationer, når vilde katte (mænd) bragte mad til lairen, selv om kvinden jaget hanen, hvis han nærmede sig for tæt på sine killinger.

Gravide og lakterende kvinder med killinger, set i anden halvdel af sommer og efterår, foreslår to kuld pr. År, selvom det er muligt, at den anden kun vises, hvis den første dør.

Den genetiske nærhed af skoven og husholdningenes katte under visse forhold er en forudsætning for dannelsen af ​​hybridformer, hvor hyppigheden af ​​forekomsten stiger i forhold til graden af ​​menneskeskabt omdannelse af naturlige levesteder og forstyrrelse af skovkatastrofernes befolkningsstruktur. Men under betingelserne i nord. Problemet med den genetiske renhed af skovkatopopulationen i Kaukasus er ikke så akut som i Vesteuropa og Sydeuropa.

I betragtning af de aggressive forhold mellem katte under randen er der tvivl om muligheden for en vellykket konkurrence af indenlandske mænd, mindre og svagere, med vilde. Heraf konkluderes det, at hybridisering kun kan påvirke typen af ​​indenlandske katte. Men ikke kun mænd er udsat for vildskab, men tilsyneladende er kvinder påvirket lige, og afkom af vilde hanner, som de opdrættet i frie forhold, vil stadig være hjemme hos den vilde befolkning og blandes på en eller anden måde med den.

Således, hvis selve muligheden for hybridisering mellem en hjemmekat og en vild er helt naturlig, divergerer meninger om dens faktiske naturlige skalaer sig alvorligt.

Sæson / yngle sæson: I Ukraine og Kaukasus, opstår perioden i februar-marts, og i varmere områder kan det begynde i januar og endda december.

Puberty: Kvinder bliver seksuelt modne i andet år af livet, mænd i den tredje.

Graviditet: Graviditet varer cirka 2 måneder (63-68 dage).

Efterkommere: Antal nyfødte - 1-7 (normalt 3-4)

Katte, der bosætter sig i nærheden af ​​boligen, kan spise fjerkræ. Skovkatten skader ødelæggelsen af ​​forskellige fuglefugle, men til tider fodrer den næsten udelukkende på små gnavere, der spiser dem i store mængder, end det er åbenlyst. I Kaukasus, hvor der er mange fasaner og turaci, er det utvivlsomt skadeligt, fordi det ødelægger disse værdifulde fugle.

Dens kommercielle værdi er ikke stor. Selvom i midten af ​​XX århundrede. Antallet af katte blev påvirket af jagt - i 50'erne. i det nordlige Kaukasus blev høstet op til 5.000 skind hvert år. I moderne forhold er jagt ikke en væsentlig begrænsende faktor og er som regel ikke fokuseret. Skovkat falder ofte i fælderne og fælder sætter på martens.

Lokale katte bærer en række sygdomme, som kan overføres til mennesker, herunder rabies, kattefeber og flere parasitære infektioner.

Opført i tillæg 2 til CITES, tillæg 2 til Bernerkonventionen.

Den er beskyttet i en række reserver (Kaukasus, Teberdinsky osv.) Og reserverer Nordøst. Kaukasus. Kategori: 3 er en sjælden art med et lille antal og almindeligt i et begrænset område. Der er ikke udviklet særlige sikkerhedsforanstaltninger. Problemet med at bevare en skovkat i Rusland er tæt forbundet med problemet med at strømline skovaktiviteter i Norden. Kaukasus og bevarelsen af ​​et unikt bånd af løvskove.

Af flere grunde, hvis vigtigste er skovreduktion, er skovkatten i mange europæiske lande forsvundet. Som en forsvundet art er den inkluderet i Den Hvide Røde Røde Bog, dens bevarelse i Litauen er problematisk. I Moldova (anslået midten af ​​80'erne) forblev 60-70 personer. I Ukraine er det for nylig blevet spredt ret bredt: i hele Polesie, især i vest, i Karpaterne - til højder på 1200-1400 m - og Transcarpathia samt i sydvest langs rivens nedre strækninger. Nu er det kun bevaret i Karpaterne (nummer 300-400 individer) og muligvis ved Donaumundingen.

I de seneste årtier er antallet og rækkevidden af ​​den kaukasiske skovkat i Rusland faldet primært som følge af ødelæggelsen af ​​naturlige biotoper. Udsigt forsvundet i flodens nedre rækkevidde. Sulak (Dagestan) er antallet af mennesker i bjergområder reduceret som følge af den igangværende ødelæggelse af løvskove. I de mest optimale biotoper kan befolkningstætheden nå 20-30 individer / km2, men overstiger normalt ikke 1-2. Tætheden af ​​skovkatopopulationen under Kaukasus forhold er udsat for udsving i perioder på ca. 2-3 år, som normalt er forbundet med dynamikken i antallet af muslignende gnavere og under dårlige vejrforhold (kolde og snefulde vintre).

Data om det samlede antal skovkatte i Rusland er ikke tilgængelige. I Dagestan i slutningen af ​​80'erne. der var omkring 100 individer af denne art.

Holde i fangenskab

Skovkatten er et vildt dyr, men takket være opdrætterens indsats udføres opdræt af husdyr, der er tilpasset et begrænset levested.

Kattunger født i fangenskab fratages ikke naturlig frihedsbevidsthed og selvtillid, så der er ingen grund til at håbe på at erhverve et imødekommende og karakterløst kæledyr.

Skovkatte elsker plads og kan ikke opbevares i lejligheden

For normal ophold derhjemme er det nødvendigt at skabe følgende forhold:

  • at udstyre lodgehvor katten vil hvile og trække sig tilbage fra husstanden,
  • at udstyre fodring sted og drikker,
  • etablere en multi-level struktur i rummet hvor kæledyret kunne klatre,
  • besøg regelmæssigt dyrlægen til rutinemæssige inspektioner og vaccinationer,
  • udvikle en afbalanceret kost

Begrænsning af levestedet til væggene i en lille lejlighed betragtes som en bespottelse. Under gunstige forhold lever kæledyret op til 15 år.

Zooens habitat anses for at være sikrere og mere komfortabel, hvor der er indrettet specielle indkapslinger med træer og strukturer til katte. Måltider serveres af parkarbejdere på bestemte tidspunkter, hvilket dræber rovdyrets jagtinstinkt.

De grundlæggende regler for omsorg for en skovkatte er ikke meget forskellige fra andre racer af Fuzzies. Men for at skabe et behageligt mikroklima uden kærlighed til dyret, virker det ikke ud, selvom du tænker på situationen og ernæringsspørgsmålet til mindste detalje.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org